Nașterea în Spitalul Premiere

Ne bucuram sa-ti fim alaturi in unul dintre cele mai frumoase momente din viata ta: venirea pe lume a bebelusului tau. Pentru noi, cel mai important este ca tu si copilul tau sa fiti in siguranta.

Acum poti afla toate etapele nasterii bebelusului tau.  Daca mai ai si alte nelamuriri ne poti intreba cu incredere.

Pasul 1. Internarea

Pe toata perioada pandemiei de coronavirus accesul insotitorilor este permis numai pana la intrarea in spital, de unde vei fi preluata pentru internare de personalul din receptie.
In cazul unei operatii de cezariana programata, vei ajunge la spital cu minim 2 ore inainte de ora programata a interventiei, pentru a avea timpul necesar efecturarii procedurilor de internare.

Receptie

La sosirea la spital, la Receptie vei prezenta actele de internare (vezi info acte internare)

Camera de garda

 • Vei fi indrumata apoi catre Camera de Garda pentru a urma procedura de internare. Tot aici are loc monitorizarea CTG si tensiunea arteriala si se intocmeste Foaia de Observatie.
 • Ti se va atasa o bratara alba de identificare cu numele/prenumele si numarul foii tale de observatie.
 • In cazul in care, in cadrul consultului preanestezic nu ai facut screeningul infectios, aceasta procedura se va face la internare (screeningul MRSA si screeningul  BLSE).
 • Vei fi apoi evaluata pentru riscul de cadere, alergii alimentare si gradul de suportabilitate a durerii. In situatia in care medicul va identifica un risc de cadere, vei primi o bratara mov iar daca ai alergii alimentare, vei primi o bratara rosie. Este important pentru siguranta ta sa nu scoti niciuna dintre aceste bratari pana la momentul externarii. In baza acestor bratari vei fi identificata pe tot parcursul internarii si ti se vor administra tratamente personalizate.
 • Dupa finalizarea procedurii de internare de la camera de garda, asistenta te va conduce in  blocul operator

 

Iti reaminintim ca screeningul infectios este necesar atat pentru siguranta mamei, cat si pentru siguranta nou-nascutului, pentru evitarea aparitiei de infectii asociate colonizarii cu germeni multirezistenti si pentru instituirea cat mai rapida a tratamentului specific, la nevoie.

La sosirea in blocul de nastere, viitoarea mama va fi primita cu amabilitate de catre moasa/ asistenta, aceasta se va asigura ca pacienta :

 • este identificata corect
 • are confort psihic si fizic
 • ii va prezenta sala de travaliu si sala de nastere
 • ii va prezenta si explica toate pozitiile si modalitatile de a reduce durerea cu ajutorul mingilor, saltelelor, apei (daca a optat pentru un pachet de nastere in apa)
 • ii va explica pe intelesul pacientei toate tehnicile medicale si de ingrijire (CTG, montare cateter venos, masurare si monitorizare functii vitale)
 • la indicatia medicului moasa efectueaza  tehnici si manevre de nursing astfel incat pacienta sa fie linistita si sa se simta in siguranta.

In timpul expulziei moasa/asistenta va sustine psihic si fizic pacienta, o incurajeaza si o ghideaza  pana in momentul nasterii copilului.
Dupa nastere, proaspata mamica va ramane in blocul de nastere fiind supravegheata constant de catre moasa/asistenta care o sa se asigure ca lehuza este intr-o stare buna fizica si psihica pentru a fi transferata in sectia de obstetrica unde o sa stea alaturi de bebelusul sau.

In Spitalul Premiere, viitoarele mame pot opta pentru a avea la nasterea naturala o moasa dedicata, acesti serviciu este optional in cadrul pachetului de nastere.

Nasterea naturala

Daca echipa medicala formata din medicul neonatolog si asistentul de neonatologie considera ca nu exista niciun risc din punct de vedere medical, atunci iti vei putea tine bebelusul in brate chiar din primele momente de la nastere.
Echipa medicala ii va face o prima evaluare a starii de sanatate, cantarire, masurare si vaccinare in sectia de neonatologie, iar apoi va fi adus la tine de catre asistenta de neonatologie, pentru a incerca o prima alaptare.

Nastere prin operatie cezariana

La sfarsitul interventiei, cand medicul anestezist considera ca ai inceput sa te recuperezi corespunzator din sedare/anestezie, vei fi mutata in Salonul Terapie Intensiva/Postoperator pentru aproximativ 2 ore. In Salonul Postoperator vei fi din nou conectata la monitor, in vreme ce asistentele medicale te vor supraveghea pana la recuperarea complete din sedare/anestezie.  Este posibil sa primesti oxigen suplimentar printr-o masca ce iti va acoperi nasul si gura.

Daca simti durere sau orice fel de disconfort, te rugam sa anunti asistentele; vei primi tratament pentru reducerea disconfortului cauzat de interventie.

Iti poti vedea bebelusul pentru putin timp in sala de operatie, imediat dupa nastere. Din aceste salon vei fi transferata la rezerva ta dupa ce esti recuperata complet din anestezie si nu sunt alte motive medicale care sa faca necesara monitorizarea ta foarte frecvent (durata de timp depinde de tipul si durata procedurii) unde vei putea fi alaturi de bebelusul tau in permanenta (in functie de starea ta si a bebelusului de sanatate). Vei primi informatii clare despre momentul in care vei avea voie sa consumi lichide si alimente.

Program de ingijire a nou-nascutului in maternitate

Imediat dupa nastere, echipa formata din medicul neonatolog si asistenta de neonatologie ii vor acorda ingrijirile necesare bebelusului. De asemenea, echipa medicala va lua toate masurile de reanimare/resuscitare natala in cazul in care intervine o complicatie.
In primul minut de viata, bebelusul va primi “nota” de nastere (scorul Apgar). Apoi, asistenta ii va pune doua bratari de identificare, cu numele si data nasterii si il va duce in salonul de neonatologie, pentru supraveghere in perioada de adaptare.
Aici, bebelusul va fi masurat si cantarit si i se va administra intramuscular, intr-o coapsa, vaccinul antihepatita B, si in cealalta coapsa vitamina K pentru prevenirea bolii hemoragice.
Daca este stabil clinic, bebelusul va fi adus la tine pentru a incerca prima alaptare, se recomanda alaptarea la un interval de aproximativ 2-4 ore.
Pe durata internarii vei primi vizita unui consilier in alaptare care iti va arata modalitati si pozitii de  alaptare iar asistentele de neonatologie iti vor explica pas cu pas despre ingrijirea si toaletarea bebelusului.

Odata ajunsa in rezerva, asistenta iti va prezenta rezerva si iti va arata tot ce vei gasi aici pentru intreaga perioada a spitalizarii:

 • in rezerva gaseti camasa de alaptat, papuci de unica folosinta, halat.
 • in baie gasesti prosoape si produse cosmetice iar in dulapul din baie vei gasi: tampoane, lenjerie intima de unica folosinta si servetele umede
 • In cursul diminetii, medicul neonatolog va pregati biletul de externare si va completa carnetul de vaccinare al bebelusului tau. De asemenea, daca ai intrebari despre urmatorii pasi in cresterea copilului, el te va ajuta sa le lamuresti.
 • Tot in prima parte a zilei, medicul ginecolog de garda sau medicul curant va evalua starea ta de sanatate si va decide externarea.
 • Biroul de externari te va anunta telefonic despre momentul in care formalitatile de externare sunt pregatite. Dupa ce vei fi anuntata, se pot achita la receptie serviciile medicale primite pe perioada spitalizarii.
 • Vei fi ajutata de personalul spitalului cu bagajul si nou-nascutul pana la iesirea din spital, de unde vei putea sa fii preluata de apartinator.
 • Acum este momentul sa iti programezi bebelusul la consultatiile pe care ti le recomanda medicul neonatolog la externare.
 • Pentru tine, recomandam sa iti faci programare la medic pentru controlul de dupa cele 6 saptamani de la nastere.
 • O noua etapa din viata voastra incepe acum, iar REGINA MARIA  va fi aproape de voi in continuare.