Program pilot de testare genetică gratuită pentru tratamentul țintit al cancerului colorectal, inițiat de Laboratoarele REGINA MARIA

  • Aproape 100.000 de români sunt diagnosticați anual cu cancer
  • 13.000 de noi cazuri de cancer colorectal depistate doar în anul 2020
  • 20.000 de români mor în fiecare an din cauza unor cancere prevenibile sau tratabile

București, 21 august 2023. Aproape 100.000 de români sunt diagnosticați anual cu cancer. Conform datelor statistice furnizate de Global Cancer Observatory, în România sunt depistate în fiecare an aproximativ 13.000 de noi cazuri de cancer colorectal, al doilea cel mai frecvent tip de cancer cu care se confruntă pacienții oncologici din țara noastră. 

În lumina acestor date, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA pornește, în premieră, un program pilot prin care oferă gratuit testări genetice ale genelor RAS pentru stabilirea tratamentului țintit în cancerul colorectal metastatic. Proiectul vizează pacienți diagnosticați cu acest tip de neoplazie și care nu au beneficiat până acum de o astfel de testare. 

“Este vital ca pacienții să poată avea acces la aceste testări care oferă o șansă mare în lupta cu cancerul. Testarea genelor KRAS, NRAS și BRAF ajută medicul să stabilească un tratament eficient, țintit, acest aspect fiind esențial pentru managementul medical și calitatea vieții pacientului. Testarea arată dacă sunt eficiente terapiile anti-EGFR pentru pacienții diagnosticați cu cancer colorectal metastatic și ne dau informații despre prognostic.”, declară Dr. Cosmin Arsene, consultant științific, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA. Scopul proiectului este de a oferi o șansă pacienților diagnosticați cu cancer colorectal metastatic de a beneficia de o calitate mai bună a vieții prin abordarea unui tratament țintit. 

Recoltarea probelor de sânge (biopsie lichidă) se efectuează în orice punct de recoltare din cadrul Rețelei. Pentru a beneficia de testarea gratuită, pacienții trebuie să se înscrie pe site-ul REGINA MARIA: Tratamentul țintit al cancerului colorectal | Reginamaria.ro, până în data de 30 august 2023. Locurile sunt limitate. 
Prin acest demers, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA trage un semnal de alarmă asupra importanței tratamentului țintit în cancerele de orice tip și a terapiei personalizate. Acesta este un prim pas în a oferi pacienților acces la medicină personalizată, o practică ce are beneficii majore în multe patologii, în special în oncologie. 

“Proiectul pilot dedicat pacienților diagnosticați cu cancer colorectal metastatic este un pas pe care îl facem în democratizarea testelor genetice în oncologie, în contextul în care rata mortalității din cauze neoplazice a crescut în România. În țările din vestul Europei, aceste teste sunt utilizate la o scară largă tocmai pentru utilitatea lor și impactul pozitiv pe care îl au în stabilirea tratamentului personalizat. Este unul dintre motivele pentru care și rata de vindecare a cazurilor de cancer în România este mult sub cea din Uniunea Europeană.”, detaliază Corina Olăreanu, Director al Diviziei de Laboratoare Clinice, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA.


De ce este importantă testarea oncologică pentru tratament țintit și cui este recomandată?

Într-un raport OCDE se arată că principalele cauze de mortalitate prin cancer în țara noastră sunt reprezentate de cancerul pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de prostată în rândul bărbaților, respectiv cancerul de sân, cancerul pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de col uterin în rândul femeilor.

Testarea mutațiilor genelor RAS -  prezente în aproape 50% dintre cazurile de cancer colorectal a devenit o procedură medicală primordială  în determinarea celei mai bune opțiuni terapeutice pentru cancerul de colon metastatic. Rezultatul acestui test ajută medicul să ghideze tratamentul; să stabilească opțiunile de tratament cele mai potrivite și strategia de abordare multidisciplinară; să înțeleagă mai multe despre caracteristicile cancerului cu care se confruntă pacientul, mai ales despre modul în care răspunde diferitelor terapii disponibile, crescând astfel posibilitatea ca pacientul să lupte mai eficient cu boala.

Chiar dacă statisticile atât la nivel național, cât și mondial sunt îngrijorătoare, cancerul colorectal are o rată mare de succes în privința tratamentului, mai ales dacă este dectectat în faze incipiente. Cu toate acestea, rămâne una din cele mai răspândite forme de neoplazii din lume și apare mai frecvent în rândul persoanelor peste 50 de ani. Specialiștii preconizează că incidența numărului de noi cazuri de cancer colorectal va cunoaște o ușoară creștere, în schimb rata de mortalitate cauzată de acesta va scădea. 

În contextul în care 20.000 de români pierd anual lupta cu cancerul, normalizarea testelor oncologice pentru stabilirea tratamentului țintit devine o practică vitală în salvarea a mii de vieți. Rețeaua de sănătate REGINA MARIA deține un portofoliu vast de teste genetice atât pentru depistarea predispoziției genetice de a dezvolta o formă de cancer, cât și de teste specifice care au rolul de a ajuta în stabilirea diagnosticului sau a tratamentului țintit în cazul pacienților deja diagnosticați cu o formă de cancer. 

REGINA MARIA este, totodată, și prima rețea de sănătate #digitallinclusive din România, care a digitalizat toate fluxurile de date, inclusiv pentru pacienți, aceștia putând accesa online rezultatele investigațiilor, oriunde și oricând, prin Contul Meu. Aceasta deține 37 de laboratoare de analize medicale și peste 140 de puncte de recoltare în toată România.