10.000 de teste efectuate pentru depistarea infectiei cu noul tip de coronavirus

”Am ajuns la 10.000 de teste efectuate, iar in prezent laboratoarele noastre proceseaza 20% din totalul testelor PCR efectuate zilnic in Romania”

Reteaua de sanatate REGINA MARIA a ajuns astazi (21.04.2020) la 10.000 de teste prelucrate in laboratoarele sale, pentru depistarea infectiei cu noul tip de coronavirus. Furnizorul medical continua sa sustina eforturile de testare la nivel national, prin intermediul celor trei laboratoare complet utilate, autorizate pentru a prelucra teste RT-PCR. Acestea proceseaza zilnic aproximativ 20% din totalul testelor efectuate in Romania in fiecare zi.

Pana la aceasta data, din cele 10.000 de teste procesate in laboratoarele REGINA MARIA, peste 4000 au fost realizate complet gratuit, pentru spitalele publice, celelalte fiind prelucrate in cadrul programului national si al colaborarii cu institutii publice, dar si private, cum este cazul centrelor de dializa. REGINA MARIA este partenerul celor mai mari centre de dializa din tara, pentru care a realizat peste 500 de teste, deopotriva pentru pacienti si personal.

Cele peste 4000 de teste gratuite fac parte dintr-o cantitate de peste 11.000 de testari RT-PCR gratuite, reprezentand reactivi, consumabile si sisteme de recoltare pentru depistarea COVID-19. Cele peste 11.000 de sisteme de testare au fost achizitionate si cu sprijinul partenerilor corporate ai Retelei – companii care detin abonamente medicale si care au ales sa sustina lupta impotriva noului coronavirus, si puse gratuit la dispozitia spitalelor si institutiilor publice din regiunile cel mai grav afectate.

REGINA MARIA proceseaza teste pentru principalele centre de dializa din tara, precum si pentru institutii si spitale publice, testand atat pacienti, cat si cadre medicale cu risc de infectare. Reteaua de sanatate isi testeaza si propriul personal medical, precum si pacientii programati la interventii, conform normelor in vigoare.

”Inca de la debutul acestei situatii, ne-am implicat gratuit in testarea RT-PCR, iar acum am ajuns sa procesam 20% din totalul testelor efectuate zilnic in Romania, prin intermediul celor 3 laboratoare de biologie moleculara, autorizate sa prelucreze astfel de teste. Pana in prezent, 40 de spitale publice au beneficiat de teste gratuite, sustinute atat de noi, cat si de companiile care au abonamente medicale la noi si care sustin sistemul medical in aceasta perioada. Vreau sa multumesc partenerilor nostri, companii si persoane fizice care ne sunt alaturi si aleg sa sustina financiar aceste teste, pentru ca ele sa poata fi oferite gratuit celor care au cea mai mare nevoie.

Comparativ cu data de 14 aprilie, numarul de teste efectuate in Reteaua REGINA MARIA aproape s-a dublat, unul dintre laboratoarele implicate in procesul de testare avand program de lucru nonstop, 24/7, pentru a sustine cererile in crestere.”, afirma Fady Chreih, CEO al Retelei de sanatate REGINA MARIA.

Furnizorul privat prelucreaza testele in trei laboratoare de biologie moleculara autorizate, cu echipamentele si fluxurile necesare pentru a procesa si teste RT-PCR  – doua in Bucuresti si unul in Cluj, avand o echipa dedicata, formata din 20 de specialisti de laborator. Capacitatea totala a Retelei este de 860 teste/zi, iar pana in prezent a deservit peste 40 de spitale si institutii publice, din mai multe judete ale tarii.

Prioritizarea testarilor se realizeaza in conformitate cu recomandarile elaborate de Ministerul Sanatatii.