EDU.REGINAMARIA.RO

A reusit sa mearga din nou fara sprijin, dupa o operatie spectaculoasa realizata de medicii Spitalului Brasov

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer

Viata unei tinere de 38 de ani din Republica Moldova poate fi descrisa simplu si concis prin bine-cunoscuta afirmatie a filosofului Friedrich Nietzsche “ce nu te omoara te face mai puternic”. Diagnosticata in jurul varstei de 3-4 ani cu o boala genetica extrem de rara, sindromul McCune-Albright, care afecteaza sistemul osos, Alina a invatat de mica cat de dureroase pot fi fracturile osoase. Cum boala o predispunea la fracturi multiple, tanara a avut de infruntat fracturi ale oaselor lungi, fracturi costale, precum si numeroase operatii si diverse tipuri de tratamente pentru a le corecta. Organismul ei tanar a gasit mereu resursele necesare pentru a se vindeca. Asta pana in anul 2020, cand lucrurile au inceput sa se complice, iar posibilitatea de a duce o viata normala a devenit tot mai dificila. Din fericire, cazul Alinei a ajuns la medicii din cadrul Spitalului Regina Maria Brasov, care au facut tot posibilul pentru ca tanara sa mearga pe propriile picioare si sa nu isi traiasca restul vietii intr-un scaun cu rotile.
 
Durerea, fracturile multiple si operatiile repetate au facut dintotdeauna parte din viata Alinei. Si-a acceptat boala genetica rara cu care se nascuse si a incercat pe cat posibil sa aiba o viata normala. A studiat si a ajuns sa lucreze in cadrul Judecatoriei din Chisinau. Lucrurile s-au schimbat radical la inceputul anului 2020, cand au debutat si durerile de la nivelul soldului stang. A facut numeroase investigatii, a mers la cei mai apreciati medici din Republica Moldova si dupa indelungi cugetari, la inceputul anului 2021, a decis sa se opereze pentru a inlocui articulatia soldului cu o proteza. Din pacate, dupa operatie au aparut o serie de complicatii. Piciorul operat s-a scurtat cu aproximativ 1,8 cm, fapt care ingreuna destul de mult deplasarea, apoi a aparut o fractura de os femural sub nivelul de insertie a protezei, iar pe osul fracturat s-a dezvoltat o formatiune tumorala. Cand tanara a ajuns la Spitalul Regina Maria Brasov avea dureri cumplitesi si o tumora giganta de coapsa stanga. 

O tanara puternica, pregatita pentru o operatie complexa si riscanta

Initial, medicii romani au aflat de cazul tinerei prin prisma colaborarii medicale cu medicii ortopezi din Chisinau, care au trimis documentele medicale pentru o a doua opinie medicala. Fiind un caz complex si deloc usor, a fost discutat intr-o echipa multidisciplinara, formata din chirurg ortoped, chirurg generalist, chirurg vascular si medic ATI. Impreuna, medicii specialisti au stabilit un plan de tratament chirurgical care avea sa-i ofere Alinei sansa la o viata normala, lipsita de invaliditate. Concret, urmau sa realizeze o interventie chirurgicala deosebit de complexa si riscanta, care consta in extragerea protezei vechi de sold, indepartarea tumorii de coapsa si implantarea unei noi proteze complexe de sold, femur si genunchi stang.

"Cand mi-a fost propus cazul pentru prima data, ceea ce m-a impresionat imediat a fost varsta pacientei, care este aceeasi cu varsta mea. A urmat apoi prima consultatie cu pacienta, cand mi-am dat seama cat de puternica este din punct de vedere psihologic. Afectiunea genetica pe care o are - sindromul Albright, a incercat-o inca de la varste fragede si in ciuda tuturor incercarilor, aveam acum in fata o pacienta stoica, cu o tumora extrem de voluminoasa, care imi spunea ca va trece peste orice incercare si ca isi asuma toate riscurile interventiei ample pe care i-am propus-o si pe care am discutat-o pe larg cu ea, ca sa poata avea in continuare o viata normala”, explica dr. Silviu Makkai-Popa, medic specialist Chirurgie generala in cadrul Spitalului Regina Maria Brasov.
 

Si medicul ortoped George Ovidiu Muntean isi aminteste prima intalnire cu pacienta: „Era o femeie tanara, plina de incredere si hotarata sa treaca peste suferinta. Investigatiile ulterioare au dezvaluit o patologie mult mai grava decat parea, formatiunea tumorala a coapsei aratand o crestere cu peste 25% in 2 luni. Acest fapt a intarit suspiciunea de malignitate, care fusese infirmata prin biopsie in urma cu 8 luni. Noua biopsie a aratat prezenta celulelor canceroase, ceea ce explica tendinta de dezvoltare rapida, dar nu a schimbat planul initial”.

Pregatirea si evaluarea minutioasa inainte de operatie

Fiecare pacient care urmeaza sa fie supus unei interventii chirurgicale este atent investigat preoperator, pentru ca echipa chirurgicala sa aiba toate informatiile necesare despre starea pacientului. Cazul Alinei a fost preluat de dr. Luminita Cimpeanu, seful sectiei ATI din cadrul Spitalului Regina Maria Brasov, care stiind ca operatia urma sa fie foarte dificila, lunga si cu riscuri majore a facut tot posibilul ca tanara sa fie in cea mai buna forma posibila.

Pregatirea standard preoperatorie efectuata de medicul ATI presupune pe langa anamneza, un examen preanestezic cu un consult clinic amanuntit si un bilant biologic extensiv completate cu investigatiile paraclinice necesare pentru a corecta diferitele probleme constatate si pentru a reduce riscurile perioperatorii. Avand in vedere ca Alina avusese COVID-19 in luna martie 2022, iar operatia presupunea anestezie generala cu controlul respiratiei prin intubatie orotraheala, medicii i-au verificat inclusiv functia pulmonara si rezerva functionala respiratorie. Au descoperit ca plamanul stang era destul de afectat, nu de infectia COVID-19, ci de o afectiune mai veche (fibroza pulmonara bilaterala, n. red.), dar de o interventie chirurgicala mai veche. Rezultatele au condus la diagnosticul de insuficienta respiratorie moderat severa, fiind necesar consult pneumologic si tratament pentru ameliorarea capacitatii functionale respiratorii.

Intrucat pacienta se deplasa cu dificultate, coapsa stanga fiind foarte tumefiata si exista suspiciunea unei tulburari venoase, medicii au efectuat si un examen Doppler al vaselor membrului inferior stang. Din pacate, au descoperit ca pacienta avea tromboza venoasa profunda, deci exista riscul ca in timpul operatiei sa se produca un eveniment fatal – trombembolism pulmonar (TEP). Astfel, echipa medicala multidisciplinara a decis amanarea interventiei si administrarea timp de o luna a unui tratament in vederea stabilizarii trombului, repermeabilizarii vasului blocat si reducerii riscului de TEP. 

„Toate investigatiile necesare au fost efectuate in cateva zile. Stiind ca urmeaza o operatie foarte dificila ne-am asigurat, prin discutii purtate cu pacienta dupa finalizarea fiecarei investigatii, ca aceasta a inteles informatiile medicale descoperite, planul de tratament precum si riscurile asociate disfunctiilor de organ constatate. Admirabile au fost calmul si vointa de care a dat dovada. Hotararea ei de a efectua operatia gandita sa ii conserve membrul inferior desi cu riscuri operatorii foarte mari ne-a inspirat si pe noi, medicii”, explica dr. Luminita Cimpeanu.

Operatia complexa a durat peste 12 ore

Tratamentul urmat timp de cinci saptamani pentru tromboza venoasa profunda si-a facut efectul, iar odata reinternata pacienta, medicii au constatat ca riscul de producere a unui tromboembolism pulmonar se redusese semnificativ. Prin urmare, Alina putea fi operata. Iar interventia chirurgicala chirurgicala a fost una eroica – medicii chirurgi  si echipa de medici ATI au luptat in echipa pentru a indeparta complet formatiunea tumorala, pentru a scoate proteza veche si femurul fracturat si pentru a pozitiona proteza noua.

“Am recurs la excizia in bloc a tumorii impreuna cu piesa femurala a protezei si inlocuirea femurului cu o proteza metalica, ce proximal se articuleaza cu piesa de pe sold, iar distal inlocuieste protetic genunchiul. 
Interventia a fost deosebit de dificila, dar pacienta a trecut cu bine acest moment, despre care stia si consimtise ca este riscant, chiar viata fiind pusa in pericol”
, a explicat dr. George Munteanu.

La randul sau, chirurgul Silviu Makkai-Popa a descris interventia ca fiind una „extrem de laborioasa, care a pus o presiune uriasa pe echipa anestezico-chirurgicala implicata. Volumul tumorii, consistenta ei si faptul ca era extrem de bine vascularizata au facut ca interventia sa fie una extrem de complexa”.

Organismul tanar si vointa extrem de puternica a pacientei au contribuit semnificativ la recuperarea rapida dupa operatie. Cu toate acestea, primele 24 de ore au fost critice pentru pacienta. „Masurile terapeutice de sustinere multisistemica, corectarea pierderii masive de sange, tratamentul gandit sa previna complicatiile postoperatorii , ingrijirea impecabila de catre personalul din reanimare – asistenti, medici, personal de ingrijire – toate au avut rezultatul fericit de a putea trezi pacienta la cateva ore dupa terminarea operatiei si de a-i strage mana”, ne-a marturisit dr. Luminita Cimpeanu.

Bucuria de a merge din nou, fara sprijin

Desi a avut de infruntat o interventie extrem de riscanta si grea, Alina a reusit, cu ajutorul echipei medicale, sa se puna pe picioare rapid. A facut primii pasi, sprijinindu-se de cadru, chiar din a patra zi postoperator.

“Sunt un om care zambeste, plange de bucurie si, mai presus de toate, merge pe propriile picioare. [...] nu sunt cuvinte care sa exprime ceea ce simt. Snt convinsa ca nu aveam nicio posibilitate care sa fi fost mai potrivita. Echipa medicala a raspuns, in primul rand, la suferinta mea, un om tanar si foarte activ. M-am simtit foarte ingrijita si chiar alintata de medici si asistentele medicale. Am toata convingerea ca Dumnezeu lucreaza prin oameni, iar pentru mine a lucrat prin acesti medici”, a declarat pacienta la cateva zile de la operatie. 

Alina este extrem de recunoscatoare intregii echipe medicale care a tratat-o si ingrijit-o cat timp a stat internata la Spitalul Regina Maria Brasov, atat medicilor, asistentelor medicale, cat si infirmierelor. La Chisinau, i se spusese ca singura solutie era amputarea piciorului stang, o interventie „care ducea catre invaliditate deplina pentru tot restul vietii”, iar dupa interventia de la Brasov a putut pleca acasa pe propriile ei picioare.

„Dr. Muntean mi-a oferit o sansa. M-a cucerit prin blandete si profesionalism, mi-a dat extrem de multa incredere. Este incredibil ca el, ca medic, i-a luat palmele mamei in propriile maini si a doua zi dupa operatie i-a spus «fata dumneavoastra va fi bine». La randul sau, dr. Cimpeanu a fost extrem de implicata, a analizat in detaliu intreg cazul medical si a pregatit minutios interventia. M-a inspirat prin profesionalismul de care a dat dovada. Dr. Makkai, de asemenea, mi-a spus ca operatia va fi dificila, insa ca vor face tot ceea ce se poate. Mi-a ramas in minte ca nu ma vor trata ca pe o pacienta, ci ca pe o tanara care trebuie sa isi continue viata in mod obisnuit”, spune Alina.

Alina a stat internata in Spitalul Regina Maria Brasov timp de trei saptamani, dupa care s-a intors acasa, in Republica Moldova. Acolo a continuat tratamentul oncologic recomandat, bucurandu-se zi de zi de darul primit – sansa de a merge si de a se deplasa fara sa aiba nevoie de vreun sprijin.