EDU.REGINAMARIA.RO

Urticaria fizicala

Articol de Dr. Claudia Nechifor
Urticaria fizicala

Urticaria este cea mai frecventa, capricioasa si lipsita de reguli afectiune alergologica. Leziunile de pe tegumente din urticarie arata ca niste urzicaturi sau intepaturi de insecta, de dimensiuni variate (leziuni de tip maculopapular). Aceste leziuni tipice sunt pruriginoase si fugace, adica pot sa dispara in minute sau ore de la locul initial si pot sa apara in alte locuri.                                                      

Din multitudinea de cauze, factorii fizici au o pondere importanta 

Urticaria fizicala reprezinta aproximativ 20% din totalul urticariilor cronice, cu durata de mai mult de 6 saptamani. In urticaria cronica, leziunile de pe piele pot sa apara si sa dispara cu intermitenta, adica sa existe intervale de ordinul orelor sau al zilelor in care pacientul sa aiba in permanenta leziuni pe piele, cu pruritul aferent. Calitatea vietii este afectata de prurit, cu agitatie si insomnie, precum si de aspectul inestetic al tegumentelor.

Dermografismul

Dermografismul inseamna literar si practic “a scrie pe piele“. Acesta apare la circa 5% din populatie si poate fi constitutional sau poate sa apara la un moment dat in cursul vietii, fie in contextul unei infectii (parazitoze) sau post-medicamentos. Dupa exercitarea unei presiuni pe piele, imediat sau la un interval variabil de timp, apare local roseata, mancarime si posibil niste proeminente, numite papule. In general, leziunile dispar spontan. Responsabile de aceste reactii “in foc de artificii“ in tegumente sunt anumite celule, numite mastocite, care la presiune descarca in piele histamina si alti mediatori, responsabili de aparitia rosetii, a edemului si a mancarimii.

Urticaria solara

Urticaria solara o forma de urticarie de sezon. Apare pe tegumentele expuse direct la soare, la cateva minute de la expunere. In functie de lungimea de unda a razelor din spectrul vizibil al soarelui, se disting 6 tipuri de urticarie solara.

Cu ajutorul spectrodermografului se poate determina lungimea de unda care declanseaza pacientului respectiva urticaria si se poate face si o desensibilizare a tegumentelor, adica pielea pacientului este invatata, treptat, sa tolereze din nou acea lumina.

Masurile de protectie pentru urticaria solara:

  • acoperirea cu haine a tegumentelor expuse
  • folosirea de ecrane solare cu factor de protectie maxim
  • folosirea  de antialergice, administrate zilnic si inainte de expunerea la soare

Exista pacienti, cu forme severe, care pot necesita si adminstrarea de coticoterapie pentru a controla acest tip de urticarie-inca un exemplu in care soarele, din amic devine inamic al pielii noastre.

Urticaria localizata la cald

Urticaria localizata la cald este o forma rara de urticarie ce apare dupa aplicarea strict localizata de caldura, exemplul clasic fiind cel al buiotei/sticlei cu apa calda sau a pernei electrice, cu aparatia imediata sau extrem de rar tardiv, la 4-6 ore de la contact, a triadei de simptome: roseata, mancarime si papula. S-a descris si o forma familiala, cu componenta ereditara a acestei forme rare de urticarie.

Urticaria aquagenica

Urticaria aquagenica sau indusa de apa apare dupa contactul cu apa, indiferent de temperatura acesteia si poate fi evidentiata dupa aplicarea unor comprese de apa si observarea timp de cateva zeci de minute a tegumentelor subiacente. Necesita tratament zilnic.

Urticaria vibratorie

Factorul declansator sunt vibratiile. Ca urmare, solutia cea mai la indemana este evitarea contactului cu orice aparat /sursa de vibratii, pentru tot restul vietii.

TextDr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie si Imunologie