Chirurgia robotica urologica

Chirurgia robotica urologica reprezinta un pas important in evolutia tehnicilor operatorii, gandit sa depaseasca limitarile chirurgiei clasice, deschise, cat si pe cele ale chirurgiei minim-invazive laparoscopice si sa imbunatateasca capacitatile tehnice ale chirurgului. Chirurgul efectueaza manevre fine, precise si de foarte mare acuratete in interiorul corpului pacientului, reducand gradul de traumatizare la nivelul tesuturilor si realizand o disectie impecabila.

Aceasta se traduce in rezultate si mai bune, cu mai putine riscuri si complicatii. Astazi, la pacientii barbati se poate practica cu rezultate superioare o chirurgie robotica prin care se protejeaza nervii implicati in continenta urinara si erectie.

Robotul este un sistem intuitiv care reproduce operatiile conventionale, deschise, la un nivel superior
Imaginea artiocolului

Robotul nu opereaza singur: miscarile mainilor chirurgului, aflat la consola, sunt transformate in miscarile instrumentelor introduse in corpul pacientului prin cateva incizii de dimensiuni minime.

 

De la consola, chirurgul priveste printr-un display binocular 3D conectat la sistemul de vizualizare echipat cu un endoscop si un echipament de procesare a imaginilor.

Astfel, imaginea intraoperatorie este tridimensionala, de inalta rezolutie (HD) si marita de pana la 10 ori.

 

Instrumentele au dimensiuni de ordinul milimetrilor, iar bratele care le manevreaza sunt articulate si mimeaza miscarile articulatiei incheieturii mainii chirurgului, insa au grade de libertate superioare mainii umane.

 

Reproduc cu exactitate procedura efectuata de chirurgul operator la consola la nivelul campului operator.

In plus, sistemul robotic elimina tremorul prezent in mod normal in timpul miscarilor mainii, aducand astfel un mare plus calitatii manoperei chirurgicale.

Avantajele chirurgiei robotice comparativ cu chirurgia clasica sau laparoscopica:
 • Disectie foarte precisa intr-un camp vizual mai acurat, efectuata cu instrumente mai performante, comparativ cu operatiile clasice
 • Rezultate oncologice cel putin la fel de bune ca in operatiile clasice
 • Rezultate functionale (continenta urinara, erectie normala) superioare celor din operatiile clasice
 • Recuperare rapida a pacientului, cu spitalizare de scurta durata si reluarea imediata a activitatii
 • O buna calitate a vietii pacientului, aspect estetic postoperator si disconfort de intensitate minima

 

 • Complicatii intraoperatorii si postoperatorii mult reduse. Hemoragie minima, cu un necesar de transfuzie de sange foarte scazut (<1%). Durerea postoperatorie de intensitate foarte mica. Risc de infectii foarte scazut, deoarece poarta de intrare a bacteriilor prin plaga cu dimensiuni de ordinul milimetrilor este redusa. Cicatrici minime.
 • Avantaje pentru echipa chirurgicala, superioare celorlalte metode chirurgicale minim-invazive. Ergonomie - chirurgul opereaza asezat pe un scaun comod in fata consolei. Vizualizare tridimensionala, marita de 10 ori si de inalta definitie (HD) asupra intregii zone de interventie. Invatarea procedurii de catre membrii echipei intr-un timp relativ mai scurt, comparativ cu operatia laparoscopica. Rezultate reproductibile.

Indicatiile chirurgiei robotice in urologie

Prostata
Cancer
Rinichi
Cancer, chisturi, pietre, stenoza de jonctiune pielo-ureterala
Ureter
Cancer, pietre, stenoze
Vezica urinara
Cancer
 
Tipuri de interventii chirurgicale robotice in urologie
Imaginea artiocolului

 

Cancer de prostata

 • Prostatectomie radicala +/- limfodisectie 

Cancer invaziv de vezica urinara

 • Cistectomie radicala cu limfodisectie 
 • Cistectomie partiala
 • Derivatie urinara (Bricker, neovezica)

Segment de ureter

 • Rezectii de tumori ureterale cu pastrarea ureterului
 • Ureteroliza
 • Nefroureterectomie (tumori de cale urinara superioara)

Rinichi

 • Pieloplastie (adulti si copii)
 • Tumori maligne - nefrectomie radicala
 • Nefrectomie partiala
Expertiza in chirurgia urologica robotica – Ponderas Academic Hospital
Cancer de prostata

 

Prostatectomie robotica radicala +/-limfodisectie

Studiile au demonstrat superioritatea chirurgiei robotice pentru tratamentul cancerului de prostata (prostatectomie) comparativ cu oricare alta metoda chirurgicala.

Chirurgia robotica permite rezectia oncologica, dar functionala, cu prezervarea integritatii nervilor si in consecinta, fara complicatii de tipul impotentei si incontinentei urinare.

Cancer de rinichi

 

Nefrectomie partiala robotica

Chirurgia robotica este net superioara chirurgiei laparoscopice sau deschise.

Permite rezectii oncologice partiale functionale, cu pastrarea rinichiului normal, functional si astfel prevenirea sau intarzierea aparitiei insuficientei renale.

Cancer invaziv de vezica urinara

 

Cistectomie radicala cu derivatie urinara robotica

Chirurgia robotica ofera rezultate oncologice superioare chirurgiei deschise printr-o mai buna limfodisectie si rezectie a vezicii urinare si permite realizarea minim-invaziva a unei deviatii urinare.

Malformatii jonctiune pielo-ureterala

 

Pieloplastie robotica adulti si copii

Pieloplastia pentru malformatii congenitale sau dobandite la nivelul jonctiunii pielo-ureterale.

Robotul permite realizarea mai facila si mai precisa a operatiei, ceea ce creste considerabil rezolvarea intr-o singura sedinta operatorie, cu sanse foarte mici de recidiva si complicatii.

Limfodisectie retroperitoneala

 

 

Indepartarea ganglionilor limfatici de-alungul vaselor mari de la nivelul abdomenului la pacientii cu cancer testicular, pentru a reduce riscul imprastierii (metastazarii) cancerului.

ECHIPA CHIRURGICALA

Medic primar Urologie
Medic primar Urologie
Medic primar Urologie
Grid

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate