Imunoglobulina E

Descriere

Imunoglobulina E este un anticorp produs de sistemul imunitar al organismului, ca raspuns la o amenintare: bacterii, virusi si alte microorganisme, precum si la substante care sunt recunoscute ca non-self sau prezinta antigene daunatoare sistemului imunitar. Este una dintre cele cinci clase de imunoglobuline (A, G, M, D si E) si este in mod normal prezenta in sange in cantitati foarte mici.

Imunoglobulina E este asociata cu raspunsuri alergice, incluzand astmul si, intr-o mai mica masura, imunitatea la paraziti. Cineva poate dezvolta o alergie atunci cand este expus la un alergen, cum ar fi polenul vegetal, arahidele, ouale, capsunile, veninul de albine si sute de alte substante potentiale.

De fiecare data cand o persoana este expusa la un alergen, dupa expunerea initiala, IgE este produs rapid, crescand la niveluri care declanseaza o reactie alergica. Severitatea reactiei si simptomele asociate fiecarui episod pot varia de la inrosirea localizata si mancarimea pielii, la stres respirator, varsaturi si diaree, si in unele cazuri la anafilaxie care poate pune viata in pericol.

Indicatii

Determinarea IgE este indicata in urmatoarele situatii:

  • Screeningul si detectarea boliilor alergice
  • Uneori pentru a examina o infectie parazitara

Interpretari

  • Un nivel crescut de IgE total indica faptul ca este probabil ca o persoana are una sau mai multe alergii
  • Nivelurile IgE specifice nivelului de alergen vor creste dupa expunere si apoi vor scadea in timp, afectand astfel nivelul de alergen
  • Cresterea nivelului de IgE poate indica, de asemenea, prezenta unei infectii parazitare, dar nu poate fi utilizata pentru a determina tipul de infectie