Clinica sanului

Investigatii de inalta acuratete. Diagnostic exact. Tratament corect si bine condus. Urmarire adecvata. Pentru toate acestea iti punem la dispozitie o echipa multidisciplinara si un consultant medical dedicat.

CE INSEAMNA SA FII INGRIJITA IN CADRUL CLINICII SANULUI
Vei beneficia de experienta unei echipe multidisciplinare

Ceea ce diferentiaza felul in care ingrijim pacientele diagnosticate cu cancer de san este echipa multidisciplinara. Impreuna – oncolog, chirurg senolog, imagist, anatomopatolog, chirurg plastician, ginecolog – decid cea mai buna conduita terapeutica si abordare pentru pacienta, pe baza recomandarilor si protocoalelor internationale, dar particularizat la fiecare femeie in parte. Din echipa multidisciplinara fac parte si psihologul si kinetoterapeutul. Pentru pacienta, inseamna in primul rand timp castigat: pacienta ajunge mai rapid la diagnostic si la planul de tratament, construit pe baza expertizei tuturor medicilor implicati.

Alaturi de tine pas cu pas, va fi in permanenta un consultant medical dedicat

Vrem sa stii ca nu esti singura. Cancerul mamar este o lupta grea, insa suntem alaturi de tine, pas cu pas. Suna la 0733 111 726 (tarif normal, apelabil L-V 13.30 - 18.00) si vei beneficia de indrumarea si sprijinul unui consultant medical, dr. Alexandra Pirvulescu, care te va ghida pas cu pas, pentru ca tu sa poti trece cu bine peste momentele dificile. Te va informa si iti raspunde la orice intrebari ai despre tipurile de investigatii sau interventii chirurgicale, pregatirea preoperatorie, costurile spitalizarii si echipa medicala. Te va ajuta sa faci programarile si va tine legatura cu medicii implicati in ingrijirea ta.

INDIFERENT DE NEVOIA PE CARE O AI, SUNTEM AICI PENTRU TINE ATUNCI CAND:
 • Trebuie sa-ti faci mamografia de screening
 • Ti-ai descoperit un nodul la san
 • Ai o scurgere anormala mamelonara
 • Ai un rezultat modificat la mamografie sau ecografia de san
 • Ai fost diagnosticata recent cu cancer de san
 • Doresti o opinie secundara
 • Ai nevoie de tratament
 • Doresti sa-ti faci reconstructie mamara
 • Esti preocupata de riscul de a face cancer mamar
 • In familia ta mama, sora sau bunica au avut cancer de san
 • Vrei sa inveti cum se face auto-examinarea sanului
 • Ai nevoie de ajutor si informatii
 • Doresti un examen de rutina facut de un specialist senolog
ODATA AJUNSA IN CLINICA SANULUI, ESTE NEVOIE DE DOAR 3 VIZITE PANA LA PLANUL DE TRATAMENT:
 • Vei fi consultata intai de medicul specialist, fie chirurg, ginecolog sau oncolog, care in functie de problema mamara pe care o ai va face un plan de investigatii pentru a ajunge la un diagnostic corect – pe langa examenul clinic, se stabilesc si investigatiile imagistice. In functie de varsta si de alti factori de risc, se recomanda ecografie mamara bilaterala, mamografie, RMN de san.
 • Daca se depisteaza o leziune mamara, medicul imagist calculeaza un scor imagistic care orienteaza conduita ulterioara: fie supraveghere periodica imagistica, fie este necesara o punctie biopsie. Punctia biopsie poate fi efectuata odata cu investigatia ecografica si din nou, vei castiga timp.
 • Vei merge la medicul specialist cu rezultatele imagistice si cu rezultatul histopatologic atunci cand a fost efectuata punctia biopsie.
 • Atunci cand leziunea se dovedeste a fi canceroasa, cazul este discutat in sedintele saptamanale ale Tumor Board-ului - Comisia de diagnostic si de indicatie terapeutica. Se face un plan terapeutic, in concordanta cu ghidurile internationale, dar se particularizeaza la fiecare pacienta in parte. Sunt implicati oncologul, radioterapeutul, chirurgul oncolog, anatomopatologul, chirurgul plastician – deoarece, pe langa tratamentul oncologic, se ia in discutie si refacerea glandei mamare pentru un aspect estetic cat mai bun.
 • Practic, intre momentul prezentarii la medic si formularea diagnosticului si a planului de tratament, este nevoie de maxim 3 vizite. Prima vizita este cu ocazia consultului la medicul specialist care face planul de investigatii. Se programeaza testele imagistice, iar pacienta se va revedea cu medicul specialist posibil chiar in ziua in care a efectuat investigatiile, rezultatele fiind disponibile pe loc, cu exceptia biopsiei care dureaza cateva zile. Apoi, se stabileste conduita ulterioara, urmand etapele de tratament si o urmarire adecvata. Cu ajutorul consultantului medical dedicat, fluxurile sunt rapide si pacienta castiga mult timp.

Sa fii ingrijita in clinica sanului inseamna o sansa mai buna la viata

Boala este depistata precoce
Recomandam mamografia de screening tuturor femeilor cu varsta peste 40 de ani. Depistarea precoce este cheia, deoarece tratamentul in stadiile incipiente permite vindecarea bolii.
Esti evaluata complet si rapid
Un diagnostic corect este primul pas critic in obtinerea celui mai bun tratament posibil. Si deoarece timpul este esential, cu ajutorul consultantului medical vei fi programata rapid.
Iti oferim optiuni personalizate de tratament chirurgical
O echipa multidisciplinara va stabili tratamentul cel mai adecvat in cazul tau. Medicii nostri chirurgi sunt specializati in cancerul de san.
Continuam sa fim alaturi de tine si sa te urmarim pe termen lung
Dupa o lupta grea te simti incompleta. De aceea, avem grija sa-ti redam nu doar sanatatea, ci si increderea in tine.
Alaturi de tine pas cu pas

Completeaza chestionarul de mai jos sau apeleaza 0733.111.726 (tarif normal, apelabil  L-V 13.30-18.00) si vei beneficia de indrumarea si sprijinul unui consultant medical care te va ghida pas cu pas.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Reconstructie chirurgicala san

Grid

Radioterapie

Suport nutritional

Afecteaza mame, fiice, femei de cariera, celebritati. Screening-ul pentru cancerul de san ajuta la depistarea tumorilor care sunt prea mici pentru a fi palpate. Cu cat depistarea este mai devreme, cu atat mai eficient este tratamentul. Screening-ul nu previne dezvoltarea cancerului de san, dar ajuta la depistarea bolii in stadii incipiente, cand sansele de reusita a tratamentului sunt mult mai mari.
Cancerul de san nu discrimineaza. 1 din 8 femei va face de-a lungul vietii boala
Autoexaminarea sanului
Este recomandat sa-ti examinezi sanul o data pe luna. Nu amana sa mergi la medic daca sesizezi ceva sau palpezi un nodul.
Consult senologic
Este recomandat sa mergi anual la un consult care sa includa si un examen al sanilor care poate depista o modificare care a trecut neobservata.
Mamografia digitala de screening
Mamografia digitala este o metoda esentiala de depistare precoce a cancerului de san.
Mamografia cu tomosinteza
Creste cu 41% rata de detectie a cancerului mamar, in special a celui invaziv.
Ecografia de san
Daca ai intre 30-40 ani, se recomanda sa faci anual o ecografie de san.
Screening-ul ajuta la depistarea cancerului de san in stadii incipiente

 

Mamografia de screening este cea mai buna metoda de a depista cancerul de san in faza precoce, cand femeia nu au observat niciun simptom de boala sau modificari la nivelul sanilor.

Alaturi de tine pas cu pas

Completeaza chestionarul de mai jos sau apeleaza 0733.111.726 (tarif normal, apelabil  L-V 13.30-18.00) si vei beneficia de indrumarea si sprijinul unui consultant medical care te va ghida pas cu pas.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Mamografia este o metoda esentiala de depistare precoce a cancerului la san, mult mai bogata in informatii in special la femeile cu varsta de peste 40 de ani. Aceasta metoda poate evidentia prezenta unor microcalcificari la nivelul sanului, putand repera tumorile mamare, cu ani de zile inainte de aparitia simptomelor.
Recomandata daca ai fost depistata cu un nodul sau daca ai alte simptome la nivelul sanului

Examinarea trebuie facuta o data la doi ani, in cazul femeilor care au implinit 40 de ani si, anual, pentru femeile care au depasit varsta de 50 de ani sau la cele cu antecedente familiale de cancer mamar. 

Din cauza densitatii crescute a tesutului mamar, pana la varsta de 40 de ani, examenul mamografic se poate efectua doar pentru caracterizarea suplimentara a unei leziuni suspecte de cancer, depistata prin ecografie sau la palpare.

MAMOGRAFIA DE SCREENING VS. MAMOGRAFIA DE DIAGNOSTIC

Este important sa intelegi care este diferenta intre mamografia de screening si cea de diagnostic:

Mamografia de screening

Nu este nevoie sa ai vreun semn sau vreun simptom pentru a face o astfel de investigatie. Mamografia de screening este indicata pentru detectia precoce a cancerului de san. Totusi, 80% din tumorile despistate in urma unei mamografii sunt benigne (necanceroase). Examinarea trebuie facuta o data la doi ani, in cazul femeilor care au implinit 40 de ani si anual, pentru femeile care au depasit varsta de 50 de ani sau la cele cu antecedente familiale de cancer mamar. De asemenea, screeningul este recomandat pentru o perioada de timp dupa tratamentul pentru cancerul de san.
 

Mamografia de diagnostic

Ti se va recomanda acest tip de mamografie daca ai un nodul la san sau o alta leziune (gasita la autoexaminare sau la examinarea sanului efectuata de catre medic) sau daca ai alte simptome la nivelul sanului. Mamografia se efectueaza bilateral, in 2 planuri diferite pentru fiecare san in parte, realizandu-se in final 4 imagini ceea ce ofera o vedere in spatiu a structurilor sanului. Uneori sunt necesare efectuarea unor incidente suplimentare pentru o mai buna evidentiere a diferitelor structuri mamare care se suprapun sau a anumitor patologii. Aceste incidente vor fi recomandate de catre medicul radiolog in cursul acelei examinari.

 

Mamografia digitala a inlaturat multe din neajunsurile mamografiei clasice (analoge), printr-o serie de avantaje incontestabile, cum ar fi calitatea superioara a imaginii, reducerea iradierii, capacitatea de postprocesare si arhivare a imaginilor. Acest avantaj este in special in favoarea pacientelor mai tinere (cu sani mai densi), la care procesarea computerizata a imaginii poate aduce informatii diagnostice foarte importante, care la mamografia conventionala nu s-ar fi obtinut decat prin repetarea expunerii cu alti parametri.

