Dictionar de analize

Determinare factor Rh(D)

Descriere

Factorul Rhesus (Rh) este o proteina mostenita de pe suprafata celulelor rosii din sange. Face parte dintr-un sistem de antigene Rh, fiind cel mai puternic din punct de vedere antigenic si imunogen. Acest factor nu este acelasi la toate persoanele, 85% din populatia lumii avand Rh pozitiv, iar restul de 15% - Rh negativ.

Rh-ul negativ poate fi o problema in sarcina atunci cand Rh-ul tatalui este pozitiv, iar al mamei este negativ. In timpul sarcinii, o mica cantitate din sangele fatului poate intra in contact cu sangele mamei. In situatia in care mama are Rh negativ si fatul Rh pozitiv, corpul mamei poate produce anticorpi anti-Rh dupa expunerea la globulele rosii ale fatului.

Anticorpii produsi nu reprezinta o problema in timpul primei sarcini. La urmatoarea sarcina, insa, in cazul  in care copilul are tot Rh pozitiv, corpul mamei poate produce anticorpi anti-Rh care pot traversa placenta si pot afecta celulele rosii ale sangelui copilului. Acest lucru poate duce la o anemie care poate pune viata fatului in pericol.

Indicatii

Determinarea factorului Rh este indicata in urmatoarele situatii:

  • Sarcina 
  • Inaintea unei transfuzii
  • Inaintea unei proceduri invazive sau chirurgicale
  • La donatorii de sange
  • Monitorizare imunohematologica postnatala a mamei si copilului

Interpretari

Pentru determinarea factorului Rh, se utilizeaza metoda hemaglutinarii pe placa, folosind reactiv anti-D IgM monoclonal.