Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

La aniversarea de 50 de ani, Daniela si-a facut cadou o viata noua, prin Gastric Sleeve

In urma cu aproximativ doi ani Daniela Gilca avea 113 kg - acum are 64. Printr-o operatie de gastric sleeve laparoscopica, dr. Bogdan Smeu si echipa multidisciplinara din cadrul Centrului de Excelenta in Chirurgia Obezitatii din Ponderas Academic Hospital i-au redat Danielei sanatatea, frumusetea si increderea in sine. Recunoscatoare pentru rezultatele pe care le-a obtinut cu ajutorul echipei medicale, Daniela asculta acum toate sfaturile lor pentru a mentine aceste rezultate

O noua viata, plina de frumusete fireasca si libertati nebanuite

„Cand m-am operat, pe 18 ianuarie 2021, aveam aproximativ 113 kg, la o inaltime de 172 cm. In decembrie vazusem un prieten de familie complet transformat dupa o operatie bariatrica. In februarie urma sa implinesc 50 de ani si cadoul pe care mi l-am oferit mie insami a fost o operatie bariatrica. Intr-o sambata m-am decis si i-am comunicat sotului meu decizia luata, iar marti eram la Bucuresti, programata la Ponderas“, incepe Daniela povestea ei. In glasul ei tanar si sonor se simte o pofta autentica de a trai viata pe deplin. „Intr-adevar, in anul acela, pe 16 februarie, am sarbatorit: 50 de ani de viata, o luna de la operatie si primele kilograme de care am scapat“.

Daniela a inceput sa se ingrase in urma cu vreo 20 de ani, dupa nastere. Manca mult, mai ales dulciuri. Tinea diete, slabea cate 2-3-5-10 kg, dar imediat ce se termina dieta, se ingrasa la loc. Miscare nu obisnuia sa faca, dar facea munca de teren. 

„Respiram greu, ma dureau genunchii, picioarele, ma sufocam, mai ales noaptea, aveam apnee de somn. Nu ma mai suportam“, povesteste ea acum, amintindu-si de perioada cand avea peste o suta de kilograme. A decis sa urmeze exemplul acelui prieten de familie care s-a dus sa faca o operatie bariatrica fara sa anunte pe nimeni si a avut rezultate atat de spectaculoase.
 

„Cand m-am programat la Ponderas, nu stiam nimic despre operatie, dar eram hotarata sa o fac. M-am uitat putin pe site-ul spitalului - erau acolo marturiile mai multor doamne care au slabit. M-am dus la Bucuresti singura si hotarata. Domnul doctor mi-a explicat fiecare detaliu, dar marturisesc ca nu m-a interesat prea mult pentru ca ma temeam sa nu cumva sa aud ceva care sa ma faca sa ma razgandesc si sa raman grasa. Am vrut sa fac analizele pe loc, nu eram dispusa sa astept sau sa dau inapoi. Ma uitasem deja pe internet, stiam exact care sunt analizele necesare. Am avut emotii foarte mari pana au venit rezultatele de la analize: imi doream asa de mult operatia si ma temeam ca nu voi fi admisa, ca nu am analizele corespunzatoare. Dar s-a dovedit ca nu aveam probleme deosebite si eram absolut apta. Am avut emotii in noaptea dinainte de operatie. Dar totul a fost in regula!“, povesteste Daniela.

„Comunicarea medic-pacient este esentiala. Pentru interventiile chirurgicale elective, programate, asa cum sunt cele bariatrice, este foarte important ca pacientul sa inteleaga intregul proces, sa poata pune intrebari si sa primeasca raspunsuri inainte de a face operatia. Siguranta actului operator si ingrijirile pe care pacientii le primesc pe perioada spitalizarii sunt in grija noastra, a personalului medical, exclusiv. Fiecare pacient merita sa primeasca cele mai bune servicii medicale din prima clipa." - Dr. Bogdan Smeu.

Viata dupa operatie

„Sotul meu mi-a zis de la inceput: cred ca o sa-ti fie foarte greu dupa interventie, tu esti obisnuita sa mananci orice, oricat, oriunde. Domnul doctor mi-a povestit de la inceput cum va fi dupa operatie - dar eu nu voiam sa stiu prea multe, nu cumva sa ma razgandesc inainte de a incepe. Intr-adevar, perioada de dupa operatie a fost mai grea timp de 3-4 luni pana ce m-am acomodat cu noul stil de viata. Au fost primele zece zile numai cu lichide, ceai neindulcit, o luna de injectii anticoagulante in fiecare zi, cateva saptamani numai cu mancare pasata… Am avut si o zi in care m-am Intrebat daca am luat decizia buna, insa mi-am adunat toata disciplina. Am fost foarte disciplinata, pana la obsesie. Am respectat tot ce mi-a spus domnul doctor si nu am avut absolut niciun fel de problema. Cam la 4 luni dupa operatie incepuse sa mi se rareasca parul - domnul doctor ma avertizase ca e posibil sa se intample, dar am fost la nutritionist, tot la Ponderas, mi-a dat vitaminele adecvate si s-a normalizat totul. Poftele mi se schimbasera radical. Cu ani in urma intrasem intr-un soi de cerc, un soi de mecanism, care ma facea sa nu ma pot opri din rontait dulciuri toata ziua. Ma gandeam ca oricum sunt grasa, ce mai conteaza? Daca inainte aveam tot timpul dupa mine o plasa cu dulciuri, acum aproape nici nu ma ating de ele - anul trecut am mancat o singura felie de prajitura, la nunta copiilor nostri. Nu-mi mai plac dulciurile. Nici macar ciocolata” – ne spune Daniela. 

Perioada imediat post-operatorie, cu precadere in chirurgia bariatrica, presupune si o implicare intensa din partea pacientului - atat prin respectarea recomandarilor medicale, cat si prin schimbarea modului de a privi alimentatia si activitatea fizica - si care, mai departe sa ii ajute sa descopere un nou stil de viata, mult mai frumoasa si sanatoasa.

„Au inceput sa-mi placa fructele. Daca pana la operatie nu cred ca mancasem in toata viata un kilogram de mere, ei bine, de cand m-am operat in fiecare zi mananc mere, dar si alte fructe. Nu cantitati mari, ci cat imi permite organismul. Nu a fost la recomandarea medicului, pur si simplu asa am simtit nevoia. Nu mananc prajeli, carne, grasimi - nici carnea nu-mi mai place. Acum imi plac supele si ciorbele de legume. La doua - trei zile mananc un pachetel mic de biscuiti digestivi. Ma simt de parca operatia asta mi-a umblat la un motoras si mi-a schimbat stilul de viata fara sa vreau - acum procedez si traiesc altfel pentru ca asa cere organismul.“ continua pacienta. 

„Restrictiile alimentare postoperatorii nu trebuie interpretate ca o problema. In plus este vorba de o perioada limitata de regim special,dupa care pacientii vor reveni la mancare obisnuita. Este ca intr-o oricare alta dieta in care exista anumite reguli pe care sa le respecti. Iar rezultatele obtinute ii fac pe pacienti sa nu regrete niciodata" - Dr. Smeu.

Povesteste cat de uimiti au fost colegii de la serviciu cand au vazut-o, dupa doua luni de concediu si 20 de kg slabite - la fel si copiii, care erau plecati din tara, nici lor nu le spusese nimic. 
„Era perioada pandemiei si domnul doctor mi-a recomandat sa stau in casa, sa nu am contact cu nimeni si sa nu fac efort. Sotul iesea si facea cumparaturile“, continua Daniela. Dupa inca o luna de birou si-a reluat activitatea de teren - dar de data asta cu placere, fara efort!

La doi ani de la operatie, Daniela cantareste cu aproximativ 50 de kg mai putin, acum oscileaza intre 64 si 65 kg. Se cantareste in fiecare saptamana. Este multumita, aici a dorit sa ajunga: greutatea de dinainte de casatorie. Nu vrea sa slabeasca mai mult. 

A descoperit placeri noi si nebanuite in cateva lucruri pe care majoritatea dintre noi le gasim firesti si nu stim sa le apreciem suficient: de exemplu shopping-ul. Isi dorise sa poarte iar cizme lungi pana la genunchi. Apoi rochii, fuste - acum le poate purta, deoarece a trecut de la masura XXL la S si merge la shopping cu placere, sa-si aleaga haine. In viata ei de dinainte de operatie, hainele se cumparau dintr-un singur magazin, iar la nunta se faceau pe comanda. In mall nu gasea nimic la sectiunea de imbracaminte.

Daniela marturiseste ca timp de ani buni, cand era „grasa“, nu intelegea deloc de ce spune lumea ca shopping-ul e o placere. Pentru ea era un chin. Cel mai tare suferea cand abia intra intr-un magazin, nici nu apuca sa spuna nimic, si auzea eternul: nu avem marimea dvs.! Acum povesteste cat de traumatic il resimtea de fapt, cat de jignitor si de frustrant. 
„Poate intram in magazin ca sa cumpar un cadou!“ - exclama ea acum, cu un soi de naduf, constienta de cata greutate a pierdut, nu numai pe cantar, dar si ca dificultate a existentei. 

Acum, cu noua silueta, si-a facut poze in vechile haine: „intru cu totul pe un singur crac al pantalonilor mei de odinioara!“ exclama ea. A pastrat o singura pereche de pantaloni si o geaca - restul hainelor le-a donat. Acum cumpara cu totul altceva: acele haine feminine dupa care tanjise atatia si atatia ani. Si costume de baie! 