Alaturi de tine pas cu pas

Completeaza chestionarul de mai jos sau apeleaza 0733.111.726 (tarif normal, apelabil  L-V 13.30-18.00) si vei beneficia de indrumarea si sprijinul unui consultant medical care te va ghida pas cu pas.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Alaturi de tine pas cu pas

Completeaza chestionarul de mai jos sau apeleaza 0733.111.726 (tarif normal, apelabil  L-V 13.30-18.00) si vei beneficia de indrumarea si sprijinul unui consultant medical care te va ghida pas cu pas.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Tehnologia imagistica avansata cum este tomosinteza sanului a fost gandita pentru a rezolva limitarile mamografiei conventionale. Studiile au aratat ca mamografia cu tomosinteza are avantaje superioare mamografiei digitale, cu o rata mai mare a identificarii leziunilor canceroase si o reducere importanta a investigatiilor suplimentare inutile. Iar aceste aspecte sunt extrem de importante. O mai buna sensibilitate a metodei inseamna mai multe vieti salvate. Un numar cat mai mic de rezultate fals pozitive inseamna mai putina anxietate in asteptarea verdictului.
Cea mai moderna investigatie mamografica prin care se realizeaza o analiza mai eficienta a sanului
Mamografia digitala cu tomosinteza (mamografia 3D) – un nou prag in identificarea precoce a cancerului de san

Ponderas Academic Hospital este unul din putinele spitale dotate cu o astfel de tehnologie avansata. Fiecare mamografie 3D este interpretata de medici imagisti cu pregatire avansata si interes in imagistica sanului.

 „Mamografia clasica aplatizeaza tesuturile si face ca leziunile sa fie puse una peste alta si astfel sa fie greu de depistat si de diferentiat fata de glanda din jur. Este ca si cum am pune cartile una peste alta si daca intre doua carti punem o foaie de hartie, ei bine, n-o s-o vedem niciodata. Tomosinteza insira cartile una langa alta, iar imagistul poate vedea foaia de hartie dintre ele.” – explica Dr. Dana Nedelcu, medic primar radiologie si imagistica medicala.

Alaturi de tine pas cu pas

Completeaza chestionarul de mai jos sau apeleaza 0733.111.726 (tarif normal, apelabil  L-V 13.30-18.00) si vei beneficia de indrumarea si sprijinul unui consultant medical care te va ghida pas cu pas.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Sonoelastografia sau elastografia mamara este o metoda mai noua de diagnostic, noninvaziva si neiradianta cu ajutorul careia se evalueaza elasticitatea tesutului mamar sau a formatiunilor tumorale depistate. Este complementara ecografiei clasice oferind in plus informatii despre structura, duritatea sau elasticitatea leziunilor.
Este complementara ecografiei clasice oferind in plus informatii despre elasticitatea tesutului mamar
Sonoelastografia este o tehnica ecografica, folosindu-se un ecograf cu modul de sonoelastografie, prin care se masoara calitativ si cantitativ elasticitatea tumorilor mamare. Elasticitatea tumorilor canceroase este redusa fata de cea a tumorilor necanceroase, astfel ca metoda poate diferentia, cu o acuratete ce poate ajunge la 90%, tumorile maligne (canceroase) de tumorile benigne (necanceroase).
Sonoelastografia este o metoda valoroasa de investigare, atat prin faptul ca este aplicabila tumorilor de dimensiuni mici, sub 1 cm (ceea ce implica o diagnosticare precoce a cancerului mamar si respectiv un tratament in stadiu incipient), cat si prin faptul ca micsoreaza semnificativ necesitatea punctiilor biopsice mamare. Sonoelastografia poate fi efectuata in cadrul controlului ecografic de rutina si este o metoda nedureroasa.
Alaturi de tine pas cu pas

Completeaza chestionarul de mai jos sau apeleaza 0733.111.726 (tarif normal, apelabil  L-V 13.30-18.00) si vei beneficia de indrumarea si sprijinul unui consultant medical care te va ghida pas cu pas.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Se efectueaza atunci cand metodele de screening indica leziuni suspecte sau cand exista rezultate discordante
Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) a sanului, cunoscuta si sub denumirea de RMN de san, este o investigatie noninvaziva, folosita pentru a depista cancerul de san si alte anomalii la nivelul sanului. Aparatul foloseste undele magnetice pentru a surprinde mai multe imagini ale sanului, care ulterior sunt combinate electronic, cu ajutorul calculatorului, pentru a genera o serie de imagini detaliate ale tesutului din interiorul sanului.

RMN san se efectueaza atunci cand metodele de screening indica prezenta unei/unor leziuni suspecte sau cand acestea au rezultate discordante. De asemenea, este indicata ca metoda de screening la persoanele cu risc (antecedente de cancer mamar in familie), dupa varsta de 35 de ani, precum si pentru evaluarea pre/post terapeutica (operatie, chimioterapie, radioterapie), in cazul unor leziuni maligne sau pentru evaluarea implanturilor de silicon.

RM cu substanta de contrast (angiografia RM) permite evaluarea cu mare acuratete a leziunilor suspect maligne, chiar si in cazul in care acestea sunt de mici dimensiuni, asigurand evaluarea corecta a sanului contralateral si a structurilor anatomice din proximitate (peretele toracic anterior).

RMN de san - una din metodele principale de diagnostic al cancerului de san

“Oriunde in lume, cancerul de san este principala forma de cancer invaziv la femeie. Mai mult decat atat, in Romania, cancerul apare atat la femeia in perimenopauza, cat si la femeia tanara, cu varste cuprinse intre 30-40 de ani. De aceea, este important sa reusesti sa depistezi cancerul cat mai precoce, inainte de a deveni invaziv, iar RMN de san este deosebit de valoros in acest sens, deoarece permite identificarea acelor leziuni la risc – leziuni preneoplazice si leziuni maligne de dimensiuni mici, sub un centimetru. RMN de san permite citirea volum cu volum a sanului si analiza vascularizatiei acestuia. Astfel, se poate localiza leziunea la risc ceea ce va permite un reperaj bioptic foarte exact, astfel incat chirurgul oncolog sa stie unde opereaza si sa aiba o margine de rezectie sigura.” – Dr. Adina Chirita, Medic Primar Medicina Nucleara, Medic Specialist Radiodiagnostic si Imagistica Medicala, Doctor in Stiinte Medicale

