Radiologie interventionala

Atat radiologia cat si neuro-radiologia interventionala reprezinta ansamblul procedurilor minim invazive efectuate sub ghidaj imagistic cu raze X (cu ajutorul angiografului monoplan Philips Azurion) prin abord vascular periferic, adica printr-o punctie la nivelul arterei femurale sau la nivelul arterei radiale. Aceasta metoda se adreseaza tuturor pacientilor cu patologie vasculara (in functie de guide-line-urile specifice fiecarei patologii in parte), iar tratamentul endo-vascular minim invaziv reprezinta la acest moment unul din domeniile medicale cu cea mai larga dezvoltare tehnologica si stiintifica din ultimii 10 ani.

Procedurile de radiologie interventionala periferica includ toate procedurile terapeutice ce au ca scop tratamentul stenozelor arteriale situate la nivelul arterelor abdominale sau ale membrelor inferioare, fie prin plasare de stent, fie doar prin dilatarea cu balon (angioplastie cu balon) sau chiar prin ambele metode.

Toate procedurile de neuroradiologie interventionala si unele dintre procedurile de radiologie interventionala pe care le realizam se desfasoara sub anestezie generala pentru siguranta si confortului pacientului si in general dureaza intre 1 ora si 4-5 ore in cazul procedurilor complexe. Post-interventie, pacientii sunt monitorizati atent timp de 12-24 de ore in compartimentul de anestezie terapie intensiva.

Procedurile minim invazive de radiologie interventionala trateaza urmatoarele afectiuni:

  • Anumite patologii vasculare: stenoze arteriale sau venoase - artera femurala, artera poplitee, etc - malformatii arterio-venoase sau fistule arterio-venoase atat la nivelul vaselor viscerale cat si la nivelul vaselor intracerebrale
  • Anumite patologii tumorale /oncologice prin inchiderea minim invaziva a vaselor ce alimenteaza aceste formatiuni benigne sau maligne
  • Fibroame uterine

Teste si investigatii realizate pentru procedurile interventionale:

Pentru realizarea procedurilor terapeutice de neuroradiologie interventionala, radiologie interventionala precum si pentru angiografiile diagnostice sunt recomandate in prealabil urmatoarele teste si investigatii:

  • Set de analize de sange (creatinina si ureea serica) - pentru evaluarea functiei renale care trebuie sa fie in parametrii normali pentru eliminarea pe cale renala a substantei de contrast iodate in primele 24-48 ore post procedura.
  • Investigatii imagistice non invazive (CT, RMN, ecografie) - pentru stabilirea strategiei de tratament si a materialelor endovasculare care vor fi folosite in cadrul procedurilor
  • Stentare/Angioplastie cu balon - pentru tratamentul stenozei de artera: femurala superficiala, iliaca comuna/externa, poplitee, mezenterica superioara, trunchi celiac, subclavie
  • Tratament endovascular al anevrismului de aorta infra-renala prin plasarea de endo-proteza reprezinta de asemenea o alternativa fezabila la chirurgia deschisa in cazuri atent selectionate.
  • Embolizare/chemoembolizare de tumori hepatice. Embolizarea se face cu micro-sfere care au dimensiuni intre 50 si 700 microni in cazul tratamentului unor patologii tumorale. In cazul tratamentului combinat intre chimioterapie si embolizarea cu micro-sfere vorbim de chemo-embolizare (TACE - trans-arterial chemo-embolisation) - metoda care se adreseaza pacientilor cu hepatocarcinom sau cu metastaze hepatice generate de neoplasmul de colon.
  • Embolizare de fibrom uterin. Consta in ocluderea patului vascular tumoral si implicit necrozarea tumorii si reprezinta o alternativa fezabila la tratamentul chirurgical al fibromului uterin. Terapia este recomandata in functiei de anumiti factori, cum ar fi dimensiunea fibromului, varsta pacientei, etc.
  • Embolizare pre-operatorie de tumori hiper-vasculare – un tratament in continua expansiune la nivel mondial. Consta in devascularizarea prin injectare de micro-sfere sau lichide embolice a unor tumori benigne sau maligne hiper-vasculare situate fie la nivelul organelor parenchimatoase (renal, hepatic, splenic) la nivel osos (metastaze de neoplasm renal situate la nivelul corpilor vertebrali sau alte localizari)  sau la nivel cerebral (meningiomul cerebral de mari dimensiuni alimentat de ramuri din artera carotida externa). In cazul acestor patologii colaborarea inter-disciplinara este cheia succesului unui astfel de tratament combinat care are in definitiv telul unei sangerari minime in timpul chirurgiei deschise data de embolizarea preoperatorie eficienta cu devascularizarea patului tumoral pre-operator.  
  • Stentare/Angioplastie cu balon al stenozei de artera carotida interna. Afectiunea poate fi tratata atat chirurgical (clasic prin chirurgie deschisa la nivelul regiunii cervicale - end-arterectomia carotidiana) sau prin metoda minim invaziva de plasare a unui stent carotidian cu sau fara angioplastie cu balon sub protectie distala sau proximala pentru prevenirea complicatiilor embolice per-procedurale. Acest tip de procedura este destinata pacientilor cu stenoza de artera carotida interna pentru preventia unui accident vascular cerebral - AVC-ul ischemic acut ce se produce in momentul inchiderii stenozei sau fragmentarea unei placi de aterom si migrarea ei in circulatia intracerebrala. Procedura interventionala are avantajul ca pacientul este nevoit sa stea in spital aproximativ 24-48 ore.

Includ toate procedurile terapeutice care au ca scop tratamentul tuturor patologiilor vasculare intra-cerebrale - anevrismul intra-cerebral, fistula durala arterio-venoasa (DAVF) si malformatia arterio-venoasa cerebrala (MAV- ul cerebral).  Tratamentul acestor trei patologii deosebit de periculoase se poate efectua cu ajutorul materialelor implantabile neuro-endovasculare a caror evolutie tehnica in ultimii 10 ani a permis un salt calitativ fabulos, astfel incat in tarile Europei de Vest la momentul actual este majoritar efectuat prin aceasta metoda minim invaziva. Un al doilea argument in favoarea sigurantei si preciziei acestui tip de procedura este dat de dotarea angiografului cu multiple softuri de postprocesare a imaginii rotationale (Xper CT, Vaso CT, Xper Guide, 3DRA) care permite o capacitate crescuta de diagnostic si vizualizare a materialelor implantate (stent-uri, spirale detasabile, etc).

Incidenta anevrismului intra-cerebral este de 3%, iar tratamentul prin embolizare conduce la excluderea angiografica a sacului anevrismal din circulatia sanguina. La momentul actual, exista patru metode terapeutice de tratament pentru anevrismul cerebral: plasarea de spirale de platina detasabile in sacul anevrismal cu sau fara ajutorul balonului intracerebral de remodelare; plasarea de spirale detasabile asistata de stentul intracerebral plasat in vasul portor al anevrismului; plasarea de end-proteze intra-saculare in interiorul sacului anevrismal; plasarea de stent tip flow-diverter in vasul portor al anevrismului. Toate aceste metode terapeutice au avantajul tratamentului minim invaziv cu riscuri extrem de mici (evaluate la 0,5-1%) in comparatie cu riscul tratamentului neurochirurgical deschis (5-7%), perioada de internare fiind de circa 2-3 zile.

Fistula durala arterio-venoasa reprezinta o comunicare patologica intre o artera cerebrala si o vena cerebrala si are ca principal risc sangerarea intracerebrala uneori cu consecinte fatale. Inchiderea unei astfel de fistule se realizeaza cu ajutorul unor copolimeri speciali dedicati acestui tip de patologie si reprezinta la momentul actual tratamentul de electie pentru aceasta patologie.

Malformatia arterio-venoasa cerebrala este o patologie congenitala complexa reprezentata de o retea malformativa de vase foarte fragile numita “nidus" cu care pacientul se naste si care are indicatie de embolizare doar in cazul in care exista un prim eveniment hemoragic sau in cazul unor elemente angio-arhitecturale de risc (anevrisme intra-nidale, anevrisme de hiper-debit, stenoze pe traiectul venelor de drenaj). Principiul tratamentului este acelasi ca si in cazurile de DAVF, adica ocluderea nidusului prin injectarea unor substante polimerizate speciale numite lichide embolice cu ajutorul unui micro-caterer cu varf detasabil cu un diametru foarte mic (de cca 0,25-0,33 mm) plasat pe traiectul vaselor ce alimenteaza malformatia cerebrala. In cazul MAV-urilor de dimensiuni peste 2,5 cm este posibil ca tratamentul complet sa necesite doua trei sau chiar patru sesiuni de embolizare distantate la un interval de 3-4 luni interval intre ele.

Pentru detalii si programari va rugam sa apelati numarul 0720 373 737.