REGINA MARIA, prima retea medicala care va implementa in toate centrele de imagistica un soft de inteligenta artificiala

Tehnologia XVision (cunoscuta acum sub numele de Rayscape) va ajuta la depistarea anomaliilor pulmonare in cazul investigatiilor RX Torace si CT Torace, cu rol esential in monitorizarea post COVID


Bucuresti, 15 decembrie 2021: Dupa debutul pandemiei de COVID-19, Reteaua de sanatate REGINA MARIA a demarat un proiect pilot de inteligenta artificiala in centrele de imagistica din Timisoara pentru a valida acuratetea rezultatelor investigatiilor post COVID. Performanta tehnologiei XVision completeaza expertiza medicilor si genereaza beneficii majore in diagnosticarea pacientului, motiv pentru care Reteaua a decis extinderea programului in toate centrele de imagistica. Prin aceasta investitie, REGINA MARIA devine prima retea care foloseste integrat un algoritm de inteligenta artificiala pentru servicii de Computer Tomograf toracic si radiografii toracice. 

Algoritmul dezvoltat de XVision are rolul de a mapa zonele care ridica suspiciuni, fiind un instrument care scade subiectivismul medicului si asigura acuratetea diagnosticului final. Cu ajutorul acestuia, medicii pot identifica mai usor leziunile pulmonare si creste calitatea actului medical. 

„Am inceput cu un proiect pilot, in Timisoara, la inceputul anului, cu scopul de a eficientiza procesul de interpretare imagistica. Printre principalele beneficii ale implementarii softului XVision in cadrul REGINA MARIA se numara acuratetea diagnosticului si cresterea vitezei de elaborare a rapoartelor medicale. Eliberarea rezultatului este asistata de calculator, iar personalul medical este atentionat asupra leziunilor patologice aparute in urma examinarii. Aplicatia ofera momentan date exclusiv in zona toracelui, avand deja milioane de rezultate in baza de date pentru a ajuta la monitorizarea pacientilor oncologici, post COVID, dar si alte patologii pulmonare.” declara prof. Dr. Florin Birsasteanu, Lider medical al diviziei de imagistica, Reteaua de sanatate REGINA MARIA.

Inteligenta artificiala este un instrument important, in special in monitorizarea pacientilor post COVID si a pacientilor oncologici si va fi disponibil in toate centrele de imagistica REGINA MARIA care realizeaza investigatii RX sau CT. Procesul este automatizat, fiecare imagine de RX si CT este automat analizata la finalul investigatiei, medicul validand sau invalidand apoi recomandarile algoritmului. Reteaua are un program structurat de training pentru intreg personalul medical (medici si asistenti de radiologie si imagistica medicala), oferit de partenerii de la XVision pentru utilizarea softului.

„Medicina poate beneficia in totalitate de avantajele oferite de tehnologie doar printr-o colaborare apropiata si constanta intre cele doua parti. Softul nostru analizeaza imaginile X-ray obisnuite, detecteaza automat anomaliile si permite echipei medicale sa puna un diagnostic impreuna cu o reprezentare a scanarii originale, in care zonele anormale sunt evidentiate.’’ completeaza Stefan Iarca, CEO XVision. 

Extinderea aplicarii algoritmului XVision in Retea este inca un demers care continua programul integrat de monitorizare post COVID realizat de REGINA MARIA. Ca pionieri ai acestui proiect in Romania, Reteaua de sanatate a oferit, incepand cu finalul lui 2020, acces gratuit oricarui pacient catre Pachetul Start, un pachet de analize si consultatii menit sa evalueze starea de sanatate post COVID. Pana in acest moment, la nivel national, peste 1.000 de pacienti au beneficiat de astfel de pachete dupa depasirea fazei acute a bolii.