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Punctia biopsie ghidata ecografic este esentiala pentru diagnosticul cancerului de san. Numai in acest fel putem diferentia cu certitudine leziunile benigne de cele maligne (canceroase), obtinand astfel un diagnostic precis. 
Standardul actual in lume este efectuarea biopsiei mamare inainte de tratament
Punctia biopsie este o metoda cu ajutorul caruia se obtin fragmente de tesut tumoral care este studiat cu ajutorul microscopului. Procedura consta in introducerea unui mic ac in formatiunea suspecta de la nivelul sanului si prelevearea unui fragment de tesut care apoi, prin analiza, ofera toate datele necesare pentru o abordare corecta a tumorii si a cazului.
Punctia biopsie se face in conditii aseptice pentru a preveni infectia si sub anestezie locala pentru a diminua, pana la a anihila, durerea. Dupa procedura, se asigura hemostaza si se aplica un pansament usor peste locul de intrare a acului.
Tipuri de punctii biopsii la nivelul sanului

In functie de localizarea si marimea tumorii, medicul iti va recomanda cea mai minim-invaziva procedura, care sa permita obtinerea de tesut anormal, lasand restul de san intact. In majoritatea cazurilor, se pot folosi metodele minim-invazive, fara sa fie nevoie de incizie sau anestezie generala.

 • Biopsia cu ac taietor - se efectueaza in cazul cand se suspicioneaza anumite forme de cancer de san (cancer de san inflamator sau boala Paget). Se introduce un ac la ivelul pielii sanului sau areolei/mamelonului pentru a preleva o proba de tesut. Inaintea introducerii acului se efectueaza anestezie locala pentru a amorti zona si a reduce durerea.
 • Biopsie aspirativa cu ac fin (FNA) - este recomandata cand nodul se palpeaza sau se vizualizeaza la ecografie cu usurinta. Permite extragerea unei cantitati de lichid sau celule prin intermediul unui ac de dimensiuni mici.
 • Punctia biopsie ecoghidata - este recomandata cand nodul se palpeaza sau se vizualizeaza la ecografie cu usurinta. Leziunea de la nivelul sanului este evidentiata sub ghidaj ecografic si se introduce acul special de punctie sub control ecografic in timp ce trece prin tesutul mamar spre leziune. Operatiunea se repeta de 3-5 ori pentru a se obtine 3-5 fragmente de tesut.

Este recomandata cand nodul este atat de mic incat nu poate fi simtit cu usurita in cadrul examinarii fizice sau atunci cand la mamografie au fost depistate microcalcificari suspicioase.

Punctia stereotactica foloseste mamograful dotat cu un dispozitiv special pentru atasarea acului si pozitionarea lui corecta in directia leziunii. Dupa stabilirea pozitiei leziunii pe ecran (sau film) in doua planuri cu unghiuri diferite, se aplica un calcul special matematic pentru stabilirea locatiei formatiunii in 3 planuri. Se calculeaza astfel distanta pana la leziune si pozitia ei si apoi se introduce acul pentru obtinerea fragmentelor de tesut (3-5 fragmente).

Aceasta procedura se face in conditii aseptice pentru a preveni infectia si sub anestezie locala pentru a diminua, pana la a anihila, durerea. Dupa procedura se asigura hemostaza si se aplica un pansament usor peste locul de intrare a acului.

Metoda este folosita mai ales pentru leziunile si formatiunile care nu pot fi identificate ecografic dar sunt vizibile mamografic, cum ar fi microcalcificarile, distorsiunea architecturala, zonele de tesut modificat sau asimetrice si calcificarile la locul operatiei.

 • In momentul procedurii pacienta isi va schimba imbracamintea cu un halat si isi va scoate bijuteriile si ochelarii
 • Pacienta va trebui sa nu foloseasca creme, deodorantele sau pudra in ziua examinarii
 • Pacienta va trebui sa informeze medicul daca este gravida
 • Pacienta va trebui sa informeze medicul daca ia vreun medicamente, daca este alergica, in special la anestezice
 • Pacienta trebuie sa opreasca administrarea de anticoagulante  cu 3 zile inainte de procedura
 • Pacienta va trebui sa informeze medicul despre starea ei de sanatate generala si daca sufera de vreo boala
 • Daca procedura se face cu sedare (nu este obligatoriu), atunci pacienta trebuie sa aiba un insotitor care s-o conduca acasa, deoarece investigatia  nu necesita internare

Comparativ cu biopsia chirurgicala, punctia biopsie

 • Este mai putin invaziva si nu lasa cicatrice postoperatorie
 • Nu modifica tesutul sanului facand interpretarea mamografica ulterioara dificila
 • Necesita mai putin timp (mai putin decat o ora)
 • Nu necesita anestezie sau spitalizare
 • Costa mult mai putin
 • Nu este dureroasa
 • Recuperarea este imediata, pacienta putand relua activitatea imediat dupa procedura
 • Radiatiile X nu au efect daunator
 • Ofera rezultate cu acuratete asemanatoare la fel cu cea a procedurii chirurgicale
 • Usoara sangerare cu formarea unui hematom care apare in mai putin de 10% din cazuri
 • Discomfort sau usoara durere care pot fi controlate cu medicatia obisnuita
 • Riscul de infectie (1/1000 cazuri), intrucat pielea a fost punctionata – infectia este controlata cu antibiotic
 • Rezultatul poate fi fals negativ daca microcalcificarile sunt difuze si rare
 • Daca leziunea este foarte aproape de peretele toracic si exista un risc crescut de a intra in cutia toracica, atunci se recurge la biopsie chirurgicala

Rezonanta magnetica este folosita ca metoda de ghidaj pentru biopsie in cazul leziunilor mici care nu pot fi identificate destul de bine ecografic sau mamografic, dar sunt destul de vizibile la rezonanta magnetica cu substanta de contrast.

