Tratament

Tratamentul infertilitatii masculine depinde de cauza care a determinat infertilitatea. O parte dintre afectiunile care duc la infertilitate pot fi tratate cu medicamente, altele beneficiaza de tratament chirurgical. In aceste cazuri este posibila obtinerea unei sarcini a partenerei prin contact sexual.

Tratament non- chirurgical pentru anumite conditii medicale.

  • Anejacularea. Se refera la imposibilitatea ejacularii poate fi data de un traumatism, de scleroza multipla sau de diabetul zaharat. Aceasta conditie poate sa beneficieze de terapie medicamentoasa.
  • Infectii ale tractului urogenital. Se estimeaza ca 2 din 100 de barbati care au probleme de fertilitate, au drept cauza o infectie a tractului genital. Tratamentul infectiilor de tract urinar consta in administrarea de antibiotic si /sau antiinflamatorii nonsterioidiene.
  • Hiperprolactinemia. Afectiune a glandei hipofize care duce la formarea in exces a hormonului numit prolactina, factor asociat disfunctiei erectile si infertilitatii. Tratamentul depinde de cauza care a condus la cresterea nivelelor de prolactina. Daca e vorba de un tratament medicamentos care a conduc catre aceasta situatie, este posibil sa se intrerupa tratamentul respectiv. Este posibil si tratamentul medicamentos. De asemenea, daca se constata o crestere a hipofizei, poate fi nevoie de o interventie neuro-chirugicala.
  • Hipogonadism hipogonadotropic. Este afectiunea caracterizata de producerea deficitara a spermatozoizilor, datorita nivelului scazut de hormoni hipofizari care sunt produsi fie de hipofiza, fie de hipotalamus. Aceasta situatie poate sa existe de la nastere (prin nivele scazute de hormon gonadotrop secterat de hipotalamus), sau poate apare mai tarziu (datorita unei tumori a hipofizei, unui traumatism al capului sau utilizarii steroizilor anabolizanti). In anumite situatii pacientii pot beneficia de terapie de substitutie hormonala.
  • Infertilitatea de cauze imunologice. Este rar intalnita, iar in aceste situatii fie se administreaza tratament glucocorticoid, fie se opteaza pentru fertilizare in vitro cu injectarea intracitoplasmatica a spermatozoizilor.
  • Ejaculare retrograda. Este situatia in care fluxul spermatic este “inapoi”. Se poate datora interventiilor chirurgicale prostatice sau de vezica urinara, diabetului, medicamentelor antidepresive, anumitor medicamente antihipertensive sau medicatiei utilizate pentru a trata hipertrofia de prostata. Acesta afectiune poate beneficia de tratament medicamentos recomandat de medicul urolog.

Tratamentul chirurgical al infertilitatii masculine

  • Tratamentul varicocelului. Varicocelul reprezinta o dilatatie a venelor din cordonul spermatic datorita unor tulburari functionale ale drenajului sangelui venos. Sunt diferite tehnici chirugicale care pot sa fie utilizate, inclusiv proceduri chirurgicale minim invazive sau tratament endovascular prin embolizare.
  • Tratamentul azoospermiei (lipsa spermatozoizilor in lichidul seminal) obstructiv, azoospermia datorata unui blocaj al cailor spermatice.
  • Vasoepididimiostomia - metoda microchirugicala cea mai utilizata pentru tratamentul blocajului epidimului.
  • Rezectia transureterala a ductului ejaculator.

Tratamentul pentru cauze nedeterminate ale infertilitatii

In situatiile in care nu se poate stabili cu exactitate care este cauza infertilitatii masculine, situatia este denumita infertilitate “nespecifica” sau ”idiopatica”. In aceste situatii medicul poate incerca, bazat pe experienta, si in functie de fiecare caz individual, diferite tratamente, de cele mai multe ori de echilibrare hormonala.

    Tehnicile avansate de reproducere umana asistata medical (ART)

    In situatiile in care tratamentul infertilitatii masculine esueaza, exista metode pentru ca partenera sa ramana insarcinata, dar nu prin act sexual. Pot fi utilizate diferite tehnici:

    • Inseminare intrauterina
    • Fertilizare in vitro
    • Fertilizare in vitro cu injectare intracitoplasmatica a spermatozoizilor
    • Aspiratie testiculara
    • Aspiratie percutana epididimala
    • Aspiratie epididimala microchirugicala