Prostatectomia robotica – standardul de aur pentru cancerul de prostata

Studiile au demonstrat superioritatea chirurgiei robotice pentru tratamentul cancerului de prostata comparativ cu oricare alta metoda chirurgicala. Chirurgia robotica permite rezectia oncologica, dar functionala, cu prezervarea integritatii nervilor si in consecinta, fara complicatii de tipul impotentei si incontinentei urinare.

Prostata este o glanda de marimea unei nuci care se afla chiar sub vezica urinara, in fata rectului si inconjoara uretra - tubul care transporta spre exteriorul corpului urina si sperma. Prostata produce un lichid care face parte din materialul seminal sau spermatic, cu rol in activitatea de reproducere.

Depistat precoce, cancerul de prostata este vindecabil

Comparativ cu alte cancere, tumora maligna de prostata are o evolutie lenta, in ani de zile si frecvent nu are simptome. De aceea, este foarte important screeningul care este recomandat sa se faca incepand cu varsta de 50 de ani. Este cel mai frecvent cancer in randul barbatilor si este a doua cauza de deces prin cancer la barbati, dupa cancerul de plamani.

De obicei, afectiunea se dezvolta foarte lent si afecteaza in special barbatii mai in varsta. Aproximativ 1 din 7 barbatii cu varsta peste 65 de ani va face boala. Cancerul de prostata este rareori depistat inainte de 45 de ani, desi la aceasta varsta este mult mai agresiv.

Cauzele aparitiei cancerului de prostata

Medicii au descoperit o serie de factori care cresc riscul unui barbat de a dezvolta cancer de prostata. Este important sa discuti cu medicul urolog sau cu medicul de familie despre acesti factori si despre cum poti reduce riscul de cancer de prostata.

Varsta
Riscul de cancer de prostata creste odata cu varsta. Boala apare rar la barbati mai tineri de 45 de ani, varsta medie cand este descoperita fiind de aproximativ 66 de ani.
Istoricul familial de cancer de prostata
Un barbat al carui tata a avut cancer de prostata are un risc de 2x mai mare de a dezvolta boala. De aceea, in acest caz, screeningul trebuie inceput precoce, de la varsta de 45 de ani si continuat periodic, chiar daca nivelul PSA este normal.
Stilul de viata nesanatos
Obezitatea, sedentarismul, lipsa efectuarii unui sport sunt factori de risc care pot fi influentati daca se fac schimbari sanatoase in stilul de viata.
Screening, diagnostic si urmarire pacienti cu cancer de prostata

Cancerul de prostata poate fi adesea descoperit inainte de aparitia simptomelor prin efectuarea unor teste de screening, cum ar fi analiza cantitatii de antigen specific prostatic (PSA) din sange.

O alta metoda de screening este examinarea clinica a prostatei prin tuseu rectal. Urologii recomanda informarea fiecarui barbat, incepand cu varsta de 50 de ani, asupra riscului de cancer de prostata, pentru a-l ajuta sa ia decizia de a face testele de screening necesare.

Discuta cu medicul urolog despre riscurile si beneficiile testelor de screening!

Screening cancer de prostata
Efectuarea tuturor acestor teste creste sansa de a depista precoce leziuni anormale la nivelul prostatei
PSA
Proteina specifica prostatei, se gaseste doar in aceasta glanda. Poate insa creste si in alte afectiuni ale prostatei (de ex., in prostatita).
Consult urologic cu tuseu rectal
Cancerul de prostata apare din zona exterioara a glandei si poate fi palpat la tuseul rectal.
Ecografia transrectala sau abdominala
Metoda noninvaziva de vizualizare cu ultrasunete foarte precisa a structurii si volumului prostatei.
Metode de diagnostic al cancerului de prostata

Daca rezultatele sunt anormale, medicul iti va recomanda o serie de teste suplimentare pentru confirmarea diagnosticului si evaluarea severitatii bolii, cum ar punctia-biopsie, ecografia avansata, si RMN pelvian. Un cancer de prostata depistat in urma screeningului va fi, cel mai probabil, intr-un stadiu incipient, cand tratamentul este mult mai eficient. 

