Peste 10% din testele de diagnostic COVID-19 prelucrate in Romania sunt procesate in laboratoarele REGINA MARIA

Bucuresti, 20 iulie 2020 – In laboratoarele din tara ale Retelei de sanatate REGINA MARIA au fost prelucrate pana acum cele mai multe teste RT-PCR pentru diagnosticarea COVID-19 din mediul privat. Cu o capacitate de testare de 1210 teste/zi, laboratoarele efectueaza peste 10% din testele procesate la nivel national. Inregistrand, pana in acest moment, un numar de peste 100.000 de teste, laboratoarele REGINA MARIA au deservit peste 80.000 de pacienti unici.
Din testele procesate, mai mult de 60% apartin pacientelor de sex feminin. 25% dintre pacientii testati au varsta peste 60 de ani, cele mai multe teste fiind facute in Bucuresti, urmat de judetele Brasov, Cluj, Prahova, Valcea si Constanta.
„Inca din primele momente, ne-am implicat in limitarea raspandirii virusului SARS-CoV-2, fiind primul laborator privat ce a inceput procesarea testelor RT-PCR. Pana in acest moment, am testat pacienti din toate judetele tarii si acoperim peste 10% din testele efectuate la nivel national”, declara Fady Chreih, CEO-ul Retelei de sanatate REGINA MARIA. „Tocmai pentru ca ne-am implicat din momentul 0, acum suntem laboratorul privat care a procesat cel mai mare numar de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Functionam la capacitate maxima in cele trei laboratoare de biologie moleculara din Retea. Laboratorul nostru Central din Bucuresti are program non-stop pentru procesarea testelor RT-PCR, pentru a oferi pacientilor nostri rezultatele in cel mai scurt timp posibil,” completeaza Fady Chreih.
Timpul maxim de eliberare a rezultatelor pentru testele RT-PCR este de 72 de ore, 30% dintre acestea fiind oferite chiar in aceeasi zi. In ultimele saptamani, se vede un trend de crestere a numarului de rezultate pozitive, procentul de teste detectabile fiind de 3% pe intreaga perioada.
Printre cei testati prin intermediul echipei de specialisti REGINA MARIA se numara pacientii internati in spitale, pacientii din centrele de dializa, ce beneficiaza de testarea pentru COVID-19 de doua ori pe luna, dar si cei testati la cerere in punctele de recoltare REGINA MARIA din intreaga tara. De asemenea, au fost investigate si cazurile provenite  de la  Directiile de Sanatate Publica, operatorul fiind la dispozitia autoritatilor inca de la inceputul pandemiei.
Pentru a ramane aproape de cadrele medicale din linia intai, Laboratoarele REGINA MARIA continua programul de testare gratuita a acestora pentru detectarea raspunsului imun al organismului la COVID-19, in toate orasele tarii.