Testul KIR - HLA C

Descriere

Testul KIR -HLA C este o analiza genetica prin care se realizeaza genotiparea genelor receptorilor KIR (Killer Immunoglobuline Receptors)  si ale genelor HLAC pentru a se stabili compatibilitatea dintre celulele imune materne de la nivelul uterului matern si embrion.
O buna compatibilitate inseamna ca organismul matern tolereaza prezenta embrionului si face ca sarcina sa evolueze bine. Daca nu exista o compatibilitate buna, exista riscul ca embrionul sa fie considerat drept strain de celulele imune de la nivelul uterului matern si sarcina poate sa fie compromisa.

Sistemul imun este una dintre posibilitatile noastre de aparare impotriva agresiunii unor agenti patogeni. Va incerca sa elimine orice recunoaste ca nu apartine corpului nostru pentru a ne proteja. In timpul sarcinii, in corpul mamei  embrionul –  are antigene ”non-self” provenite de la tata (in cazul sarcinilor cu ovule proprii) sau  in cazul sarcinilor cu ovule si spermatoziozi donate – de la donatori. Capacitatea sistemului imun matern de a tolera aceste antigene ale fatului infuenteaza modul de evolutie a viitoarei sarcini. 

Testul KIR HLA C permite evaluarea riscului ca embrionul sa fie respins de sistemul imun matern pentru a stabili care sunt modalitatile optime de interventie astfel incat sa se poata conduce sarcina catre un bun sfarsit. Analiza consta in evaluarea compatibilitatii dintre receptorii KIR de la nivelul uterului si genele HLA-C ale embrionului (gene care sunt mostenite de la mama si tata), stiut fiind ca anumite combinatii dintre KIR si HLA-C predispun la complicatii pe parcursul sarcinii.

Cui se recomanda?

Aceasta analiza genetica se recomanda in special persoanelor si cuplurilor care se confrunta cu probleme de infertilitate astfel:

  • Persoanelor care au suferit pierderi de sarcina recurente si isi doresc un copil
  • Persoanelor cu istoric personal de pre-eclampsie
  • Persoanelor care au realizat proceduri de FIV (fertilizare in vitro) fara a avea succes
  • Persoanelor care opteaza pentru proceduri de FIV cu utilizarea de donatori (fie donare de ovocite, fie donare de spermatozoizi)

Cercetatorii evalueaza ca aproximativ 1 din 100 de cupluri care s-au confruntat cu pierderi recurente de sarcina fara a se putea stabili care au fost cauzele determinante, ar putea de fapt sa fi fost afectate de incompatibilitate imuna determinata genetic.

O alta situatie descrisa de cercetatori este aceea a persoanelor care au suferit  de pre-eclampsie o conditie medicala care se asociaza frecvent atat cu afectarea sanatatii fatului, cat si cu afectarea sanatatii mamei. Se apreciaza ca aproximativ 50-75% dintre cazurile de preeclamsie aparute pe parcursul primei sarcini au drept cauze o asociere dintre factorii genetici si factorii de mediu.

De ce sa faci testul?

Testul KIR-HLAC vine in ajutorul cuplurilor care se confrunta cu probleme de infertilitate, genotiparea ajutand la

  • Identificarea cauzei avorturilor recurente 
  • Identificarea cauzei esecului procedurilor de fertilizare in vitro (esecul implantarii embrionare)
  • Stabilirea numarului optim de embrioni care sa fie transferati, in cazul procedurilor de reproducere asistata
  • Prevenirea posibilelor complicatii in timpul sarcinii
  • Alegerea unui donator compatibil, atat in cazurile de donare de ovocite, cat si de donare de spermatozoizi

Daca rezultatul analizei genetice indica o incompatibilitate dintre receptorii KIR materni si antigenii HLA-C ai viitorului embrion, se poate determina in mod specific cea mai potrivita conduita terapeutica. Astfel, se poate alege una dintre urmatoarele  optiuni:

  • Transferul unui singur embrion pentru a evita expunerea sistemului imun al mamei la o cantatiate mai mare de antigene HLA-C
  • Tratament imuno-modulator pentru viitoarea mamica
  • Daca este vorba de ovocite sau spermatozoizi de la persoane donatoare, sa se identifice situatia de compatibilitate inainte de efectuarea procedurilor de fertilizare in vitro – alegerea donatorilor potriviti

Cum se recolteaza? 

Genotiparea KIR-HLAC se realizeaza prin analiza ADN-ului celor doi parteneri. In prima faza, este necesara prelevarea unei probe de sange de la fiecare partener. In situatia in care se utilizeaza ovocite sau spermatozoizi de la donatori, este nevoie de proba de sange de la acestia.

Unde se recolteaza? 

In toate centrele de recoltare analize din Reteaua de Sanatate REGINA MARIA.

Eliberare rezultat

Rezultatul se elibereaza in 15 de zile lucratoare.