Este o metoda cu durata mai lunga, mult mai costisitoare si necesita materiale compatibile pentru campul magnetic si aparatura speciala.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Examenul intraoperator este obligatoriu in cazul pacientelor cu elemente imagistice suspecte si la care nu a fost efectuata punctia biopsie cu ac fin pentru a stabili amploarea actului chirurgical. Diagnosticul de certitudine se realizeaza dupa prelucrarea la parafina a probei recoltate chirurgical cand se stabileste diagnosticul final si se realizeaza stadializarea tumorii.Testele sunt efectuate de medici anatomo-patologi cu o mare experienta – Dr. Sanda Achim si Dr. Petronela Ionescu.
Stabilirea cu exactitate a tipului de cancer si caracterizarea factorilor de prognostic sunt esentiale in elaborarea tratamentului
Examinarea histopatologica a tesutului mamar are doua etape:
Examen histopatologic extemporaneu reprezinta examinarea unui fragment semnificativ diagnostic efectuat in timpul actului operator cu elaborarea unui diagnostic histopatologic de etapa.
Examinarea histopatologica la parafina a probei dupa terminarea actului operator, cu elaborarea unui diagnostic final si stadializarea tumorala conform clasificarilor internationale OMS.
Nodulul limbatic santinela

In acelasi timp operator se va investiga prezenta metastazelor ganglionare axilare. Primul nodul axilar interesat de metastazele unui carcinom mamar se numeste nodul limfatic santinela. Absenta micrometastazelor in nodulul limfatic santinela prezice absenta metastazelor si in ceilalti noduli axilari in proportie de 98% ceea ce face posibila instituirea unei terapii chirurgicale conservatoare.

Examen imuno-histochimic

Pentru evaluarea completa a unui caz oncologic si pentru o terapie tintita, examenul histopatologic clasic se completeaza cu examen imunohistochimic al preparatului prelucrat la parafina. Imunohistochimia reprezinta o metoda diagnostica ce combina tehnicile histologice cu cele imunologice si biochimice cu scopul identificarii componentelor tisulare specifice printr-o reactie antigen-anticorp. Tehnicile imunohistochimice pun in evidenta markeri tumorali realizand detectia cancerului, a organului de provenienta, a diseminarilor tumorale pre si post-terapeutice. Lucrez cu medici anatomo-patologi cu o mare experienta – Dr. Sanda Achim, Dr. Adina Savu si Dr. Petronela IonescuIn cazul tumorilor de san se realizeaza un numar minim de trei teste imunohistochimice.

Determinarea receptorilor pentru estrogen si progesteron (ER si PGR)

In cazul pacientelor cu tumori hormon-pozitive (ER >1% exprimat nuclear si PGR >1% exprimat nuclear, concomitent) este indicat tratamentul endocrin care are eficacitate crescuta si efecte adverse acceptabile. Astfel, in cazul pacientelor ER+/PGR+ raspunsul terapeutic este pozitiv in aproximativ 60% dintre cazuri, pe cand raspunsul la terapie este variabil pentru pacientele ER+/PGR- si ineficient pentru pacientele ER-/PGR+.
 

Exprimarea Her2/neu

Her2/neu este o gena ce codifica o proteina EGFR-like. Importanta evaluarii Her2 in tumorile mamare umane rezulta din valoarea sa ca indicator al evolutiei clinice si al raspunsului la terapie, precum si al riscului de recidiva si de prognostic nefavorabil. Nivelul acesteia permite decizia imunterapiei astfel:
 • Scor 0 = negativ = fara tratament
 • Scor 1+ = negativ = fara tratament
 • Scor 2+ (echivoc) = slab pozitiv = tratament posibil
 • Scor 3+ (pozitiv) = pozitiv = tratament
Alaturi de tine pas cu pas

Completeaza chestionarul de mai jos sau apeleaza 0733.111.726 (tarif normal, apelabil  L-V 13.30-18.00) si vei beneficia de indrumarea si sprijinul unui consultant medical care te va ghida pas cu pas.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Ceea ce diferentiaza felul in care ne ingrijim pacientele este echipa multidisciplinara dedicata sa obtina cel mai bun rezultat pentru fiecare pacienta. Echipa intruneste specialisti experimentati in imagistica sanului, chirurgie oncologica, oncologie medicala, chirurgie plastica si anatomopatologie. Medicii discuta cazurile pacientelor nou diagnosticate pentru a furniza un plan de diagnostic si tratament personalizat, adaptat la nevoile fiecarei paciente, care sa creasca sansa obtinerii unui rezultat de succes.
Echipa multidisciplinara dedicata

“Fiecare caz nou sau aflat deja in evidenta noastra, la care apar elemente noi in evolutia bolii, este discutat in cadrul echipei multidisciplinare in sedintele saptamanale de “tumor board”. Deciziile cu privire la algoritmul de diagnostic si strategia terapeutica se iau intotdeauna in concordanta cu ghidurile ESMO (European Society of Medical Oncology) si NCCN (National Comprehensive Cancer Network).” - Dr. Delia Mateescu, medic primar oncologie medicala, Departament Oncologie Medicala, Spital Euroclinic

“Tumor board pentru cancerul de san inseamna: un management profesionist al cazurilor, la nivelul standardelor si recomandarilor actuale si satisfactia ca poti sa folosesti progresele in medicina pentru a obtine cele mai bune rezultate pentru fiecare pacienta in parte. Si nu in ultimul rand, inseamna timp castigat pentru pacienta si economisirea pretioaselor sale resurse – pacienta ajunge mai rapid la diagnostic si la planul de tratament, construit pe baza experientei tuturor specialistilor implicati.” – Dr. Mircea Gongu, medic primar oncologie medicala, Departament Oncologie Medicala, Ponderas Academic Hospital.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Pentru tratarea cancerul de san, exista optiuni terapeutice!
 Interventia chirurgicala ramane o modalitate terapeutica esentiala in cancerul mamar indiferent de stadiul bolii. Prin operatie se urmareste indepartarea completa a cancerului si a zonelor in care exista riscul ca tumora sa se fi raspandit. Sanul este un organ simbol al feminitatii si aspectul lui este foarte important din toate punctele de vedere - psihologic, sexual, afectiv. De aceea, este important ca femeia sa aiba optiuni terapeutice si medicul sa poata alege interventia chirurgicala care este cea mai indicata pentru pacienta.

