Eşti aici

Centrul de diagnostic al infertilitatii Policlinica Enescu

Infertilitatea de cuplu se defineste ca lipsa obtinerii unei sarcini in urma unei activitati sexuale regulate si fara a folosi o metoda contraceptiva in decurs de un an (definitia Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 2013).

Aceasta definitie este bazata pe probabilitatea cumulativa a sarcinii. Pentru cuplurile fertile, probabilitatea lunara acceptata de a concepe este de 20%, astfel ca sansa de a obtine o sarcina este de:

 • 57% in 3 luni de incercari
 • 75% in 6 luni de incercari
 • 90% intr-un an de incercari
 • 95% in 2 ani de incercari

Pentru femeile ce depasesc varsta de 35 de ani, infertilitatea este diagnostigata dupa 6 luni de nereusita a conceptiei.

Aceste perioade sunt importante si in evaluarea restabilirii capacitatii fertile, odata ce s-a initiat interventia terapeutica.

Obiectivele evaluarii capacitatii fertile a cuplului:
 • Identificarea capacitatii fertile a partenerilor pentru evaluarea ratei de succes in obtinerea unei sarcini viitoare
 • Identificarea etiologiei infertilitatii si corectarea cat mai rapida a cauzei specifice, individuale care determina infertilitatea cuplului (feminina si/sau masculina)
 • Identificarea persoanelor care sufera de infertilitate care nu poate fi tratata, pentru ca acestea sa se orienteze spre ale metode de a avea copii (tehnologii de reproducere umana asistata medical, adoptie)
 • Identificarea afectiunilor care necesita urmarire sau interventii terapeutice specifice si individualizate

Se recomanda evaluarea capacitatii fertile a partenerului daca nu s-a obtinut o sarcina dupa 12 luni de contacte sexuale regulate, neprotejate.

Infertilitatea este o problema de sanatate care, in Romania, afecteaza aprox. 8-15% din cuplurile aflate la varsta reproductiva.

Pasii pe care ii urmezi pentru evaluarea capacitatii fertile a cuplului:
 • Consultatie initiala la un medic specializat in probleme de infertilitate. Este de dorit participarea ambilor parteneri la aceasta consultatie initiala, astfel incat sa medicul sa poata evalua istoricul medical al partenerilor sa se discute istoricul reproductiv si obiceiurile sexuale si sa se stabileasca un plan de investigatii.
 • Set de investigatii individualizate pentru fiecare partener in vederea stabilirii posibilei cauze de infertilitate.
  • Investigatii recomandate uzual pentru partenera: analize de sange, investigatii ecografice sau imagistice
  • Investigatii pentru partener recomandate uzual pentru partener: spermograma, analize de sange, teste hormonale, teste genetice.
  • Investigatii interdisciplinare – evaluare endocrinologica, genetica, psihologica.
 • Consultatie pentru interpretarea rezultatelor. Se recomanda participarea ambilor parteneri pentru a se discuta si intelege cauzele care au condus catre infertilitate si pentru a discuta alternative de tratament.
 • Consultatie pentru stabilirea unui plan de tratament individualizat
Infertilitatea in cuplu este determinata atat de afectiuni ale partenerei cat si de afectiuni ale partenerului, sau ale ambilor parteneri, astfel ca infertilitatea nu este o afectiune a femeii sau responsabilitatea exclusiv a femeii.
Femeile si barbatii sunt responsabili in egala masura in ceea ce priveste infertilitatea.
Cauza infertilitatii este feminina in 40% din cazuri, masculina in 40%, iar in 20% infertilitatea se datoreaza ambilor parteneri sau are o cauza necunoscuta.
Din acest motiv este foarte important ca ambii parteneri sa efectueze investigatiile si eventual tratamentul care se impune.
Fertilitatea femeilor descreste odata cu inaintarea in varsta

Multe femei amana momentul  conceptiei, considerand cariera o prioritate, dar anii trec in defavoarea lor cu diminuarea semnificativa si ireversibila a rezervei ovariene.

