Neonatologie

Medicii neonatologi au un rol extrem de important atat in viata proaspetei mame, cat si in viata nou-nascutului. Alaturi de procedurile medicale prin care se asigura ca bebelusul este sanatos, medicul neonatolog este cel care gestioneaza primul contact al nou-nascutului cu mama.

Alaturi de mama si copil, inca din sala de nastere

Medicul neonatolog, insotit de o asistenta medicala, participa intotdeauna la nastere alaturi de medicul obstetrician. El este primul medic care evalueaza nou-nascutul si gestioneaza procesul adaptarii acestuia la toate schimbarile care apar dupa trecerea de la viata intrauterina la cea extrauterina.

Imediat dupa nastere, medicul neonatolog asigura ingrijirile de rutina nou-nascutului:

  • Aseaza bebelusul sub radiantul termic sau pe pieptul mamei
  • Sterge tegumentele
  • Aspira secretiile daca sunt abundente
  • Toaleteaza bontului ombilical cu betadina

Ulterior, nou-nascutul este mutat in sectia de neonatologie, unde i se asigura confort termic, i se monitorizeaza functiile vitale, i se administreaza vitamina K (pentru profilaxia hemoragiilor) si vaccinul impotriva Hepatitei B, cu acordul parintilor. Dupa ce nou-nascutul se echilibreaza, este readus langa mama pentru a fi hranit, aceasta intalnire realizandu-se cat mai curand dupa nastere.

Echipamente ultramoderne

Departamentul de neonatologie este dotat cu echipamente speciale, de ultima generatie, pentru reanimare si monitorizare nou nascuti.