Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Viata dupa operatia robotica pentru hernie hiatala: “M-am nascut a doua oara”

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Viata dupa operatia robotica pentru hernie hiatala
Uitam complet momentul in care venim pe lume si, aproape niciodata, nu reusim sa ne amintim primii doi-trei ani din viata. Insa, atunci cand te nasti a doua oara, tii minte totul, cu lux de amanunte. Simti ca ai puterea de a schimba muntii si te bucuri de fiecare lucru marunt ca si cum atunci il descoperi pentru prima oara. Exact asa s-a simtit si Alexandru la 32 de ani, dupa interventia chirurgicala realizata pentru repararea herniei hiatale, o afectiune care il chinuia de cativa ani.

Operatia a fost realizata cu ajutorul celei mai moderne si avansate tehnici chirurgicale disponibile la ora actuala – sistemul chirurgical robotic daVinci Xi - in Spitalul Euroclinic, de o echipa de medici coordonata de dr. Bogdan Barta, seful sectiei Chirurgie generala, acreditat in chirurgie robotica.

Alexandru stia ca are hernie hiatala de cativa ani si mergea periodic la medicul sau gastroenterolog, dr. Ahmed Mohssen, pentru a monitoriza atat hernia, cat si alte doua afectiuni destul de suparatoare descoperite in urma cu patru ani – o gastrita si o esofagita de reflux.  Lua constant diferite pansamente gastrice si nu putea manca foarte multe alimente. Chiar si asa avea zilnic dureri, disconfort si arsuri la stomac.

Problema este ca s-a agravat in timp, pentru ca nu reuseam sa tin o cura drastica. Nu aveam voie bauturi carbogazoase, alcool, tigari, cafea, nimic prajit. Trebuia sa mananc mai mult fierturi si sucuri, ceea ce este, din punctul meu de vedere, destul de greu de tinut. Si... am inceput din ce in ce mai mult sa simt eructatii, disconfort in partea toracica, arsuri, durere ca si cum aveam o rana deschisa”, isi aminteste Alexandru.

Simptomele au inceput sa se agraveze si mai mult in ultimul an, iar Alexandru incepuse sa aiba dureri tot mai mari: “Daca beam o gura de cafea dimineata, aveam toata ziua terminata, chiar daca luam pastile. Deci, nici pastilele nu mai functionau”.

Ziua in care Alexandru a decis sa spuna STOP durerii

In toamna anului 2021, Alexandru a mers cu mai multi prieteni la munte. Au petrecut, au facut gratare si bineinteles, cu totii au mancat si au baut ceva mai consistent decat de obicei. Pentru Alexandru, insa, petrecerea s-a transformat rapid intr-un chin. “In urmatoarele 4-5 zile nu am putut sa mananc nimic, aveam dureri groaznice, nu puteam sa stau pe scaun, nu puteam sa fac nimic”, isi aminteste Alexandru. 

Atunci a decis ca nu mai poate continua asa si ca este timpul sa consulte un chirurg. De fapt, aceasta idee incoltise in mintea lui de cateva luni bune, de cand incepuse sa se informeze despre experienta medicului chirurg Bogdan Barta: “L-am cautat pe internet, am vazut ca are review-uri foarte bune si multe operatii la activ. Am citit si materialele din clinici in care aparea domnul doctor Barta si am mers la consult. Dupa ce am discutat si i-am explicat toate simptomele, domnul doctor mi-a recomandat interventia chirurgicala, explicandu-mi ca este cea mai potrivita solutie pentru a-mi imbunatati calitatea vietii”.

Decizia terapeutica, luata in echipa medic - pacient

Dr. Bogdan Barta ne-a explicat ca atunci cand face o recomandare chirurgicala ia in calcul mai multi factori: simptomele resimtite de pacient si sansa ca acestea sa dispara, varsta si calitatea vietii, dar si afectiunile asociate: “Decizia terapeutica in cazul unei persoane tinere de doar 32 ani cu hernie hiatala si reflux gastro-esofagian nu este una standardizata. Trebuie sa tinem intotdeauna cont de vindecarea afectiunii, cat si de cresterea calitatii vietii pacientului. In acest caz, aveam doua optiuni: fie sa mai asteptam, pastrand pacientul pe medicatie conservatoare, boala nefiind indelungata si momentan fara complicatii majore, desi produsese modificarea calitatii vietii (atentie permanenta la alimentatie, perne in timpul somnului, dependenta de medicamente, etc), fie sa alegem o optiune chirurgicala cu caracter definitiv care sa-i permita o viata normala, fara restrictii”. 

Alexandru a ales sa mearga pe mana medicului. S-a mobilizat rapid si a facut toate analizele si investigatiile necesare pentru a se opera cat mai repede. “Am avut noroc cu acea petrecere, altfel nu cred ca apelam nici pana acum la interventia chirurgicala”, ne-a marturisit tanarul de 32 de ani.

Alegerea tipului de operatie, punand in balanta beneficiile, dar si costurile

Viata dupa operatia robotica pentru hernie hiatala

Tipul de interventie a fost ales tot impreuna, atat de Alexandru, cat si de echipa medico-chirurgicala. Dr. Bogdan Barta i-a prezentat si de aceasta data cele 2 variante minim-invazive: operatia laparoscopica sau cea prin abord robotic, cu ajutorul sistemului chirurgical daVinci Xi. I-a explicat in detaliu ce presupune fiecare procedura, care sunt beneficiile, cat si riscurile. Alexandru a aflat astfel ca varianta robotica permite un acces mai usor in spatiul ingust dintre cavitatea toracica si cea abdominala, ca imaginea 3D, marita de 10 ori, ajuta chirurgul sa observe detaliile anatomice de mare finete, dar si ca bratele robotului sunt prevazute cu instrumente deosebit de precise, care mimeaza la perfectie mana chirurgului. Dr. Bogdan Barta l-a asigurat ca operatia va fi realizata de el, de la o consola speciala, aflata aproape de masa de operatie si ca robotul daVinci, oricat de avansat si performant ar fi, nu are inteligenta artificiala, deci nu poate opera singur. 

Bineinteles, Alexandru a cantarit la fel de bine si costurile fiecarei interventii in parte. A contat foarte mult si faptul ca el are un abonament platit de firma la care lucreaza, prin care ii sunt decontate anumite servicii medicale, inclusiv o parte din costurile operatiei, atat prin laparoscopie, cat si cu ajutorul robotului daVinci. Alegand operatia robotica, a scos mai multi bani din buzunar, insa marturiseste ca a meritat: “Am ascultat cu atentie avantajele fiecarei interventii si am ales varianta cu robotul. Din fericire, pe baza abonamentului de la munca, mi-au fost decontate circa 60% din costurile interventiei cu robotul, ceea ce a contat foarte mult. [...] Si as incuraja pe oricine sa faca aceasta operatie. Si sa nu lase sa treaca prea mult timp pana sa faca operatia, pentru ca perioada de recuperare este direct proportionala cu varsta – cu cat varsta este mai mare, cu atat perioada de recuperare este mai lunga”.

Operatia cu robotul daVinci: sanse maxime de reusita si recuperare rapida

Viata dupa operatia robotica pentru hernie hiatala

Interventiile realizate cu ajutorul robotului daVinci sunt considerate cele mai avansate solutii terapeutice existente la ora actuala in chirurgie. Cu ajutorul acestei tehnologii minim-invazive, chirurgii reusesc sa faca incizii foarte mici, milimetrice, pentru a ajunge la organele afectate, evitand sectionarea muschilor, cum s-ar fi intamplat in chirurgia clasica, deschisa. Operatiile robotice permit, astfel, disectii anatomice de mare finete si o acuratete deosebita a gestului chirurgical, reducand semnificativ riscul de complicatii sau recidiva a herniei hiatale.

In cazul de fata, operatia a presupus readucerea portiunii gastrice herniate in cavitatea abdominala, calibrarea orificiului care separa cele doua cavitati si efectuarea unui manson in jurul esofagului, realizat din propriul stomac, ca mecanism antireflux”, a explicat dr. Bogdan Barta, adaugand ca investigatiile imagistice postperatorii realizate la controalele periodice au aratat “o remitere a refluxului gastro-esofagian, iar din punct de vedere clinic s-a remarcat revenirea progresiva a pacientului la o viata normala”.

Alexandru ne confirma ca este un alt om dupa operatie: “I-am si spus domnului doctor si i-am multumit pentru ca, practic, eu m-am nascut a doua oara. Tinand cont de cum traiam inainte de operatie cu arsuri, cu dureri, trebuia mereu sa am grija, nu puteam sa mananc, mereu umblam cu pastile dupa mine, aveam pastile si in masina, acasa, acasa la parinti. Acum nu mai iau nicio pastila”.

In ceea ce priveste modul in care s-a desfasurat operatia si felul in care s-a simtit imediat dupa, Alexandru a recunoscut ca i-a fost teama de operatie, dar ca acum este foarte multumit: “Stiu cum am trait in ultimii 4 ani si ii multumesc foarte mult domnului doctor Bogdan Barta. Trebuie sa va spun ca, la inceput, am avut o reticenta foarte mare fata de interventia chirurgicala, pentru ca imi era teama. Nu stiam ce presupune, nu mai facusem nicio operatie pana atunci. Insa, va pot spune ca nu am simtit niciun pic de durere cat am fost in spital”.

In prezent, Alexandru nu mai are nicio restrictie alimentara. Poata manca orice, fara sa mai fie nevoie sa ia pastile. Nici nu-si imagina ca poate duce o viata normala. “Nu am restrictii din niciun punct de vedere si va pot spune ca viata este mult, mult mai buna”.

Cateva cuvinte despre hernia hiatala

Hernia hiatala reprezinta trecerea a unei portiuni din stomac in cavitatea toracica prin muschiul mare care separa abdomenul si pieptul – diagramul. Diafragmul are o deschidere mica (hiatus) prin care trece tubul alimentar (esofagul) inainte de a se conecta la stomac. Intr-o hernie hiatala, stomacul trece prin aceasta deschidere si urca spre piept. In aceasta situatie, nu mai exista valva dintre esofag si stomac care sa opreasca trecerea alimentelor inapoi in esofag. 

O hernie hiatala de mici dimensiuni nu provoaca foarte multe simptome, insa o hernie hiatala medie spre mare poate permite alimentelor si acidului sa revina in esofag, conducand la arsuri la stomac. Principala complicatie a herniei hiatale este boala de reflux gastroesofagian, responsabila la randul sau de numeroase complicatii, cum ar fi esofagita de reflux, strangularea herniei, sangerari cu anemie secundara, malignizarea esofagului, tuse iritativa. Adesea, persoanele cu hernie hiatala sunt dependente de pansamente gastrice si nu reusesc sa aiba un somn odihnitor din cauza aciditati stomacului. 

Daca ai frecvent arsuri la stomac, disconfort abdominal, iritatie la nivelul gatului, eructatii si regurgitari, iti recomandam sa mergi la un consult de specialitate pentru a afla daca ele se datoreaza herniei hiatale sau altor afectiuni. 

Consultant:
Dr. Bogdan Barta, medic primar Chirurgie generala, sef sectie Spitalul Euroclinic

Cere o progamare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.