Interventii Electrofiziologie

Ablatie pentru fibrilatie atriala

Ablatia de fibrilatie atriala este o procedura minim invaziva, cu rezultate variabile in caz de fibrilatie atriala, multi pacienti beneficiaza de pe urma ablatiei. Cateterul de ablatie utilizeaza o sursa de energie, precum: energie radiofrecventa (unde radio), criotermie, energie laser (unde usoare), pentru a crea o leziune la nivelul situsurilor responsabile de aparitia fibrilatiei atriale, blocand astfel acest circuit care genereaza Fia.

  1. Anestezie locala/generala
  2. Fara dureri
  3. Fara cicatrici
  4. Doar 24h spitalizare
Implantare defibrilator cardiac

Implantarea defibrilatorului este o tehnica minim invaziva care presupune fixarea sondelor la nivelul tesutului cardiac, la nivelul camerei dorite (atriu si/sau ventricul/ventriculi – in functie de tipul de dispozitiv) urmand ca acestea sa fie atasate de generatorul de puls, care va fi fixat fie sub piele (cel mai frecvent procedeu), fie sub muschiul pectoral.

  1. Anestezie locala
  2. Fara dureri
  3. Fara cicatrici
  4. Doar 24h spitalizare
Implantare stimulator cardiac

Implantarea pacemekerelor (stimulatoarelor) este o tehnica minim invaziva care presupune fixarea sondelor la nivelul tesutului cardiac, la nivelul camerei dorite (atriu si/sau ventricul – in functie de tipul de dispozitiv) urmand ca apoi acestea sa fie atasate de generatorul de puls, care va fi fixat fie sub piele (cel mai frecvent procedeu), fie sub muschiul pectoral.

  1. Anestezie locala
  2. Fara dureri
  3. Fara cicatrici
  4. Doar 24h spitalizare
Loop recorder

Loop recorderul este un dispozitiv care se implanteaza sub piele si permite monitorizarea electrocardiografica pe termen lung. Procedura se realizeaza in laboratorul de electrofiziologie de catre medicul specialist, sub anestezie locala. Pentru a preveni complicatii infectioase inainte de incizie se prefera administrarea de antibiotic intravenos. Dupa dezinfectia prealabila, se va crea un mic “buzunar” sub piele, pe o lungime de 3-4 cm, in care va fi introdus dispozitivul. In afara anestezicului local se pot administra, la nevoie, sedative usoare sau analgezice. De obicei, plaga se inchide cu fire rezorbabile (care nu necesita indepartare).

  1. Anestezie locala
  2. Fara dureri
  3. Fara cicatrici
  4. Doar 24h spitalizare

Ablatie pentru flutter atrial

 

Procedura de ablatie pentru flutterul atrial e efectueaza sub sedare usoara si anestezie locala. Medicul electrofiziolog va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal pentru a vizualiza vena femurala. Ulterior, sub control radiologic sau sub control unui sistem specific de mapping – nonfluoroscopic, tridimensional care permite reconstructia anatomiei cardiace si identificare zonei electrice responsabile de aparitia aritmiei, se vor introduce catetere de ablatie prin vene pana la nivelul atriului drept, unde, ulterior, se vor aplica “curenti” de diferite energii care vor intrerupe acest circuit electric anormal ( cuprins de obicei intre inelul valvei tricuspide si vena cava inferioara – in cazul tipului 1 de flutter). In cazul tipului 2, uneori sunt necesare tehnici mai complexe care implica si evaluarea atriului stang, cu abord transseptal (cateterul va trece prin septul interatrial din atriul drept in cel stang), ulterior prin utilizarea sistemului mapping se vor identifica eventualele zone cu anomalii electrice care genereaza aritmia).

  1. Anestezie locala/generala
  2. Fara dureri
  3. Fara cicatrici
  4. Doar 24h spitalizare