Punctia biopsie prostatica ghidata ecografic

Confirma diagnosticul unui cancer de prostata. Se realizeaza pe cale endorectala sub control ecografic, pentru a mari sansa de prelevare de tesut din zonele anormale. Standard, se recolteaza 12 fragmente de tesut. Daca rezultatul este negativ, insa suspiciunea este mare, se repeta biopsia, cu un numar mai mare de fragmente (24) sau se foloseste tehnica avansata de punctie cu fuziune RMN-ecografie.

Fuziune RMN-ecografie

Procedeu modern pentru diagnosticul precoce al cancerului de prostata in cazul tumorilor mici, < 1 cm, care pot sa nu se vada la ecografia standard cand se face biopsia. Initial pacientul este examinat cu un RMN, iar imaginile RMN sunt importate in softul ecografului cu marcarea exacta a locului leziunii, astfel incat se poate face punctia tintit, sub ghidaj ecografic.

RMN pelvian endorectal

Este o metoda imagistica avansata de diagnostic si stadializare a cancerului de prostata. Permite evaluarea dimensiunii, agresivitatii si extinderii tumorii la nivelul capsulei si organelor din vecinatate.

Pacientii cu cancer de prostata au la dispozitie mai multe tipuri de tratament. Alegerea unui anumit tratament, dar si prognosticul (sansa de vindecare) depind de mai multi factori si este personalizat in cazul fiecarui pacient:1. Speranta de viata </> 10 ani: bolile asociate, varsta pacientului in momentul diagnosticului. 2. Agresivitatea cancerului: scorul Gleason la examenul anatomopatologic, extinderea tumorii dincolo de prostata evidentiata RMN, nivelul initial al PSA. 3. Discutia si alegerea informata a pacientului: explicarea rezultatelor si posibilelor complicatii ale fiecarei metode de tratament. 4. Posibilitatile tehnice: experienta echipei medicale, dotarea salilor de operatii, disponibilitatea alternativelor de tratament
Tratamentul cancerului de prostata este individualizat
Gold standardul de tratament
Studiile au demonstrat superioritatea chirurgiei robotice pentru tratamentul cancerului de prostata comparativ cu oricare alta metoda chirurgicala - chirurgia deschisa sau laparoscopica. Chirurgia robotica permite rezectia oncologica, dar functionala, cu prezervarea integritatii nervilor si in consecinta, fara complicatii de tipul impotentei si incontinentei urinare.Vizualizarea imbunatatita - marita, 3 D, cu rezolutie inalta oferita de robotul da Vinci Xi permite o identificare net superioara a vaselor mici de sange, a nervilor si a altor structuri din jurul prostatei in timpul disectiei.Abilitatea chirurgului de a controla camera video (spre deosebire de chirurgia laparoscopica)  permite miscarea sincronizata a acesteia cu cea a instrumentelor chirurgicale.Cand abordarea prostatei se face dinspre abdomen, camera video mobila a robotului da Vinci Xi permite chirurgului sa vada cu usurinta in spatele prostatei, unde se gasesc bandeletele nervoase.
Avantajele chirurgiei robotice pentru cancerul de prostata

Limita de rezectie oncologica

Cel putin similara cu cea obtinuta prin operatia deschisa sau laparoscopica.

Rata scazuta de incontinenta urinara

Este dependenta de experienta echipei operatorii. In primele saptamani - 2 luni dupa interventie, exista o afectare a continentei urinare, care treptat se remediaza.

Rata scazuta de disfunctie erectila

Bandeletele neurovasculare implicate in erectie sunt foarte sensibile atunci cand se lucreaza termic in vecinatatea lor si toti pacientii vor avea o afectare temporara, de aproximativ 4-6 luni dupa operatia de prostatectomie. Chirurgia robotica, prin vizualizarea extrem de clara a campului operator si utilizarea unor instrumente de mici dimensiuni, care pot fi manevrate foarte delicat, reduce considerabil aceasta complicatie cu impact major pe calitatea vietii barbatului.

ECHIPA CHIRURGICALA

Medic primar Urologie
Medic primar Urologie
Medic primar Urologie
Grid

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate