Premieră în sistemul medical privat, la Spitalul Băneasa: gemeni născuți la doar 24 de săptămâni, supraviețuiesc și au o evoluție favorabilă

Comunicat de presă, București, 30 iulie 2014 –  Rețeaua de sănătate REGINA MARIA a înregistrat o nouă premieră pentru sistemul medical privat din România. Echipa departamentului de neonatologie din cadrul Spitalului Băneasa a gestionat cu succes cazul a doi bebeluși gemeni, născuți la doar 23 de săptămâni și 6 zile. În urmă cu 3 luni, s-au născut la 570 de grame, respectiv la 600 de grame. Micuți, firavi, delicați, cei doi au avut puterea de a lupta și de a crește. În prezent, la 3 luni si 3 săptămâni după naștere și o strategie complexă de tratament, cei doi bebeluși sunt bine și au o evoluție favorabilă, atât datorită pregătirii medicilor neonatologi, cât și aparaturii de ultimă generație cu care este dotată secția de neonatologie a Spitalului Băneasa.

 „Copiii născuți prematur, în cazul de față la 23 de săptămâni și 6 zile, sunt copii foarte speciali, delicaţi, cu funcţii fiziologice destul de fragile. Starea lor se poate schimba de la un minut la altul, oră de oră. De aceea, este foarte important să fie supravegheați și îngrijiți constant.  Este un sentiment extraordinar pe care îl ai atunci când poți interveni și salva viețile a doi bebeluși cât palma. Mulțumirea mea este că mămica și gemenii au avut la dispoziţie în Spitalul Băneasa o echipă de medici și asistente cu pregătire specială în Secția de Terapie Intensivă Neonatală  care le-au putut oferi tratamentul potrivit, dar şi o aparatură medicală performantă şi infrastructura necesară pentru a putea beneficia de cea mai bună îngrijire. Toate acestea, alături de puterea celor doi bebeluși, au făcut ca ei să trăiască astăzi și să fie acasă, în sânul familiei-  a declarat Dr. Mădalina Dobrescu, medic specialist neonatolog.

Gestionarea unui astfel de caz este unică prin complexitatea și riscurile implicate

Îngrijirea copiilor născuți prematur este una foarte complexă şi care se poate desfăşura pe o durată de săptămâni sau luni. Și-au dorit foarte mult al doilea copil și părinții au aflat cu emoție că vor avea gemeni. Trecuseră doar 23 de săptămâni și 6 zile când mama a simțit că apa s-a rupt. Atunci când membranele se rup prematur, uneori se poate amâna pentru un timp nașterea (câteva zile sau chiar câteva săptămâni), dar de cele mai multe ori aceasta este inevitabilă.

Sarcina a fost urmărită într-o altă maternitate privată, dar, după ruperea prematură a membranelor la o vârstă de sarcina atât de mică, practic la limita de viabilitate a fătului, a fost necesar transferul mamei într-un spital cu Secție de Terapie Intensivă Neonatală (secție specializată în susținerea funcțiilor vitale și îngrijirea prematurilor și a nou-născuților bolnavi, aflați în stare critică). Părinții au ales ca nașterea să aibă loc în Spitalul Băneasa, dedicat mamei și copilului, având încredere în secția de terapie intensivă specializată în îngrijirea prematurilor atât de mici. 

Dr. Mădălina Dobrescu, medicul neonatolog care i-a îngrijit cu multă dăruire și profesionalism pe cei doi frați, a fost prezentă încă din sala de  naștere, deoarece bebelușii au necesitat stabilizare imediată și suport ventilator specializat. “Unul dintre aspectele esențiale care ne preocupă este să ne asigurăm că nou-născutul respiră adecvat”, ne-a spus Dr. Dobrescu. „Ambii frați s-au născut cu un sindrom sever de detresă respiratorie, o condiție în care plămânii sunt imaturi și nu produc suficient surfactant. Surfactantul este o substanță care menține plămânii destinși, deci capabili să realizeze funcția de respirație. Unul dintre frați a necesitat reanimare la naștere, iar celălalt a fost intubat curând după naștere. Le-am administrat intratraheal surfactant și au fost susținuți respirator cu ventilație mecanică, inițial. Deși necesară în astfel de cazuri, ventilația mecanică în sine poate produce complicații, mai ales în cazul prematurilor și de aceea este esențial să respectăm fiziologia respirației. După 6 zile de ventilație mecanică, a fost posibilă schimbarea suportului respirator cu un sistem mai „blând” de menținere a alveolelor pulmonare deschise - „bubble CPAP”, un sistem prin care se administrează pe măscuță nazală un amestec de aer și oxigen în flux continuu, cu același scop de a facilita schimburile de oxigen și dioxid de carbon. Acesta a fost necesar aproximativ 3 săptămâni, ulterior s-a administrat un supliment minim de oxigen pe canule nazale timp de aproape 2 luni.”  a completat Dr. Dobrescu.

Susținerea respirației e doar un aspect al îngrijirii complexe de care are nevoie un copil născut prematur. Pentru evoluția favorabilă a gemenilor au fost, de asemenea, foarte importante: monitorizarea permanentă și corecția tulburărilor și dezechilibrelor care pot să apară, transfuzii repetate cu produse de sânge pentru corectarea tulburărilor de coagulare și a anemiei, tratamentul infecțiilor, asigurarea accesului vascular – linii venoase periferice și centrale prin montarea de catetere ombilicale și percutane pentru administrarea tratamentelor și a soluțiilor nutritive.

În contextul fragilității generale a unui prematur de 600g, un subiect cu totul special îl constituie inițierea precoce a alimentației cu lapte matern, pentru întreținerea funcțiilor tubului digestiv și pentru protecția împotriva infecțiilor. În cazul prematurilor, toleranța digestivă este imprevizibilă și perioada în care se ajunge la o alimentație orală suficientă pentru creșterea și devoltarea normală a copilului este de obicei de câteva săptămâni”, a menționat Dr. Dobrescu.

După 3 luni de îngrijiri speciale, după ce au făcut progrese de la o zi la alta, cei doi frați au putut pleca acasă. Au împlinit 13 săptămâni de viață (și au ajuns astfel la vârsta de 37 de săptămâni, dacă sarcina ar fi decurs normal), cântăresc aproape 2500 de grame, sug la sân și au un tonus și o reactivitate normale pentru vârsta corectată. 

Rata de prematuritate în Spitalul Băneasa – mai mare decât media medicală din România

Analiza cazurilor din ultimul an din Spitalul Băneasa relevă o rată a prematurității de 15%, mai mare cu 5 puncte procentuale decât media medicală la nivel național. Procentul este rezultatul adresabilității crescute privind sarcinile cu risc de naștere prematură. „Echipa de profesioniști, aparatura de ultimă generație, condițiile excelente de acomodare, dar și rezultatele extraordinare obținute constant în Secția de Neonatologie și cea de Terapie Intensivă Neonatală sunt elemente care fac din Spitalul Băneasa o alegere firească pentru mamele care au sarcini complicate sau cu risc crescut” – a declarat  Dr. Mihaela Scheiner, Șef Secție Neonatologie, Spitalul Băneasa.

În ceea ce privește preferințele medicilor ginecologi pentru maternitățile private, un studiu recent realizat de Millward Brown[1]a relevat faptul că Spitalul Băneasa este prima opțiune a acestora din sistemul privat atunci când au de asistat o sarcină cu grad înalt de risc. Printre principalele motive invocate de medici se numără profesionalismul echipei medicale, urmat de calitatea departamentului de neonatologie (aparatura ultra-performantă și facilități de ultimă generație).

Ceea ce face ca Spitalul Băneasa să fie unul special și apreciat de comunitatea medicilor ginecologi din România este performanța constantă, departamentul de neonatologie care oferă șansa la viață unor bebeluși de doar 600 de grame, dar și Programul de Medicină Materno-Fetală care oferă o expertiză avansată pentru mamele cu sarcini complicate sau cu risc crescut. Medici și asistente cu suflet și experiență impresionantă îngrijesc, zi de zi, zeci de bebeluși care au nevoie de toată atenția. Și ei le-o oferă, știind că fiecare detaliu contează pentru succesul unei intervenții sau al unei strategii de tratament. Cei doi bebeluși născuți la 24 de săptămâni sunt doar un exemplu al tipurilor de cazuri medicale complexe pe care le gestionăm cu succes în spitalul  nostru”  - a concluzionat Dr. Hadi Rahimian, Directorul Medical al Spitalului Băneasa.

Despre Rețeaua de sănătate REGINA MARIA

Reţeaua de sănătate REGINA MARIA este cea mai extinsă reţea de servicii medicale private din România, cu peste 2000 de medici permanenţi şi colaboratori în cele 21 de locații prezente în Bucureşti şi în ţară. Rețeaua de sănătate REGINA MARIA și-a câștigat poziția de lider pe piața medicală românească datorită calității serviciilor oferite și a numărului impresionant de unități medicale prin intermediul cărora se adresează celor peste  230 000 abonați şi altor sute de mii de pacienți din retail. În cifre, la nivelul lunii iunie 2014, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA înseamnă: 21 locații proprii, 4 spitale, 2  maternități, 3  campusuri medicale, 5 centre de imagistică, 7 laboratoare acreditate,  bancă proprie de celule stem și peste 140 de policlinici partenere în țară.

www.reginamaria.ro

Despre Spitalul Băneasa

Spitalul Băneasa cuprinde toate soluțiile medicale pentru mamă și copil, reunind sub același acoperiș servicii complexe de obstetrică-ginecologie cu cele de pediatrie, din momentul naşterii până la 18 ani. De la îngrijiri de rutină, la proceduri chirurgicale complexe şi terapie intensivă, toate fac parte din medicina regândită pentru mamă şi copil.

Spitalul Băneasa este singurul spital privat din România în care pacienții au acces la operaţii intrauterine, supraveghere prematuri născuţi de la 24 săptămâni de sarcină, terapie intensivă neonatală, departament de medicină materno-fetală, echipe chirurgicale multidisciplinare, terapie intensivă copii și adulți, chirurgie minim invazivă ginecologică, chirurgie minim invazivă abdominală, chirurgie pediatrică, chirurgie oncologică, 5 linii de gardă pentru pediatrie, obstetrică - ginecologie, neonatologie, terapie intensivă.

Apariții media

1. Prima TV: Nascuti prea devreme

2. Despre cei mai mici bebeluşi născuţi înainte de termen