Chimioterapia este un tip de tratament pentru cancer care foloseste medicamente cu scopul de a distruge celulele canceroase. Acestea actioneaza la nivelul celulelor maligne care se divid si cresc rapid, incetinind sau oprind cresterea acestora.

Scopul chimioterapiei nu este acelasi pentru fiecare pacient si depinde de tipul de cancer si de cat de avansat este acesta

 • Vindecarea cancerului
 • Prevenirea reaparitiei celulelor canceroase dupa interventia chirurgicala
 • Prevenirea raspandirii cancerului in alte organe
 • Micsorarea dimensiunii unei tumori astfel incat operatia sa se poata efectua mai usor
 • Micsorarea dimensiunii unei tumori incurabile cu scopul de a imbunatati calitatea vietii si pentru a ameliora simptomele (denumita chimioterapie paliativa)
Cum se administreaza medicamentele citostatice

Medicamentele citostatice pot fi administrate intr-un spital, cabinet medical sau la domiciliul pacientului. Uneori, tratamentul inseamna inghitirea unei pastile sau se administreaza printr-o injectie. Frecvent insa, la cei mai multi pacienti tratamentul este injectabil, printr-o vena.

Chimioterapia intravenoasa se realizeaza cu ajutorul unor branule, porturi sau camere implantabile si pompe pentru perfuzie continua, in special cand durata tratamentului este mai lunga. Chimioterapia se administreaza pe cicluri de tratament, care pot dura una sau mai multe zile si sunt urmate de o perioada de repaus. Medicul oncolog va stabili planul de tratament chimioterapic in functie de tipul de cancer, de medicamentele folosite si de modul in care organismul tau raspunde la tratament.

Asistentele noastre medicale sunt dedicate pacientilor oncologici si au experienta atat in administrarea tratamentului citostatic, cat si in ingrijirea acestor pacienti cu nevoi speciale. Sectia dispune de rezerve speciale pentru pacientii internati, precum si de un spatiu amenajat cu patru paturi, dedicat exclusiv pacientilor cu internare de o zi.

Scopul radioterapiei este acela de a distruge celulele maligne ramase in urma interventiei chirurgicale. Radioterapia se utilizeaza in tratamentul cancerului de san dupa interventia chirurgicala, dar şi inainte de operatie, in cazuri selectionate. Uneori radioterapia poate fi folosita ca tratament exclusiv.
In cazul cancerului de san, scopul radioterapiei este acela de a distruge celulele maligne ramase in urma interventiei chirurgicale de la nivelul sanului (in cazul tratamentului conservator al cancerului mamar), de la nivelul peretelui toracic (dupa mastectomie) sau de la nivelul ganglionilor (din axila sau supraclaviculari).

 

Iradierea postoperatorie dupa mastectomie este indicata daca tumora a masurat peste 5 cm sau daca ganglionii axilari au fost invadati de tumora şi se efectueaza dupa 4 la 8 saptamani dupa interventia chirurgicala sau dupa terminarea tratamentului de chimioterapie adjuvanta (postoperatorie).

Indicatiile radioterapiei:

 • Ca tratament initial, pentru a distruge celulele canceroase
 • Inainte de operatie, pentru a micșora tumora
 • Dupa operatie, pentru ca medicul sa se asigure ca nu au mai ramas celule canceroase
 • Ca tratament concomitent cu chimioterapia
 • In cazurile avansate de cancer, cu intentie paliativa, pentru a alina durerile

 

Daca vei avea nevoie de radioterapie, te vom indruma catre centre specializate partenere.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Este important ca femeia sa aiba optiuni terapeutice
Sanul este un organ simbol al feminitatii si aspectul lui este foarte important din toate punctele de vedere - psihologic, sexual, afectiv. De aceea, este important ca femeia sa aiba optiuni terapeutice si medicul sa poata alege interventia chirurgicala care este cea mai indicata pentru pacienta.
Imaginea artiocolului

CHIRURGIA ONCOPLASTICA

Combinarea tehnicilor chirurgiei oncologice cu cele ale chirurgiei plastice, asa-numita chirurgie oncoplastica, permite realizarea unei interventii chirurgicale pentru cancer care sa asigure un risc cat mai mic de reaparitie a bolii (recidiva), concomitent cu o interventie de chirurgie plastica care face ca rezultatul estetic sa fie unul foarte bun pentru pacienta. Astfel, se obtine un tratament sigur al cancerului mamar concomitent cu un rezultat estetic bun. Sunt cazuri in care, prin asocierea acestor tehnici de chirurgie oncologica cu tehnicile de chirurgie plastica, sanii pacientei arata chiar mai bine dupa operatie.

 

CHIRURGIA CONSERVATOARE MAMARA

Chirurgia conservatoare mamara isi propune sa pastreze cat mai mult din ceea ce este sanatos din san. Daca in trecut mastectomia era regula, acum tehnicile chirurgicale au progresat pentru a oferi pacientei, pe langa rezultatul terapeutic si unul estetic si implicit o mai buna calitate a vietii. In timpul operatiei, chirurgul verifica, folosind examenul extemporaneu, marginile de siguranta oncologica pentru a se asigura ca nu ramane tesut tumoral restant. Intraoperator se marcheaza cu mici agrafe de titan zona unde a fost tumora, aspect util pentru imagist, radioterapeut si oncolog, sa concentreze tratamentul si sa monitorizeze “zona fierbinte”. 

Sanul este un organ simbol al feminitatii si aspectul lui este foarte important din toate punctele de vedere- psihologic, sexual, afectiv. De fiecare data incercam sa intelegem care sunt lucrurile care conteaza pentru fiecare femeie in parte. Ii este frica mai mult de o deformare a corpului sau de un risc mai crescut de reaparitie a bolii? Stim sa facem diverse tipuri de interventii si stim sa ne adaptam la situatia data si la pacienta din fata noastra, si acesta este un lucru bun. Este bine ca avem optiuni terapeutice si ca putem alege interventia chirurgicala care este cea mai indicata pentru pacienta.” – Prof. Univ. Dr. Alexandru Blidaru.

“Chirurgia oncologica aduce progresele ultimilor ani – chirurgia conservatoare mamara, examenul extemporaneu, tehnica nodulului santinela, chirurgia oncoplastica, reconstructia mamara – explica Dr. Simona Filip, membra a Tumor Board, “consiliul specialistilor” in care se discuta cazurile: “Incepem de la investigatii de inalta acuratete, ajungem la un diagnostic exact, la un tratament corect si bine condus si la o urmarire adecvata. Pentru toate acestea avem nevoie de echipa multidisciplinara”.

Reconstructia de san este operatia prin care se refac forma si dimensiunile sanului pierdute in urma operatiei de mastectomie.

Este o interventie chirurgicala complexa, ce necesita o echipa multidisciplinara formata din chirurg oncolog, chirurg plastician, chimioterapeut, radioterapeut, oncolog si psihoterapeut.

Reconstructia imediata a sanului reprezinta o provocare pentru chirurgul plastician deoarece tesuturile implicate in procesul de vindecare au un comportament diferit.” – Dr. Rodica Crutescu, medic primar chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Sunt aplicate in mod curent in centrele de san din spitalele noastre. Necesita echipament tehnologic avansat si sunt efectuate in echipa mixta chirurg oncolog – chirurg plastician – medic imagist cu atestat in senologie.
Tehnici avansate in chirurgia sanului
Ganglionul limfatic santinela
Se testeaza intraoperator. Cand cancerul s-a imprastiat la acest ganglion se vor rezeca ganglionii axilari.
Marcajul tumoral mamar ghidat ecografic
Tehnica preoperatorie precisa de marcare a nodulilor mamari nepalpabili cu indicatie de interventie chirurgicala.
Examenul histopatologic extemporaneu
Are rol de diagnostic rapid si, pe baza diagnosticului histopatologic obtinut, stabileste ce tip de tehnica chirurgicala trebuie aplicata.
Reconstructia de san imediata sau la distanta
Crearea unui nou san poate inbunatati dramatic imaginea si increderea in sine, precum si calitatea vietii.
Operatia de simetrizare a sanilor
Este posibil sa existe diferente intre cei doi sani, ceea ce va face necesara o operatie ulterioara de simetrizare a sanilor.
Tratamentul chirurgical al cancerului de san cuprinde mai multe interventii chirurgicale
 1. Tehnici chirurgicale adresate tumorii de san
 2. Tehnici chirurgicale adresate ganglionilor limfatici
 3. Tehnici chirurgicale adresate metastazelor sau recidivelor cancerului de san
 4. Tehnici chirurgicale de reconstructie (precoce sau tardiva) a sanului
 5. Tehnici asociate chirurgiei cancerului de san

Interventii chirurgicale pentru tratamentul tumorilor de san

Excizia leziunii de san cu rol diagnostic sau curativ

Excizia unui sector de glanda mamara

Se rezeca glanda mamara, impreuna cu arola mamara

Se rezeca glanda mamara, impreuna cu tesuturile moi adiacente si cu ganglionii axilari de aceeasi parte

Se rezeca glanda mamara, dar se pastreaza mare parte din pielea sanului, pentru a obtine o reconstructie cat mai estetica

Se rezeca glanda mamara, dar se pastreaza areola mamara si mamelonul pentru o reconstructie cat mai estetica

Interventii chirurgicale adresate ganglionilor limfatici

Limfodisectie axilara unilaterala

Interventia chirurgicala in care se indeparteaza ganglionii axilari de aceeasi parte cu sanul afectat tumoral.Tehnica este aplicata in tratamentul cancerului de san avansat, este asociata mastectomiei si are rolul de a indeparta ganglionii axilari ce pot fi invadati de celule tumorale.
 

Excizie bioptica de  ganglion santinela axilar

Tehnica chirurgicala moderna care permite identificarea si excizia ganglionului axilar cu cea mai mare probabilitate de a fi primul afectat de evolutia bolii tumorale. Este aplicabila in cancerul mamar precoce si evita limfodisectia axilara deseori inutila in fazele de inceput ale bolii.
Interventii chirurgicale adresate metastazelor locoregionale sau recidivelor
 • Excizie leziune tegumentara (recidiva tumorala) 
 • Excizie leziune de parti moi la nivelul carora apare recidiva tumorala (tesut adipos, muschi)

 

 • Interventii chirurgicale la nivelul organelor in care se dezvolta metastazele (ficat, pulmon, sistem nervos)
Tehnici de reconstructie (precoce sau tardiva) a sanului
 • Reconstructia mamara in acelasi timp cu operatia de mastectomia
 • Reconstructie mamara tardiva: la distanta dupa mastectomie, dupa administrarea tratamentului oncologic recomandat pentru cancerul de san (chimioterapie sau/si radioterapie)

 

 • Tehnicile oncoplastice: tehnici chirurgicale in care se realizeaza indepartatrea tumorii (respectand cerintele chirurgiei oncologice) cu modelarea tesutului restant pentru obtinerea unui efect cosmetic maxim
Tehnici asociate chirurgiei cancerului de san
 • Montare camera de chimioterapie pentru tratament citostatic
 • Reperaj intra/preoperator ecografic cu harpon al tumorii de san nepalpabile
 • Examen extemporaneu intraoperator tumora de san
 • Ecografie intraoperatorie cu reperaj tumoral
 • Biopsie percutana de tumora san
 • Mamografia piesei operatorii

