Ce trebuie sa stii inainte de interventia chirurgicala

Echipa ta medicală multidisciplinară ți-a recomandat tiroidectomia. Ce este de făcut acum? In paginile care urmează vei găsi informații despre această procedură și pașii care trebuie parcurși înainte și după intervenția chirurgicală.

Glanda tiroidă este un organ în formă de fluture situat în regiunea anterioară a gâtului, înaintea traheei. Este formată din doi lobi uniți pe linia mijlocie printr-o structură numită istm. Tiroida este una dintre cele mai importante glande endocrine, hormonii produși la nivelul acesteia având roluri importante la nivelul întregului organism. 
 

Tiroidectomia este intervenția chirurgicală prin care este îndepărtată o parte a tiroidei ( lobectomie, tiroidectomie subtotală)sau întreaga glandă (tiroidectomie totală). 
 

Un nodul tiroidian cu înaltă suspiciune de a fi canceros sau cancer tiroidian confirmat

  • Hipertiroidism- glanda tiroidă este hiperactivă, iar simptomele nu pot fi controlate medicamentos
  • Gușă- glanda tiroidă este voluminoasă și prin dimensiunile sale influențează poziția și funcționarea celorlalte organe de la nivelul gâtului.

Atunci când este efectuată de o echipă cu experiență, tiroidectomia este o intervenție care nu ridică probleme deosebite. Foarte rar însă, există riscul ca postoperator să apară:

  • Hemoragie
  • Infecție
  • Lezarea nervilor care deservesc laringele care poate conduce la apariția  răgușelii sau la dificultăți de înghițire
  • Lezarea glandelor paratiroide ( patru glande mici situate pe partea posterioară a tiroidei) care poate conduce la apariția unor dereglări în nivelul sanguin al calciului.
  • Lezarea organelor învecinate din regiunea anterioară a gâtului

Alegerea unei echipe medicale cu experiență în chirurgia tiroidei este un lucru esențial pentru diminuarea riscurilor asociate intervenției.

Un chirurg cu experiență în domeniul tiroidei este considerat chirurgul care realizează anual mai mult de 25-50 de intervenții la nivelul tiroidei. Chirurgii din echipa Spitalului Regina Maria Cluj sunt medici cu experiență vastă în acest domeniu.

Tiroidectomia este o procedură pentru care este necesară anestezia generală.

Consultul preanestezic este consultul pe care îl va face un membru al echipei de anesteziști din spital. Medicul anestezist îți va adresa un set de întrebări referitoare la istoricul tău medical și, la nevoie, te va consulta și îți va face recomandări de investigații suplimentare. Toate acestea au rolul de a identifica și gestiona în mod optim potențialele riscuri pe care le presupune anestezia. In timpul acestui consult ți se va explica de asemenea tipul de anezie care se va folosi.

Tot medicul anestezist este cel care te va îndruma în legătură cu medicamentele pe care ai sau nu ai voie să le iei înaintea operației.

La finalul consultației, pe lângă scrisoarea medicală vei primi și un chestionar preanestezic pe care trebuie să il completezi acasă și să îl aduci cu tine în momentul internării.

Este important ca în ziua operației să nu consumi alimente solide cu 6 ore și alimente lichide cu 2 ore înaintea orei programate a intervenției!
 

Ai auzit până acum cu siguranță despre riscul reprezentat de infecțiile nosocomiale. In Spitalul Regina Maria din Cluj-Napoca, toți pacienții care sunt internați în vederea intervențiilor chirurgicale sunt testați pentru depistarea unora dintre bacteriile care produc aceste infecții. Stafilocul aureu meticilino-rezistent este una dintre bacteriile capabile să prezinte sau să dezvolte rezistență la antibiotice. 
Screeningul MRSA presupune prelevarea de probe de la nivelul nasului și de pe piele de la nivelul axilei si al regiunii inghinale, iar rezultatul se eliberează in 24 de ore. 
Dacă rezultatul screeningului este pozitiv, înaintea internării în spital trebuie să urmezi un protocol de decontaminare care îți va fi recomandat de medicul anestezist! Odată ce testul se negativează, vei putea fi internat fără probleme.
 

In ziua internării te prezinți la Biroul de Internări din spital  la ora la care ai fost anunțat telefonic de unul dintre colegii noștri în ziua anterioară. 
Actele necesare sunt: 

  • buletinul/ cartea de identitate, 
  • dacă intervenția chirurgicală este decontată parțial prin C.A.S. sunt necesare cardul de sănătate și un bilet de trimitere de la medicul de familie. 

Dacă ai nevoie de concediu medical, este necesară o adeverință de la angajatorul tău. Nu uita să amintești că ai nevoie de concediu medical atât personalului de la Biroul de Internări, cât și medicului tău chirurg.

Nu uita să aduci la internare chestionarul preanestezic pe care ți l-a dat medicul anestezist!
După întocmirea actelor de internare, vei fi condus pe secția de chirurgie unde te vei întâlni cu medicul tău. 
 

In cazul în care cu 90 de zile anterior internării nu ai trecut prin infecția Covid-19, în ziua internării va trebui să faci un test antigen rapid pentru depistarea infecției cu SARS-Cov2. Il poți face în orice centru acreditat sau chiar în Spitalul Regina Maria Cluj. Este important ca în momentul internării rezultatul testului rapid să  să fie negativ. 
 

Pe perioada internării vei avea asigurat tot confortul, nu este nevoie să aduci de acasă îmbrăcăminte, încălțăminte sau obiecte de igienă personală. Iți poți aduce însă o carte, telefonul sau tableta și încărcătorul. 

Pentru siguranța pacienților, introducerea în spital a alimentelor sau băuturilor din exterior nu este permisă.

Dacă ai cerințe alimentare speciale sau ai istoric de alergii alimentare, nu uita să menționezi acest lucru atunci când te internezi. 
Dacă intervenția chirurgicală este programată în aceeași zi, personalul medical te va ajuta imediat după internare cu pregătirile preoperatorii. Dacă intervenția este programată pentru ziua următoare, pe secție vei primi instrucțiuni si la nevoie tratament, conform indicațiilor echipei tale medicale. 

Operația poate să dureze între 1 și 2ore, dar în funcție de tipul de intervenție (tiroidectomie totală sau subtotală) și de complexitatea fiecărui caz, această durată poate varia. 
 

Imediat după operație vei fi dus în secția de Terapie Intensivă. Aici personalul îți va monitoriza funcțiile vitale la trezirea din anestezie și în perioada imediat postoperatorie. Intervalul de timp petrecut în secția de Terapie Intensivă variază de la un pacient la altul, dar în general nu depășește câteva ore. In acest interval nu vei putea primi vizitatori.
Medicul tău chirurg îți va anunța telefonic familia și va oferi informații despre modul în care a decurs intervenția chirurgicală.

Atunci când starea ta o va permite, vei fi transferat pe secția de Chirurgie. In cazul în care s-a extirpat întreaga tiroidă, este posibil ca postoperator să ți se recolteze de mai multe ori sânge pentru a se monitoriza nivelul calciului. Aici vei fi vizitat zilnic de către echipa ta chirurgicală și vei primi tratament conform recomandărilor făcute de către medicul tău. Pe perioada spitalizării în secția de Chirurgie vei putea primi vizite scurte de la cei dragi ( 2 vizite a câte 15 minute/vizitator, cei doi vizitatori nu pot intra simultan în salon). Colegii noștri din departamentul Patient Care vor ajuta cu coordonarea vizitelor astfel încât toți pacienții din salon să fie în siguranță și să se simtă confortabil. 
 

In cele mai multe dintre cazuri, perioada de spitalizare necesară pentru tiroidectomie este de 2 zile. In funcție de particularitățile fiecărui pacient și la recomandarea echipei medicale, această perioadă poate fi prelungită până în momentul în care poți fi externat în siguranță. In momentul externării, vei primi o scrisoare medicală în care vei găsi toate recomandările necesare: cum trebuie îngrijită plaga, care este tratamentul  medicamentos recomandat, care este data controlului postoperator,ce alte consulturi medicale îți sunt recomandate.

Dacă ai nevoie de concediu medical, nu uita să reamintești acest lucru medicului tău înainte de externare!

Ingrijirea cicatricii postoperatorii este importantă, iar pentru a o face corect este necesar să urmezi instrucțiunile primite de la medicul tău.
Firele de sutură utilizate în timpul operației sunt resorbabile, de aceea nu este necesar să revii la spital pentru a le scoate. 
Este important ca în primele 7 zile postoperator incizia să fie menținută uscată. In acest interval, poți face duș, dar cu atenție pentru a menține această zonă uscată. 

Este posibil ca în primele zile să simți durere la nivelul inciziei, însă aceasta poate fi de obicei gestionată cu medicamentele antialgice uzuale pe care ți le recomandă medicul tău.
Odată întors acasă îți vei putea relua activitățile obișnuite, deși s-ar putea să simți un ușor disconfort la mobilizarea gâtului. Este recomandat să vorbești cu medicul tău în legătură cu momentul în care îți poți relua activitatea sportivă sau activitatea fizică intensă.
 

Semnele de alarmă care impun consult medical în regim de urgență sunt: hemoragia, durerea de intensitate mare care nu cedează la medicamentele antialgice, umflătura și roșeața la nivelul inciziei, febra și dificultățile de respirație.

Este normal ca în primele săptămâni postoperator cicatricea să fie dură și mai închisă la culoare,însă odată cu trecerea timpului aceasta va deveni mai elastică și se va căpăta o nuanță asemănătoare cu cea a pielii tale. Este important ca odată ce locul inciziei este vindecat, să aplici cremă de protecție solară pe cicatrice de fiecare dată când te expui la soare pentru a preveni hiperpigmentarea acesteia.  

Controlul chirurgical- la 2-3 săptămâni postoperator ( în acest moment este de obicei gata și rezultatul examenului histopatologic. Nu uita să îl ceri!)

  • Consultul endocrinologic- la 4-6 săptămâni postoperator
  • Alte consulturi în funcție de specificitatea cazului: consult oncologic ( în cazul în care diagnosticul este cel de cancer tiroidian), consult genetic, etc.