Medic roman, pionier al chirurgiei oncologice urologice robotice in Israel, se alatura echipei PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL

Dr. Andrei Nadu se alatura Departamentului de Urologie din PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, parte a retelei de sanatate REGINA MARIA

Dupa 30 de ani de activitate in Israel, tara cu unul dintre cele mai avansate sisteme medicale din lume, unde a devenit pionier al chirurgiei urologice oncologice              laparoscopice si robotice, Dr. Andrei Nadu, medic de origine romana, se alatura echipei PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL.

„In ultimii ani am avut niște colaborari minunate cu urologia din Romania, in special în cadrul academic, ca visiting professor invitat la evenimente stiintifice locale. In paralel, am avut ocazia sa lucrez si cu urologi tineri români care au venit la mine, in fellowships, lucru care m-a bucurat foarte tare. Am inceput sa vin mai des, sa observ ce se intampla in tara si am descoperit o atmosfera foarte frumoasa. Exista din ce in ce mai mult interes pentru acest tip de chirurgie, chirurgia urologica laparoscopica si robotica, pe care eu o practic din 2001 in Israel si care acolo a devenit rutina. Romania este in plin proces de dezvoltare si am vrut sa ma alatur progresului. De asemenea, simt ca am si o datorie fata de tara mea. Educatia pe care am primit-o aici m-a ajutat sa ajung unde am ajuns in Israel si vreau sa-mi arat recunostinta. In plus, ma simt foarte bine aici, ma simt acasa.”, a marturisit Dr. Andrei Nadu, medic urolog, PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL.

davinci
„Suntem incantati si onorati sa-l primim pe Dr. Andrei Nadu in echipa PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL. Expertiza si experienta sa, consistenta medicala si academica completeaza in mod        fericit performantele spitalului nostru, atat pentru noi, ca echipa medicala, cat si pentru pacientii care se confrunta cu patologii urologice oncologice. Este reconfortant gandul ca acestia au acces la inca un specialist la care sa apeleze in situatii medicale delicate, pentru care, de multe ori singurele optiuni erau in afara Romaniei si, odata aflati sub observatia lui, sa aiba sanse suplimentare de vindecare sau ameliorare a suferintei. In plus, Dr. Andrei Nadu va coordona in spitalul nostru un program de instruire in chirurgia urologica oncologica prin abord laparoscopic si asistat robotic, impartasind din experienta sa meritorie si contribuind major la formarea profesionala a colegilor nostri.
”, a declarat Prof. Dr. Catalin Copaescu, Director Medical PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL.


In 1987, pe cand se afla in anul 3 de facultate la UMF Carol Davila, medicul s-a stabilit impreuna cu familia in Israel, unde a fost nevoit sa porneasca de la 0 atat cu studiile, cat si cu viata de zi cu zi. In urma unui examen de echivalare, si in ciuda obstacolelor pe care le-a intampinat ca proaspat emi-grant a fost acceptat la Sackler School of Medicine, din cadrul Universitatii din Tel Aviv.


„Obstacolele inerente ale emigrarii, un restart total al vietii intr-o tara straina, cad pe tine din toate  directiile: cultural, social, limba, finante, clima, atmosfera. Dar, cand ai 22 de ani si esti inarmat cu   dorinta arzatoare de a invata, progresa, egala si depasi pe cei din jur, nu exista impedimente peste care sa nu poti trece. In viata, dar si in cariera, cu cat iti setezi mai multe obiective cat mai inalte, cu atat esti mai stimulat.”, a declarat Dr. Nadu.


Dupa absolvirea Facultatii de Medicina, Dr. Andrei Nadu a urmat  specializarea in chirurgia urologica si, ulterior, un fellowship in Paris de supraspecializare in chirurgia urologica oncologica  laparoscopica. La inceputul anilor 2000, a devenit pionier in acest tip de chirurgie in Israel: in 2001 a efectuat primele operatii de nefrectomie partiala laparoscopica si de prostatectomie laparoscopica. Un deceniu mai tarziu, in 2010, a continuat pionieratul si a efectuat, in premiera in Israel, aceste doua interventii cu ajutorul chirurgiei robotice.

