Investigatii

Bolile la nivelul ochilor reprezinta cauza principala de orbire. Anumite afectiuni, cum ar fi glaucomul sau retinopatia diabetica, pot fi tratate sau progresia lor poate fi incetinita ca urmare a unui diagnostic si management corect si la timp al afectiunii. De asemenea, desi anumite boli oftalmologice nu pot fi vindecate, s-au facut progrese importante in diagnosticul si tratamentul unor afectiuni de tipul degenerescentei maculare legate de varsta, glaucomului si cataractei. Mergand regulat la control si tinand cont de istoricul medical familial de boli de ochi, medicul tau oftalmolog va putea sa anticipeze, sa previna, sa diagnosticheze precoce si sa trateze adecvat afectiunile de la nivelul ochilor.

Cand este indicat sa mergi la oftalmolog, tu sau copilul tau?


Primul consult oftalmologic
In cazul copilului sanatos, asimptomatic, nascut la termen, primul consult ar trebui efectuat dupa varsta de 6 luni, cu copilul in stare de bine (sa nu fie racit, flamand sau obosit). Daca inainte de 6 luni exista simptome precum lacrimare, roseata, pupila alba sau devierea ochilor (strabism), se recomanda consult oftalmologic de urgenta, indiferent de varsta copilului.

Copil mic
Daca nu au fost identificate probleme, urmatorul control se face la varsta de 3 ani, apoi la 5 ani, inainte de a merge la scoala. Pana la varsta de 3 ani, deoarece copilul nu colaboreaza, verificarea dioptriilor si a unghiului de deviatie a privirii se realizeaza cu un “robotel”  - aparatul PlusOptix - care face masuratori de la distanta de aproximativ 1 metru, fara sa atinga copilul. In plus, medicul observa alinierea ochilor, mobilitatea, reactia pupilei la lumina si examineaza cristalinul si retina.
 
Copil scolar
Pentru scolari se recomanda controlul din 2 in 2 ani daca nu poarta ochelari si nu au probleme oftalmologice si la cel mult 1 an sau la recomandarea medicului, daca poarta ochelari.

Adolescent si adult
Un nou consult va fi efectuat la varsta adolescentei, iar ulterior, daca nu sunt simptome oculare, la varsta adulta. Dupa varsta de 40 de ani, se recomanda un control oftalmologic la fiecare 2-3 ani. Pentru persoanele care au antecedente familiale de boli oftalmologice, cum ar fi glaucomul, controlul se poate realiza anual. Pacientii diagnosticati cu diabet sau hipertensiune arteriala sau anumite boli reumatologice ar trebui sa faca un consult oftalmologic anual

In timpul unui consult oftalmologic de rutina, medicul oftalmolog va efectua o serie de teste, iar in functie de diagnostic este posibil sa completeze investigatiile cu anumite examene speciale. Consultul oftalmologic de rutina la adult si copil cuprinde:

Consult oftalmologic la copil

  • Masurarea acuitatii vizuale
  • Autorefractometrie si cicloplegie cu determinare de dioptrii
  • Biomicroscopie
  • Examen de fund de ochi (oftalmoscopie directa sau cu lentila)
  • Teste de stereoscopie si simt cromatic
  • Teste de strabism (cover-uncover, hirschberg, Worth)
  • Motilitate oculara
  • In plus, in functie de varsta poate include tonometrie
  • Nu include examen Plusoptix, tonometrie cu ICARE sau examen ortoptic (masurarea deviatiei strabice)

Acest tip de investigatie permite masurarea dioptriilor cu ajutorul unui autorefractometru (dioptron) pentru adulti si copiii cu varste peste 3 ani. Pentru copiii cu varsta intre 6 luni - 3 ani se utilizeaza un alt dioptron, Plus Optix, care poate sa realizeze masuratoarea de la o distanta de un metru, sau un autorefractometru portabil.

In cazul persoanele tinere sau a celor ce utilizeaza frecvent calculatorul, se impune repetarea acestei masuratori dupa folosirea unor picaturi de dilatare, adica se efectueaza autorefractometria dupa cicloplegie. Prin utilizarea picaturilor se pot determina dioptriile reale. Efectul picaturilor este acela de incetosare a vederii la distanta si la apropiere si de fotofobie pentru o perioada de cateva ore, astfel ca nu se recomanda administrarea lor in cazul soferilor.

Investigatia consta in examinarea partii anterioare a ochiului – a suprafetei oculare: cornee, conjunctiva, cristalin si iris, a camerei anterioare a ochiului, examinarea reflexelor pupilare, a pleoapelor si a punctelor lacrimare.

Uneori, se poate utiliza un colorant de tip fluoresceina, care permite o mai buna vizualizare a unor eventuale traumatisme la nivelul partii anterioare a ochiului.

Ecografia oculara este o metoda imagistica deosebit de utila in diagnosticul si urmarirea anumitor afectiuni oculare si se realizeaza la indicatia unui medic oftalmolog.

Datorita compozitiei lichidiene si pozitiei sale superficiale, ochiul este un organ usor de explorat ecografic, ecografia venind in sprijinul medicului oftalmolog in special atunci cand acesta nu poate examina oftalmoscopic structurile posterioare ale globului ocular din cauza unor conditii patologice cum ar fi cataracta sau hemoragiile in vitros. De asemenea, ecografia oculara are un rol important in diagnosticul unor urgente medicale cum ar fi: perforatia oculara, hematomul retrobulbar, dezlipirea de retina, subluxatia de cristalin, hemoragiile in vitros, corpii straini intraoculari precum si in depistarea unor formatiuni tumorale intraoculare.

Medicul oftalmolog iti va indica o ecografie oculara daca ai dureri oculare sau vederea este diminuata, daca ai suferit un traumatism ocular sau daca exista suspiciunea de corpi straini intraoculari.

Ecografia oculara este utilizata in diagnosticarea unei patologii oculare variate:

  • Dezlipirea de retina. In special cand este de dimensiuni mici, dezlipirea de retina poate fi dificil de detectat la examenul oftalmoscopic, insa poate fi apreciata ecografic alaturi de alte complicatii ale acesteia, cum ar fi hemoragia in vitros.
  • Hemoragia in vitros. Hemoragia in vitros poate interfera cu acuitatea vizuala, putand produce orbire daca este in cantitate mare. Ecografia poate depista hemoragia si poate aprecia varsta si severitatea acesteia.
  • Retinoblastom - este o tumora maligna a retinei care apare la copii. Ecografia oculara este utilizata atat in evaluarea initiala, cat si in monitorizarea post-terapeutica.
  • Dezlipirea de coroida. Detasarea coroidei poate apare spontan sau posttraumatic si poate fi apreciata ecografic.
  • Tumorile de coroida, cum ar fi melanomul malign. Ecografia poate aprecia dimensiunea, localizarea si vascularizatia tumorala; de asemenea, este indicata in monitorizarea raspunsului dupa tratamentul conservator cu brachyterapie, prin aprecierea raspunsului favorabil de scadere a dimensiunii tumorii.
  • Corpi straini intraoculari. Utilitatea ecografiei in detectarea si localizarea corpilor straini radiotransparenti intraorbitali si superioritatea acesteia in localizarea corpilor straini este clar stabilita.
  • Ruptura globului ocular - este o urgenta medicala oftalmologica majora care necesita reparare chirurgicala.  Evaluarea ecografica are o deosebita importanta, in special in contextul unui edem important, hemoragiei in vitros sau cataractei, afectiuni care fac dificila vizualizarea oftalmoscopica directa a continutului ocular de catre oftalmolog.
  • Evaluarea presiunii intracraniene crescute prin masurarea ecografica a diametrului nervului optic.  La pacientii cu alterarea starii de constienta datorata traumatismelor craniene sau unei hemoragii intracraniene spontane se poate aprecia cresterea presiunii intracraniene prin masurarea ecografica a diametrului nervului optic.

Retinofotografia reprezinta fotografierea fundului de ochi pentru urmarirea in timp real a diferitelor patologii. Este un mod de documentare si inregistrare a imaginilor captate. Necesita administrarea de picaturi de dilatare, insa este nedureroasa, si poate folosi filtre colorate sau un filtru infrarosu, iar rezultate acestei investigatii sunt oferite pacientului imprimate sau in format electronic.

Retinofotografia se poate realiza si fara dilatare, cu un aparat portabil, utila mai ales in cazul copiilor, soferilor si femeilor insarcinate.

Patologii in care folosim retinofotografia:

  • Degenerescenta maculara legata de varsta
  • Membrana epiretiniana
  • Glaucom
  • Nevrite optice
  • Anomalii congenitale de nerv optic
  • Hemoragii retiniene
  • Rupturi retiniene
  • Decolari de retina
  • Inflamatii intraoculare (vitrite, retinite, vasculite)
  • Decolari de coroida
  • Tumori intraoculare

Permite vizualizarea retinei, maculei, a coroidei, a vaselor de sange si a nervului optic. Este de preferat a se realiza dupa dilatarea pupilei, insa exista si cazuri care nu necesita dilatare pentru a se vizualiza anumite structuri ale ochiului.

Examinarea fundului se poate face cu lentila de 78D sau de 90D, cu oftalmoscopul direct, cu ajutorul oftalmoscopului indirect (folosit mai ales pentru examinarea retinei periferice cand se suspecteaza o decolare de retina) sau prin retinofotografie.

Aceasta tehnologie de top pentru evaluarea sanatatii oculare se bazeaza pe lumina pentru vizualizarea fiecarui strat distinct al retinei, permitand medicului oftalmolog sa inregistreze o “harta” a acestor straturi si sa le masoare grosimea. Concret, investigatia permite obtinerea unor imagini foarte subtiri, cu o grosime de doar cativa microni (sub 10 microni), astfel incat medicul sa obtina o vizualizare 3D a ochiului.

OCT ajuta la punerea unui diagnostic corect si complet al diverselor afectiuni oftalmologice, precum si la monitorizarea acestora.

Investigatia OCT ajuta la diagnosticarea, tratarea si monitorizarea urmatoarelor afectiuni:

  • Glaucom (diagnosticare, monitorizare, decizie terapeutica, analiza evolutiei patologiei)
  • Retinopatie diabetica
  • Decolare de retina (separarea foitelor care compun retina)
  • Degenerescenta maculara legata de varsta
  • Gaura maculara
  • Edem macular
  • Uveite – inflamatii intraoculare
  • Traumatisme corneene
  • Keratoconus
  • Afectiuni ale nervului optic, altele decat neuropatia glaucomatoasa: nevrite optice (ex: in cadru sclerozei multiple)
  • Monitorizarea pacientilor tratati cu Plaquenil - maculopatia determinata de administrarea de Plaquenil in lupus eritematos sistemic

Campul vizual este un test care permite evaluarea functiei vizuale prin masurarea sensibilitatii la lumina. Poate fi reprezentat ca o structura tridimensionala asemanatoare cu o insula, a carei baza se intinde 50° superior, 70°inferior, 60°nazal si 90° temporal.

Campul vizual reprezinta totalitatea spatiului perceput de ochiul imobil, care priveste drept inainte. Campul vizual este monocular cand se examineaza un singur ochi si respectiv binocular cand se examineaza ambii ochi.

Perimetria este o metoda subiectiva de evaluare a campului vizual, ale carei rezultatele sunt reproductibile, fiind o explorare de baza in anumite afectiuni oftalmologice si neurologice, in special: glaucomul, decolarea de retina, neuropatia optica, tumorile pe cai optice.

Campul vizual computerizat, spre deosebire de perimetria Goldmann, ofera posibilitatea de a inregistra si imprima rezultatele pacientilor, pentru a putea fi consultate si comparate de la o vizita la alta a pacientului.

Angio OCT reprezinta evaluarea prin tomografia in coerenta optica (OCT) a vascularizatiei retinei, a nervului optic si a maculei.

Este o metoda non-invaziva, non-iradianta, fara injectare de substanta de contrast, reprezentand abordarea de viitor in oftalmologie pentru o categorie mare de patologii oftalmologice, precum:

  • Glaucomul
  • Nevritele optice
  • Degenerescenta maculara
  • Gaura maculara

Alte investigatii si teste oftalmologice efectuate in Centrul de oftalmologie Primaverii:

  • Examen ortoptic – masurarea deviatiei strabice
  • Gonioscopie - vizualizarea unghiului camerei anterioare a ochiului
  • Oftalmoscopie directa si indirecta - vizualizarea leziunilor retiniene periferice
  • Pahimetrie corneana - masurarea grosimii corneene
  • Screening vizual copii mici cu Plusoptix - masurarea refractiei si diagnosticul copiilor de varste mici si foarte mici (incepand cu 6 luni)
  • Prescriere de lentile de contact si curs de adaptare de lentile de contact
  • Test Schirmer - masurarea secretiei lacrimale
  • Teste de simt cromatic si stereoscopie - determinarea vederii corecte a culorilor si a vederii tridimensionale
  • Teste de vedere dubla – pentru a determina daca vederea dubla (diplopia) este monoculara sau binoculara
  • Tonometrie Goldmann - masurarea tensiunii intraoculare prin aplanotonometrie. Test util in diagnosticul si urmarirea glaucomului
  • Tonometrie non – contact - masurarea tensiunii intraoculare fara a se atinge corneea
  • Exoftalmometrie - investigatie efectuata cu ajutorul unui aparat pentru a masura gradul de derformare a globului ocular