Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sarcina: o calatorie de 9 luni

Felicitari, esti insarcinata si acum nu mai ai nici un dubiu despre asta! Tocmai ai trecut pragul in alta lume in care vei avea o multime de lucruri noi de invatat si o multime de schimbari pentru care va trebui sa te pregatesti.

Iata la ce sa te astepti pe parcursul calatoriei de 9 luni de sarcina.

 

Desfasurarea cronologica a evenimentelor

  • Desi nu este o predictie perfecta, vei dori sa stii care este data probabila a nasterii. Doar 1 din 20 femei insarcinate vor naste exact la data estimata, iar cele mai multe vor naste cu o saptamana sau doua inainte sau dupa acea zi. Aproape 1:8 femei vor naste prematur (cu trei sau mai multe saptamani inainte de data probabila a nasterii).
  • Frecvent varsta sarcinii se exprima in saptamani, de exemplu, medicul iti va spune ca “esti insarcinata in saptamana 12 sau 38 de sarcina”. Tipic, o sarcina dureaza 40 de saptamani (din prima zi a ultimei menstruatii, pana in momentul nasterii) si este impartita in trei perioade numite trimestre. Shema urmatoare te va ajuta sa intelegi in ce saptamana, luna sau trimestru esti.
  • Spre sfarsitul primului trimestru sau in prima parte a trimestrului 2 abdomenul va fi vizibil marit, astfel incat vei incepe sa arati ca esti gravida.
  • Va fi nevoie sa te hotaresti cand vei impartasi vestea ca esti insarcinata. Cele mai multe femei asteapta sa se incheie primul trimestru de sarcina, cand riscul de avort scade semnificativ. Vei dori sa le spui celor dragi, celorlalti copii ai tai, precum si colegilor si sefului tau.
  • Probabil ca vei auzi bataile inimii copilului tau la prima sau a doua consultatie la medic, frecvent incepand cu saptamana 10 de sarcina. Iti vei vedea copilul la ecografie, undeva la mijlocul sarcinii, in jurul saptamanilor 16-20 de sarcina, daca nu mai devreme. Tot atunci medicul va putea sa identifice sexul copilului. Bineinteles, nu va fi obligatoriu sa afli daca este baiat sau fata, daca nu vei dori asta.

Corpul tau

  • Corpul tau se va schimba in multe aspecte pe perioada sarcinii. In mod natural, abdomenul va creste si vei lua in greutate. In plus, te poti astepta ca sanii sa se modifice si sa se mareasca cu o cupa sau chiar mai mult si sa devina sensibili sau durerosi. Tenul va deveni mai luminos, pielea se poate inchide la culoare, iar parul va deveni mai bogat si unghiile vor creste mai rapid. La nivelul abdomenului, vor aparea vergeturi si vei observa aparitia unei linii inchise la culoare – linia nigra – care se intinde de la ombilic la pubis. Cand abdomenul va deveni destul de mare ombilicul se va exterioriza. Multe din aceste manifestari vor disparea la scurt timp dupa ce vei naste.
  • Cantitatea de sange va creste semnificativ, cu aproape 50% mai mult decat in mod normal.
  • Vei urina mult mai des ca inainte datorita cresterii volumului de sange si presiunii asupra vezicii urinare ca urmare a uterului marit.
  • Te vei simti obosita, in special in prima parte si ultima a sarcinii
  • Vei avea o serie de dureri si simptome pe perioada sarcinii, cum ar fi arsurile retrosternale (pirozis), dureri de cap, dureri de spate, crampe musculare, greata, tumefierea mainilor si a picioarelor (edem), sangerare gingivala, ameteala si multe altele. Cele mai multe femei se vor simti cel mai bine in trimestrul 2 de sarcina, iar cateva mai norocoase se vor simti bine aproape toata sarcina.
  • Aproape 3 din 4 femei vor avea greturi matinale in primul trimestru de sarcina. Desi se numesc “matinale”, greata si voma pot aparea oricand de-a lungul zilei, inclusiv noaptea.
  • Vei incepe sa simti miscarile copilului la un moment dat in timpul celui de-al doilea trimestru, probabil intre saptamanile 16-22 de sarcina.
  • Spre sfarsitul sarcinii, abdomenul mult marit de volum te va impiedica sa-ti legi sireturile la pantofi sau sa te razi la nivelul picioarelor, aproape ca vei atinge cu el volanul si te va impiedica sa-ti poti tine copiii in brate. De asemenea, poate fi o provocare sa te ridici dintr-un fotoliu sau sa cobori din pat.

Sanatatea ta

  • Este important sa primesti ingrijire de specialitate (ingrijire prenatala) de la medicul obstetrician sau moasa. La scurt timp dupa ce afli ca esti insarcinata este bine sa-ti alegi un medic obstetrician si sa programezi prima consultatie prenatala.
  • De asemenea, este important sa incepi sa eviti anumite substante care nu sunt sigure pentru copilul care se dezvolta, cum ar fi alcoolul, fumatul, anumite medicamente sau alimente. Citeste despre ce este sigur si ce nu este sigur si cere-i sfatul medicului tau obstetrician despre ce schimbari ar trebui sa faci.
  • Sa ai o viata sanatoasa te va ajuta atat pe tine, cat si pe copilul tau. De exemplu, asigura-te ca iei vitaminele prenatale si o cantitate adecvata de acid folic. Manaca sanatos, fa sport si incearca sa dormi cat mai bine. Intotdeauna discuta cu medicul tau despre ce este potrivit in cazul tau.
  • Asigura-te ca mananci ce este indicat in sarcina. Va trebui sa adaptezi ce, cat de mult si cand manaci. Afla ce este sigur si ce nu este sigur sa mananci sau sa bei in sarcina.
  • Vei descoperi ca este destul de dificil sa ai un somn confortabil, in special in trimestrul 1 si 3 de sarcina din cauza anumitor simptome comune in sarcina sau viselor pe care le ai. Daca nu obisnuiai sa dormi pe o parte, va trebui sa te obisnuiesti cu aceasta noua pozitie de somn, deoarece specialistii considera ca incepand cu jumatatea sarcinii dormitul pe partea stanga este cea mai buna pozitie pentru tine si copilul tau
  • Sarcina poate afecta starea ta emotionala, in parte din cauza hormonilor de sarcina. Vei experimenta sentimente intense, atat bune, cat si rele si te vei simti anxioasa si vei avea stari emotionale schimbatoare.
  • Cele mai multe femei vor merge la aproximativ 10-15 consultatii prenatale pe durata sarcinii. Chiar daca te simti bine, este important sa mergi la toate programarile. Medicul va verifica greutatea, marimea abdomenului, tensiunea arteriala si va face alte teste si investigatii, daca va fi nevoie.
  • Medicul va recomanda o serie de teste prenatale pentru a verifica starea de sanatate si cum se dezvolta copilul. In anumite cazuri, va trebui sa decizi ce teste vei face – daca vor fi teste de screening sau de diagnostic - pentru a verifica ce risc are copilul de a avea anumite boli genetice sau anomalii cromozomiale.
  • Anumite femei pot avea complicatii ale sarcinii si vor avea nevoie de ingrijire speciala pentru ca bebelusul lor sa aiba cea mai buna stare de sanatate. Desi specialistii nu sunt cu totii de acord privind eficacitatea acestui tip de tratament, una din 5 femei va primi recomandarea de repaus la pat pentru ca sarcina sa continue in siguranta.
  • Va trebui sa incepi sa te gandesti unde si cum vei naste si va trebui sa intelegi care sunt avantajele si riscurile nasterii acasa, nasterii in apa si operatiei cezariene. Afla mai multe despre cum sa te pregatesti pentru travaliu.
  • Este important sa cunosti semnele nasterii premature (care apare inainte de saptamana 37 de sarcina) si a depresiei postpartum, o forma de depresie care urmeaza dupa nastere si care afecteaza 1 din 5 femei.

Copilul tau

Relatia cu partenerul

  • Relatiile cu partenerul, familia sau prietenii se pot schimba pe parcursul sarcinii (si chiar mai mult, imediat dupa nasterea copilului). Vei descoperi ca relatia sexuala cu partenerul tau se schimba, insa este important sa stii ca este Ok sa faci sex pe perioada sarcinii, ca sarcina poate diminua sau amplifica dorinta ta sexuala si ca anumite pozitii vor fi mai confortabile decat altele.
  • De asemenea, relatia cu oamenii straini se poate schimba: vor dori sa-ti atinga abdomenul, vor pune intrebari personale, iti vor da sfaturi, vor face comentarii privind corpul tau sau vor ghici daca ai baiat sau fata. Daca nu-ti plac toate astea, va trebui sa stii cum sa raspunzi in astfel de situatii.

Serviciul

Banii

  • Un membru nou in familie va schimba bugetul, astfel incat este important sa te pregatesti. Gandeste-te care sunt cheltuielile in primul an de viata a copilului si cum concediul de maternitate va schimba venitul familiei tale.
  • Va trebui sa cumperi inca din timpul sarcinii anumite lucruri importante pentru copil. Daca pe unele poti sa dai o suma mai mica sau sa le imprumuti de la familie sau prieteni, in ceea ce priveste scaunul de masina pentru copil este important sa investesti intr-unul bun si sigur. Alte cumparaturi importante vor fi patul si caruciorul.
  • Este important sa te decizi daca ai nevoie de o masina sau de o casa mai mare. Daca acestea sunt o necesitate, este bine sa rezolvi achizitionarea lor inainte ca bebelusul sa se nasca.

Viata de zi cu zi