Frecventa infertilitatii (exceptand sterilizarea chirurgicala) creste la femei odata cu varsta:

 • 7% la femeile intre 20 si 24 ani
 • 9% la femeile intre 25 si 29 ani
 • 15% la femeile intre 30 si 34 ani
 • 25% la femeile intre 35 si 39 ani
 • 34% la femeile intre 40 si 44 ani

Factori feminini implicati in infertilitate

Lipsa ovulatiei in cursul ciclului menstrual poarta numele de anovulatie, iar potentialele cauze pot fi:

 • Sindromul ovarelor polichistice, conditie care cauzeaza anovulatia sau ovulatii neregulate.
 • Diminuarea rezervei ovariene ca urmare a declinului natural pe masura ce femeia inainteaza in varsta, datorita unor afectiuni cogenitale sau a unor conditii medicale, sau chirurgicale.
 • Amenoreea hipotalamica functionala determinata de stres, exercitii fizice intense, anorexie.
 • Functia anormala a hipofizei (ex. producerea in exces a prolactinei).
 • Insuficienta ovariana prematura, cand rezerva ovariana scade inaintea varstei de 40 de ani. Aceasta conditie poate fi intalnita si in chimioterapia si radioterapia pelviana.

Ca urmare a infectiilor (ex. Chlamydia) sau a interventiilor chirurgicale

Endometrioza este o afectiune care determina infertilitate, fiind caracterizata de dezvoltarea de tesut endometrial in afara uterului.

Aderente la nivelul pelvisului (tesut cicatricial fibros format intre organele pelvine) ce se pot constitui in urma infectiilor, interventiilor chirurgicale sau endometriozei.

Malformatii uterine, fibroame uterine, polipi, infectii ale endometrului, aderente la nivelul cavitatii uterine (sinechii ce pot sa apara in urma unui chiuretaj), utilizarea unui dispozitiv intrauterin pentru contraceptie (sterilet)

Afectiuni ale vaginului sau ale colului uterin: malformatii, infectii, cauze imunologice (formarea de anticorpi antispermatici la nivelul glerei cervicale)

Factori de risc pentru infertilitate la femei
 • Varsta. Odata cu cresterea varstei scade calitatea si numarul de ovocite, astfel ca dupa varsta de 35 de ani conceptia este mai dificila si riscul de avort spontan creste.
 • Menstruatii neregulate sau absente
 • Endometrioza
 • Avorturile
 • Boli cu transmitere sexuala
 • Interventii chirurgicale in sfera pelvina sau abdaominala
 • Greutate corporala in exces. Mentinerea sau obtinerea unei greutati corporale optime poate sa creasca sansele de a avea o sarcina. Chiar si obtinerea unei mici scaderi in greutate (o scadere de doar 5-10%) influenteaza pozitiv frecventa ovulatiei.
 • Consumul excesiv de alcool, cafea si nicotina
 • Boli cronice: diabet zaharat, hipertensiune arteriala
Factori masculini implicati in infertilitate

Diferitele afectiuni cu caracter acut sau cronic, stilul de viata poate sa joace un rol in producerea infertilitatii  masculine, determinand producerea unui numar scazut de spermatozoizi, functia anormala a spermatozoizilor sau obstructii in eliberarea spermei.

Cauze medicale masculine

Reprezinta dilatatia varicoasa a venelor care duc la testicul. Efectele asupra fertilitatii sunt neclare, iar corectia chirurgicala nu a imbunatatit rata de conceptie. Implicatia in infertilitatea masculina este explicata prin reglarea anormala a temperaturii testiculare, cu afectarea productiei de sperma (10-15% dintre barbati dezvolta in cursul vietii un varicocel, frecvent pare sa fie afectat testiculul stang).

Inflamatia epididimului (epididimita), inflamatiile la nivelul testiculelor (orhita), infectii recurente sau cornice la nivelul prostatei (prostatita), inflamatia glandelor seminale, inflamatia uretrei (uretrita), diferite infectii cu transmitere sexuala (gonoreea, chlamydia, mycoplasma, trichomonas).

Oreionul, tuberculoza, bruceloza, febra tifoida si sifilisul pot cauza atrofia testiculara.

Ejaculare retrograda, ejaculare prematura, incapacitatea de a obtine/sustine o erectie, lipsa libidoului, durere in timpul actului sexual.

Sistemul imunitar produce factori impotriva celulelor spermatice si in acest fel se reduce abilitatea de fertilizare a ovocitelor.