„Am fost interesat dintotdeauna de ce urmeaza sa se intample, m-am uitat spre viitor sa vad care sunt noile tehnici si cum pot sa ma adaptez, sa le integrez in felul in care abordez chirurgia. Am ales sa fac supraspecializarea in Franta, pe un subiect de nisa, ceva ce nu exista pana in acel moment – urologia laparaoscopica. In 2001, am participat la o conferinta unde am prezentat 10 cazuri de nefrectomie partiala laparoscopica, la care acum ne uitam ca la ceva cotidian, si mai ca s-au ridicat sa ma dea afara – atat de controversata era interventia in vremea aceea. Zece ani mai tarziu a aparut chirurgia robotica, care treptat o va inlocui pe cea laparoscopica. Concluzia este ca medicina evolueaza rapid si cu ea trebuie sa ne adaptam si noi constant. Astfel, m-am concentrat intotdeauna pe procesul de descoperire si invatare a celor mai noi modalitati profesionale care sa vina in sprijinul pacientilor mei.”, a declarat medicul.

davinci
Dr. Andrei Nadu profeseaza si acum in cea mai mare sectie de Urologie din Israel, la Spitalul Rabin Medical Center, unul dintre cele mai mari spitale din tara, spital tertiar de referinta. Pacientii tratati de Dr. Nadu prezinta afectiuni oncologice urologice, precum cancer renal, cancer de prostata, cancerul urteral, cancer de vezica. De-a lungul carierei, medicul a performat peste 900 de interventii de chirurgie robotica oncologica.


„La PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL am gasit exact ce cautam, un standard medical ridicat, cu protocoale internationale implementate, echipe medicale complexe, conducere dedicata si energia necesara pentru o ingrijire a pacientului la standarde inalte. Chirurgia este o arta in care nu poti ajunge la perfectiune, din pacate. Vor exista totdeauna riscuri si complicatii care desigur scad ca incidenta cu cat expertiza chirigicala creste, dar niciodata, nicaieri in lume si in mainile nimanui nu va fi zero.  Aparitia unei complicatii este momentul cand este testat sistemul si devine foarte important ce infrastructura, ce pregatire are spitalul. In PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL, am gasit  tehnologie de ultima generatie cu care am fost obisnuit in Israel. Mai mult, am descoperit lucruri care sunt peste ce am experimentat in spitale de acolo. Totodata, am observat ca se pune un accent foarte puternic pe diagnosticarea si tratamentul pacientilor in echipe multidisciplinare. Medicina nu mai este un one man show, ci suntem in punctul in care progresul real poate fi atins doar in echipa, cu ajutorul colaborarii tuturor specialistilor implicati in procesul de vindecare. Este un punct forte si sunt incantat sa-l regasesc in centrul activitatii PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL.” a completat Dr. Andrei Nadu.

In ultimii 20 de ani chirurgia laparoscopica si robotica a devenit standard of care in chirurgia urologica, mai ales pentru nefrectomii si nefrectomii partiale, iar robotica devine din ce in ce mai frecvent folosita datorita faptului ca anuleaza dificultatile aduse de curba de invatare in chirurgia laparoscopica.
Chirurgia robotica, prin sistemul chirurgical da Vinci Xi, ofera vedere tridimensioala reala, o disectie foarte precisa, efectuata cu ajutorul unor instrumente mai performante, ergonomie si un nivel de confort mai ridicat pentru chirurgi. De asemenea, procesul invatarii procedurii de catre membrii echipei se petrece intr-un timp relativ mai scurt, comparativ cu operatia laparoscopica. Totodata, acest tip de chirurgie asigura recuperarea rapida a pacientului, cu spitalizare de scurta durata si reluarea imediata a activitatii.
Educatia medicala este un pilon principal in viziunea doctorului Nadu, care a fondat scoala de laparoscopie urologica in anii 2000 la Sheba Medical Center, in Israel. Este important ca generatiile urmatoare sa poata invata care sunt cele mai noi tehnici pe care le pot folosi pentru a lucra cat mai eficient si pentru a putea sprijini cat mai mult pacientii care ajung in cabinetele lor.

davinci

„Aici este un centru de invatare cum nu am mai vazut – ma refer la Surgical Training Institute de la PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL. Are toate facilitatile necesare integrarii unui program de instruire in chirurgie urologica laparoscopica si robotica. Trebuie doar sa deschidem un nou domeniu. In plus, am observat ca exista si un interes puternic pentru acest tip de chirurgie.”, a spus Dr. Andrei Nadu.

Pacientii pot solicita consultatii la Dr. Andrei Nadu incepand cu data de 23 aprilie 2021, in PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL.