Despre departament

O funcție cardiovasculară adecvată este esențială pentru o viață sănătoasă si longeviva. De aceea, atunci cand este vorba de sanatatea inimii tale, este atat de important sa cauti cea mai bună îngrijire. Uneori, aceasta poate face o diferenta capitala intre viata si pierderea ei.

Astazi, principala cauza de deces la nivel global este reprezentata de bolile de inima.  

  • Daca in lume, 550 de milioane de persoane trăiesc cu boli de inima și circulatorii, iar numarul acestora s-a majorat cu 93% fata de 1990, in Romania mortalitatea  de cauza cardiovasculara este de 3 ori mai mare fata de cea provocată de cancer si constituie principala cauza a unei sperante de viata reduse. 
  • In medie, traim cu 10 ani mai putin decat rezidentii celorlalte tari europene, iar mortalitatea de cauza cardiovasculara este semnificativ mai ridicata fata de media Uniunii Europene. 
  • Potrivit specialistilor, insa, 95% din bolile cardiovasculare pot fi prevenite, pe baza studiilor despre exerciții fizice, restricție calorică și diete adecvate iar controlul cardiologic periodic dupa 40 de ani poate gestiona din timp o mare parte din afectiunile inimii si circulatorii cu debut la maturitate, prevenind riscul unor complicatii amenintatoare de viata. 

Diferenta cardinala intre nivelurile de ingrijiri medicale apare cand boala cardiovasculara a evoluat si este nevoie de experti, tehnologie avansata si mijloace terapeutice de ultima generatie pentru a salva vieti. 
 

Servicii de excelenta cardiologice pentru patologii complexe pluridisciplinare

Departamentul de Cardiologie din cadrul Spitalului Ponderas este un centru de referință lider la nivel național pentru diagnosticul, prevenirea și tratamentul bolilor cardiovasculare., fiind recunoscut pentru dedicarea si excelenta ingrijirilor medicale, centrate pe pacienti. 

Condus de Profesor Universitar Dr Doina Dimulescu, reputat specialist cu o vasta experienta in cardiologie, medicina interna si terapie intensiva, Departamentul de Cardiologie este parte activa, integrata a unui grup de ingrijiri complexe pentru patologia cardiovasculara care include cardiologie, cadiologie interventionala, chirurgia cardiaca si vasculara.

“Suntem un tot functional. In calitate de medici cardiologi participam in cadrul echipelor multidisciplinare inclusiv la ingrijirea unei patologii complexe chirugicale, oncologice, neurochirurgicale, neurologice, pulmonare. Se adreseaza spitalului patologii severe care nu pot fi ingrijite intr-un singur compartiment si care necesita de cele mai multe ori o echipa multidisciplinara de la stabilirea diagnosticului la deciziile terapeutice

Adresabilitatea si complexitatea patologiilor pe care le tratam a crescut foarte mult in ultimii ani, astfel ca ne-am dezvoltat ca departament pentru a acoperi toata gama de servicii de cardiologie si terapie intensiva necesara pacientilor nostri. Echipa de cardiologie include 10 medici cardiologi si 5 medici de cardiologie interventionala si 2 medici cardiologi specializati in aritmologie, cu expertiza si calificari superioare in patologia cardiovasculara”.

Serviciile noastre cuprind programe de preventie, diagnostic, tratament si reabilitare pentru afectiunile cardiovasculare, dar si evaluari pre si perioperatorii care se adreseaza tuturor specialitatilor chirurgicale sau nonchirurgicale, inclusiv terapie intensiva. 

“Ingrijim patologii complexe, inclusiv forme de insuficienta cardiaca severa, infarct miocardic acut, tulburari de ritm. In ultima perioada am tratat un numar semnificativ de pacienti postcovid, long covid pentru miocardita, afectiuni trombembolice iar multi pacienti  ni se adreseaza pentru second opinion, in cazuri complicate” explica  prof univ. dr Doina Dimulescu.
 

Ingrijire medicala integrata la standarde internationale

Cardiologii Spitalului Ponderas, alaturi de echipele de chirurgi cardiaci și vasculari si echipele de îngrijire specializate tratează întregul spectru al bolilor și tulburărilor cardiace, aplicand cu succes cele mai noi si inovatoare progrese in domeniu care reusesc sa salveze vieti.

De la consiliere genetică și terapii cu medicamente țintite până la asistenta de urgenta a afectiunilor cardiace si o gamă tot mai mare de proceduri minim invazive, Departamentul de cardiologie continuă să stea în fruntea tehnologiei, inovației și descoperirlor care îmbunătățesc rezultatele pacienților. 

Indiferent dacă tu  sau o persoană dragă aveți o aritmie, o boală de inimă, un atac de cord sau o boală vasculară, puteți conta pe noi pentru a vă oferi cele mai bune servicii de cardiologie, in cadrul unei echipe multidisciplinare. Odata ajuns in clinica noastra, beneficiezi de serviciile medicale integrate dar si de prezenta unui navigator medical care te poate ajuta in cazul patologiilor complexe sa parcurgi cu succes succesiunea  de etape de diagnostic si tratament, si iti poate oferi toate explicatiile de care ai nevoie.

Nu este de ignorat importanta programelor de preventie si screening pentru tot profilul de risc care se efectueaza la pacientii care se adreseaza centrului, relativ tineri, dar si la sportivii de performanta, anual.
Punem multă „inima” în modul în care oferim îngrijiri cardiovasculare, dar, in primul rând, implementăm cele mai recente progrese, astfel încât fiecare pacient să aibă acces la tratamente inovatoare.