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Dupa tratament, vei arata si te vei simti diferit. La nivel emotional, vei simti ca ai pierdut o parte din imaginea de sine. La nivel fizic, ai pierdut o parte sau tot sanul, sau chiar ambii sani. Poate ca ai suferit o interventie de indepartare a nodulilor axilari. Poate ca ai facut chimioterapie, radioterapie sau o combinatie a acestora. Fiecare etapa de tratament inseamna o noua incercare careia trebuie sa-i faci fata.
Psihologul poate interveni inca de la comunicarea diagnosticului sau pe parcurs, cand medicii remarca ezitarile pacientei. Exista mai multe etape prin care trece pacienta cu cancer – de negare, a intrebarilor retorice, mobilizatoare si a resemnificarii. Rolul psihologului este de a aduce pacienta in etapa mobilizatoare, pentru activarea resurselor sale. Blocajul pacientei in primele doua etape face ca raspunsul la tratament sa fie mai lent si mai redus.
 
Abordarea psihologului este diferita si in functie de tratament – daca e curativ, vizand vindecarea, sau daca, din nefericire, este vorba de un tratament paliativ, de prelungire a vietii. Echipa vizeaza si constituirea unor grupuri de suport atat pentru pacientii oncologici, dar si pentru apartinatori, dat fiind ca si familiile au nevoie, de multe ori, de un asemenea sprijin.
 
Prin psihoterapie sunt identificate si dezvoltate resursele pentru valorificarea potentialului si echilibrului interior al
pacientei, de adaptare la situatii noi si de acceptare a diagnosticului, oferindu-i acesteia libertatea de-a alege, de a simti motivatia, determinarea vietii si de a gandi liber, intr-o noua dinamica, adaptata propriului stil!
 
Scopul psihoterapiei trebuie sa vizeze rezolvarea unor probleme psihologice cu care pacienta se confrunta, ori sa sa determine ca aceasta sa doreasca metode de autocunoastere sau dezvoltare personala, pentru reabilitarea psiho-oncologica.
 
Calitatea relatiei umane care se stabileste intre pacienta care solicita serviciile psihoterapice si specialistul in psihoterapie, este de o reala importanta, alaturi de rolul acut al celorlalti specialisti din echipa care ajuta si promoveaza starea de sanatate a pacientei. Psihologul este, de asemenea, un sprijin si pentru medicii colegi din echipa in comunicarea diagnosticului si in relationarea cu pacienta.
Regimul alimentar nu are o importanta decisiva asupra evolutiei bolii, dar un regim de viata echilibrat ajuta organismul.
 
Nutritionistul este implicat in faza de hormonoterapie cand, de regula, femeile iau in greutate. Hormonoterapia este de fapt o menopauza fortata, in anumite situatii, si atunci femeile sunt sfatuite sa-si mentina greutatea, ceea ce de multe ori nu reusesc singure. De asemenea, poate fi corelat cu anumite recomandari in chimioterapie sau cu situatii cand pacienta trebuie sa mai ia in greutate.
 
Pe de alta parte, excesul ponderal reprezinta un factor de risc pentru aparitia si recidiva cancerului mamar.
De asemenea, o alta situatie care se intampla frecvent este ca de multe ori, dupa aflarea diagnosticului de cancer mamar, pacientele incep regimuri asa-zis alimentare sau cu ceaiuri care pot sa determine o dereglare extraordinara a organismului – un organism care oricum este sub un impact psihic negativ legat de boala, si in curs de chimioterapie. In acest caz apare obezitatea sarcopenica – persoanele respective nu numai ca se ingrasa foarte mult, dar si procentul de grasime din organism creste si structura ponderala se schimba daunator. Persoanele care se ingrasa dupa tratamentul de cancer mamar au o evolutie mai putin buna decat cele care raman normoponderale.

Consultatiile de nutritie

Prima sedinta de terapie nutritionala va include o etapa de evaluare (evaluarea obiceiurilor alimentare, masuratori complexe prin bioimpedanta, evaluarea analizelor de laborator), una de informare (alimente recomandate, asocieri sanatoase, portii) si un meniu personalizat.
Urmatoarele sedinte se vor stabili impreuna cu medicul nutritionist, avand ca obiective: sustinerea in schimbarea stiului de viata, diversificarea meniului si adaptarea acestuia la tratament. Legatura cu restul echipei medicale (oncolog, chirurg, psiholog) devine foarte importanta pentru adaptarea dietei la stadiul afectiunii si la reactiile adverse ale tratamentului.

Suport nutritional

Fiziokinetoterapeutului

Dupa tratamentul pentru cancerul de san, unele paciente vor suferi de limfedem, care reprezinta o acumulare de limfa la nivelul bratului. Limfedemul apare atunci cand gaglionii sau vasele limfatice sunt deteriorate.

Limfedemul determina afectarea miscarilor de zi cu zi, astfel incat respiratia profunda, imbracatul sau spalatul pot deveni anevoioase. Durerea si rigiditatea pot determina slabiciune si limitarea miscarii bratului si a umarului.

Fiziokinetoterapia este importanta pentru obtinerea restaurarii miscarilor. Daca ti s-a recomandat radioterapie dupa operatie, exercitiile sunt chiar mai importante pentru pastrarea flexibilitatii bratului si a umarului.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Atunci cand stii mai multe despre cancerul de san si optiunile de tratament, vei avea mai multa incredere in a lua decizia privind tratamentul. Daca vrei sa cunosti mai mult, ii poti cere medicului mai multe detalii despre boala ta. Articolele de mai jos sunt surse bune de informare.