Cancerul sau tumorile benigne la nivelul organelor reproductive, tumorile hipofizare (pot sa determine anomalii fuctionale in secretia hormonilor, tulburand procesele normale ale organelor reproductive), tumori ale glandelor suprarenale.

Functia necorespunzatoare a sistemului endocrin afecteaza productia si capacitatea de fertilizare a spermatozoizilor: afectiunile tiroidiene, modificari ale nivelului principalului hormon masculin, a nivelelor de FSH, LH, exces in producerea prolactinei (inhiba producerea de hormoni gonadotropi, LH si ca raspuns scaderea nivelului de testosteron).

Acestea se pot bloca datorita unor leziuni ce apar ca urmare a unor interventii chirurgicale, infectii, traumatisme sau a dezvoltarii anormale (ex.fibroza chistica). Aceste blocaje pot sa apara la orice nivel: in interiorul testiculului, la nivelul epididimului, vaselor deferente, a canalelor ejaculatorii.

Esecul testiculelor de a cobora din abdomen in scrot in perioada fetala poate beneficia de corectie chirurgicala in primii doi ani de viata si cel mai tarziu inainte de adolescenta pentru ca fertilitatea sa nu fie afectata (temperature crescuta de la nivelul abdomenului afecteaza capacitatea de producere a spermei).

Microdeletiile cromozomului Y(determina scaderea parametrilor spermatici sau azoospermia non-obstructiva), translocatia cromozomiala (rearanjarea cromozomiala) poate creste riscul de conceptyie a unui copil cu anomalii, sindroamele genetice associate cu infertilitatea: sindrom Klinefelter, sindromul Kallmann, sindromul Kartagener.

Diabetul zaharat, tulburari nervoase, boala celiaca (sensibilitatea/intoleranta la gluten poate cauza infertilitate), scleroza multipla, afectiuni ale maduvei spinarii (ex.siringomielia).

Sulfalazine (antiinflamator care reduce semnificativ numarul de spermatozoizi), steroizi anabolizanti, substante folosite in chimioterapie, tranchilizante, diferite medicamente folosite in tratamentul hipertensiunii arteriale, antifungice, anumite medicamente folosite in tratamentul ulcerului gastro-duodenal.

Supraexpunerea la anumiti factori de mediu cu ar fi: caldura, toxine, substante chimice pot influenta functia spermatica si productia de spermatozoizi. Produse chimice industriale: benzen, toluen, xilen, pesticide, ierbicide, solventi organici, vopsele. Expunerea la plumb, metale grele, radiatii, raze X.

Factori de risc pentru infertilitate la barbati
 • Consumul de nicotina si alcool
 • Boli cu transmitere sexuala
 • Interventii chirurgicale la nivelul abdomenului sau pelvisului
 • Anumite conditii medicale, boli cronice: diabet zaharat, hipertensiune arteriala, inclusiv tumori
 • Tratamente cu anumite medicamente, inclusiv chimioterapia si radioterapia
 • Traumatisme testiculare
 • Expunerea la substante toxice
 • Boli genetice cu afectarea fertilitatii (chiar si in familie, pentru rudele de gradul I)
 • Istoric de oreion cu debut dupa pubertate sau testicul necoborat
 • Stresul, depresia severa.
Infertilitatea inexplicabila

Uneori nu poate fi identificata o cauza aparenta a infertilitatii.

O combinatie a unui cumul de factori minori la ambii parteneri poate sa determine acest tip de infertilitate.

Se recomanda evaluarea ambilor parteneri pentru a determina cauza infertilitatii. Cu toate investigatiile, in 15% din cazuri nu se poate stabili cauza infertilitatii.

La prima evaluare se vor colecta detalii despre istoricul medical si reproductiv al cuplului, cu examinarea medicala si cu recomandarea de investigatii specifice de infertilitate pentru ambii parteneri.

Analize recomandate ambilor parteneri:

 • Determinarea grupei sangvine si RHului
 • Test HIV
 • Test VDRL
 • Ag HBS
 • Anticorpi HVC

Infertilitatea este o situatie determinata de diferite cauze, astfel incat pentru instituirea unui tratament corect este necesara identificarea cauzei. Primul pas pentru stabilirea cauzelor de infertilitate feminina este consultatia medicala efectuata de un medic cu specialitatea obstetrica- ginecologie care are experienta in diagnosticul  infertilitatii. Examenul fizic poate sa evidentieze semne care se asociaza anumitor cause de infertilitate, cum ar fi, de exemplu, precum: leziuni, inflamatie la nivelul vaginului, colului uterin, uterului sau anexelor.

hemoleucograma, glicemie, uree, creatinine, transaminase hepatice, sodiu seric, potasiu seric

Se determina nivelul unor hormoni implicati in reproducere: evaluarea nivelurilor de estrogeni (in principal nivelul estradiolului) si a hormonului de stimulare foliculara (FSH) in ziua a 3 a ciclul menstrual, poate oferi informatii prognostice privind rezerva ovariana, la care se adauga AMH (hormonul antimullerian), considerat un indicator la fel de fidel al rezervei ovariene. Profilul hormonal se va completa cu determinari hormonale in functie de particularitatile clinice.

Examen secretie vaginala, testare pentru infectii (Ag Chlamydia, Mycoplasma) examen citologic Babes-Papanicolau

Ecografia pentru a aprecia organele genitale interne si rezerva ovariana (numarul de foliculi antrali – formatiuni lichidiene care contin ovocite)

Testarea permeabilitatii trompelor uterine (cu indicatii) utilizand Sonohisterosalpingografia cu contrast (HyCoSy) sau Histerosalpingografia (HSG), examinari care pot furniza detalii si despre cavitatea uterine.

Sonohisterosalpingografia cu contrast ecografic (HyCoSy) este o investigatie minin - invaziva nedureroasa care permite evaluarea cavitatii uterine si a permeabilitatii trompelor uterine, necesara in diagnosticul infertilitatii.  

Histeroscopia este intreventia indicata daca se suspecteaza o anomalie in interiorul cavitatii uterine. Procedura se efectueaza cu ajutorul unui telescop subtire conectat la o fibra optica. Histeroscopul se introduce prin col si permite vizualizarea oricarei anomalii sau formatiuni.

Laparoscopia este o procedura chirurgicala prin care se poate examina uterul, ovarele si trompele uterine, poate depista endometrioza sau aderentele pelvine. Procedura se desfasoara sub anestezie generala si se efectueaza in spital.

In cazul afectarii tubare severe, cea mai buna optiune pentru a procrea ramane fertilizarea in vitro. Aderentele se pot indeparta cu instrumente laparoscopice, iar endometrioza se poate trata folosind laserul sau electrocauterul. Intraoperator, poate fi testata permeabilitatea tubara, injectand substanta de contrast prin col, similar HSG.

Screeningul genetic si testarile genetice sunt, adeseori, recomandate in cazul cuplurilor care au avut multiple fertilizari in vitro esuate, au avut avort spontan recurent si au un istoric medical familial recunoscut pentru riscuri genetice.

Cauzele infertilitatii masculine pot fi dificil de diagnosticat, in general este vorba fie de disfunctii ale procesului de producere a spermatozoizilor, fie de disfunctii asoiate eliberarii spermatozoizilor.

Se recomanda realizarea consultatiei andrologice, iar in functie de rezultatele acestei evaluari, medicul poate recomanda alte examinari sau investigatii.

In cadrul centrului sunt disponibile cele mai avansate metode de diagnostic:

 • Spermograma
 • Spermocultura
 • Evaluarea endocrinologica
 • Ecografia aparatului urinar
 • Ecografia scrotala
 • Ecografia transrectala
 • Evaluarea bacteriologica a tractului spermatic:
  • Analizarea secretiei prostatice exprimate postmasaj prostatic
  • Urocultura postmasaj prostatic (VB3)
  • Analiza PCR din urocultura (VB3)
 • Screening-ul genetic

Tratamentul infertilitatii depinde de situatia care a determinat infertilitatea.

O parte dintre afectiunile care duc la infertilitate pot fi tratate medicamentos, altele pot sa beneficieze de tratament chirurgical. In aceste cazuri este posibila obtinerea unei sarcini a partenerei prin contact sexual.