„In societate sunt respectata, vazuta altfel. Asta ma face sa-mi mentin disciplina - nu ma mai pot intoarce la ce-a fost inainte“.


 

Dr. Bogdan Smeu, medicul care i-a redat Danielei viata 

Medicul i-a explicat, foarte convingator, ca durabilitatea rezultatelor depinde de disciplina fiecaruia si ca exista posibiltiate sa incepi din nou sa iei in greutate, daca nu respecti recomandarile medicilor.

„Inainte de operatie pacienta avea un stomac mare si elastic si, drept urmare, o preocupare continua pentru mancare, pentru ca stomacul sau dadea constant semnalul ca este gol. Dupa operatie, stomacul se umple imediat, trimitand creierului semnalul de satietate si practic eliberandu-l de grija mancarii. Concret, creierul se poate ocupa cu altceva - si cu cat pacientul realizeaza mai repede libertatea pe care a obtinut-o, cu atat mai usoara va fi adaptarea lui la noua sa viata. Pacientul trebuie sa inteleaga ca viata lui va deveni mai buna ca inainte. Nu trebuie sa gandeasca „de acum nu mai am voie sa…“,  ci „de acum pot face tot ce mi-am dorit, dar nu am putut face din cauza greutatii“. Printr-o operatie bariatrica, pacientului i se deschide calea spre o viata mai buna nu numai din perspectiva strict medicala - scaderea riscului metabolic, diabetic, cardiovascular etc., ci si din punct de vedere estetic si psihologic." – ne spune Dr. Smeu,

Printr-o operatie bariatrica, pacientului i se deschide calea spre o viata mai buna nu numai din perspectiva strict medicala - scaderea riscului metabolic, diabetic, cardiovascular etc., ci si din punct de vedere psihologic. „Perioada post operatorie este critica pentru o serie intreaga de pacienti - anticipam acest lucru, deoarece printre primele consultatii prin care trece, conform protocolului, viitorul pacient bariatric este si vizita la psiholog. Psihologul ne poate da si noua, medicilor, indicii ca pacientul are nevoie de suport si in perioada post-operatorie. Psihologul insusi il viziteaza pe pacient inainte de externare. Apoi folosim fiecare vizita la medic - de exemplu controlul vindecarii plagilor postoperatorii - ca un prilej pentru o noua vizita la psiholog. Fara aceasta componenta nu am trata complet pacientul: daca tratezi doar corpul si ratezi psihicul, nu ai lucrat complet”, explica medicul.

In Centrul de Excelenta in Chirurgie Bariatrica si Metabolica a fost dezvoltat un program dedicat pacientilor bariatrici, in care pacientul operat intra in atentia unei echipa multidisciplinare care ii ofera suport si ii monitorizeaza evolutia postoperatorie pe termen scurt, mediu si lung. 

„Scaderea in greutate aduce o schimbare importanta a metabolismului pacientului. Schimbarile si intreaga evolutie postoperatorie sunt monitorizate atent prin controalele postoperatorii. Ele sunt foarte importante pentru ca vrem sa ajungem sa avem un pacient normoponderal si sanatos. Pentru ca se poate ajunge slab si cu tot felul de carente, de lipsuri daca nu se respecta regulile.Mancand mult mai putin, pacientul trebuie sa fie foarte atent sa selecteze alimente de mai buna calitate, care vor fi intr-o cantitate mult mai mica decat inainte de operatie. Trebuie sa urmeze recomandarile nutritionistului care ii da suplimentele necesare pe perioada scaderii bruste in greutate. In functie de analizele preoperatorii, va avea personalizat tratamentul cu vitamine, cu fier, calciu si ce mai este nevoie." - concluzioneaza Dr.Smeu.


Daniela il recomanda peste tot pe Dr. Bogdan Smeu - „eroul meu, mi-a schimbat viata“ - dupa cum recomanda si Centrul de Excelenta in Chirurgia Obezitatii de la Spitalul Ponderas. Nu era o persoana obisnuita cu spitalele si s-a simtit extraordinar de bine acolo, in cele cateva zile cat a ramas internata.
Asa cum pentru ea a fost determinant exemplul acelui prieten de familie care slabise, la fel spera sa ii poata convinge si pe cei supraponderali din jur – in special pe cei tineri care au ajuns la o greutate invalidanta – sa-si recupereze viata cu ajutorul unei operatii bariatrice.

„Meritele sunt in primul rand ale pacientilor, pentru ca este nevoie ca ei sa realizeze ca au o problema, sa caute solutia potrivita impreuna cu medicii si sa respecte recomandarile acestora. Ne bucuram alaturi de pacientii nostri pentru reusitele lor. Chirurgia nu e un sport individual, este un sport de echipa, o echipa intre medici si pacient pentru ca avem nevoie de cele mai bune rezultate.”, spune medicul.


 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.