 • Chisturi ovariene
 • Anomalii de structura a organelor genitale
 • Fibroame uterine
 • Endometrioza
 • Patologii tubare
 • Anejacularea
 • Infectii ale tractului urogenital
 • Hiperprolactinemia
 • Hipogonadism hipogonadotropic
 • Infertilitatea de cauze imunologice
 • Ejaculare retrograda
 • Tratamentul varicocelului
 • Tratamentul azoospermiei
 • Vasoepididimiostomia
 • Rezectia transureterala a ductului ejaculator.

In situatiile in care nu se poate stabili cu exactitate care este cauza infertilitatii, situatia este denumita infertilitate “inexplicabila” sau ”idiopatica”. In aceste situatii medicul poate incerca, bazat pe experienta, si in functie de fiecare caz individual, diferite tratamente, de cele mai multe ori de echilibrare hormonala.

Tehnicile avansate de reproducere umana asistata medical (ART). In situatiile in care tratamentul infertilitatii masculine esueaza, exista metode pentru ca partenera sa ramana insarcinata. Pot fi utilizate diferite tehnici:

 • Inseminare intrauterina
 • Fertilizare in vitro
 • Fertilizare in vitro cu injectare intracitoplasmatica a spermatozoizilor
 • Aspiratie testiculara
 • Aspiratie percutana epididimala

Aspiratie epididimala microchirugicala

Medic primar obstetrica ginecologie
Medic primar obstetrica ginecologie
Medic specialist obstetrica ginecologie
Medic primar obstetrica ginecologie
Medic primar radiologie-imagistica medicala
Medic primar urologie
Medic specialist endocrinologie
Medic specialist genetica medicala
Medic specialist genetica medicala
Medic specialist hematologie
Medic specialist hematologie
Grid
Imaginea artiocolului

Impactul psihologic al infertilitatii

 

Diagnosticul de infertilitate creaza presiune in cadrul unui cuplu, la care se adauga stresul si dezechilibrul emotional care afecteaza foarte mult viata personala si de cuplu.

Imposibilitatea de a deveni parinti este dificil de suportat si cu impact in cuplu.

Infertilitatea presupune abordare complexa, in afara de abordare clinica necesita suport si in plan emotional.

Impactul psihologic poate fi factor determinant pentru infertilitate sau efect al infertilitatii.

Cresterea presiunii determinate de infertilitate, a frustarilor si alterarea in timp, pana la conflict, a relatiilor de cuplu face ca incarcatura afectiva sa determine efecte pe plan fiziologic, iar efortul de a procrea va fi anevoios pe masura ce esecurile vor continua.

Pentru cuplurile care se confrunta cu infertilitatea si pentru care factorii psihologici au impact le este recomandat sa-si exprime emotiile, trairile adresandu-se fie psihoterapeutului, fie prin participarea la intalniri cu grupuri de suport.

Impartasind problema cu persoane care trec prin aceeasi experienta sau cu persoane care le pot consilia pot mentine sau redobandi echilibrul emotional.

Factori care afecteaza fertilitatea feminina

Stilul de viata se asociaza cu problemele de fertilitate:

 • Fluctuatiile de greutate (supra/subponderabilitatea) si dereglerile alimentare (anorexia, bulimia), excesele alimentare cu alimente suprarafinate, conservanti, aditivi
 • Sedentarismul
 • Consumul de alcool, nicotina, droguri recreationale, cofeina in exces
 • Administrarea de medicamente: corticoizi, citostatice, anumite diuretice, cimetidine
 • Stresul fizic, emotional sunt responsabile de deficientele hormonale cu impact in fuctionalitatea normala a aparatului reproducator.
Factori care afecteaza fertilitatea masculina

Temperatura. Temperatura este un factor vital in producerea spermei. Testiculele trebuie sa fie cu cateva grade mai reci decat restul corpului. Chiar si cateva grade diferenta pot sa aiba impact asupra numarului de spermatozoizi care sunt produsi.

Utilizarea steroizilor anabolizanti poate sa se asocieze cu infertilitatea.

Factori care cresc riscul de infertilitate masculina:

 • Consum de tutun
 • Consum de alcool
 • Obezitatea
 • Expunerea la medii toxice
 • Anumite afectiuni medicale

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate