Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Profita de vara si fa-ti testele care iti pot salva viata

Trecem printr-o perioada plina de provocari, pandemia cu un microb nou, necunoscut si multe informatii, uneori contradictorii. Este normal sa existe un sentiment de nesiguranta, este normal sa ne ingrijoram si sa ne intrebam: merita oare in aceasta perioada sa amanam vizitele la medic?

In perioada starii de urgenta s-au amanat in primul rand examinarile de rutina, astfel incat sa scada posibilitatea expunerii la virusul SARS-CoV-2 si riscul raspandirii infectiei, tinand cont si de resursele disponibile pentru a face posibil acest lucru.

Totusi, amanarea pe termen lung nu aduce rezultate imbucuratoare in ceea ce priveste sanatatea individuala, mai ales ca in perioada izolarii, multe persoane au ajuns sa acumuleze diversi factori care cresc riscul de dezvoltare a unor afectiuni cronice. Printre acesti factori se numara: limitarea activitatilor fizice, cresterea timpului petrecut sedentar, in fata televizorului, sau a laptopului, acces mai facil la diverse tentatii alimentare, trecerea “pe nesimtite” de la un pahar de vin, ocazional, la doua sau mai multe pahare, mai des si cresterea consumului de tigari.

Atata timp cat o persoana nu se afla in categoria de risc inalt, amanarea examenelor preventive timp de cateva saptamani este posibila, dar daca esti la risc inalt de a dezvolta o boala cronica, nu ar trebui sa folosesti pandemia drept scuza pentru a amana, mai ales ca este foarte probabil ca virusul sa isi faca simtita prezenta printre noi inca mult timp. Cel mai bine este sa discuti cu un medic, pentru a evalua risurile, a lua cele mai bune decizii si a beneficia de examenele de screening care iti sunt indicate.

Ce sunt si cand sunt utile examenele de screening

Examenele de screening se refera la examinarile care se efectueaza la persoane aparent sanatoase pentru a descoperi potentiale probleme de sanatate, care nu au ajuns inca sa se manifeste. Valoarea unei investigatii de screening consta in abilitatea de a detecta eventuali factori de risc sau probleme de sanatate, in etapele incipiente. Descoperirea din timp a problemelor va face ca tratamentul sa fie mai usor si sa aiba rezultate mai bune, deoarece se previne aparitia unor complicatii care nu ar mai putea fi vindecate odata ce au aparut.

Afectiuni pentru care sunt recomandate examenele de screening:

  • Cancer de san
  • Cancer de col uterin
  • Cancer colorectal
  • Cancer de prostata
  • Cancer de piele
  • Cancer de plaman

Alte boli cronice care beneficiaza de examene de screening:

  • Hipertensiunea arteriala
  • Hiperlipidemia
  • Diabetul

 

Cand si ce examene de screening trebuie efectuate

In fata riscului infectarii cu noul coronavirus SARS-CoV-2 majoritatea specialistilor s-au pronuntat pentru amanarea examenelor de screening pentru pacientii care nu erau la risc major. Acum opiniile devin mai nuantate, pentru ca intarzierea screeningurilor la anumite categorii de persoane poate sa duca la aparitia si inrautatirea simptomelor, scazand calitatea vietii si determinand necesitatea de a utiliza metode mai agresive de tratament, asociindu-se intr-o masura mai mare cu morbiditate si mortalitate.

Semnele generale care sunt comun intalnite in diferite forme de cancer sunt: oboseala, aparitia unor noduli pe care ii simti la palpare, alunite care cresc insotite de inrosirea pielii, sangerari excesive, schimbari de apetit, dificultatea la inghitire. Astfel de semne trebuie sa te indrepte catre un medic, pentru a stabili impreuna care este conduita de urmat.

Daca deja esti in situatia in care ai amanat un examen de screening programat, nu ar trebui sa mai amani, ci sa te programezi cat mai curand posibil. Acelasi lucru ar trebui sa-l faci si daca “ai sarit” peste momentul cand ar fi trebuit sa te programezi.

Raspunsul la intrebarea ce examene de screening ar trebui sa efectuez si cand ar trebui facute nu este intotdeauna atat de simplu, dar sa stii ce tipuri de screeninguri se pot face si pentru ce boli sunt acestea recomandate este un bun punct de plecare intr-o discutie lamuritoare cu medicul tau.

Cancer de san

Cancerul de san este o afectiune tratabila, daca este descoperita in etape precoce. Persoanele care au risc ereditar - mutatie BRCA sau sindrom Lynch - nu ar trebui sa amane efectuarea mamografiei. In general, se recomanda efectuarea unei mamografii de screening la femeile cu varsta intre 50 si 74 de ani, iar la persoanele care au factori de risc, decizia de a incepe mai devreme screeningul trebuie luata individual, dupa discutia cu medicul. Este nevoie sa va informati despre masurile de siguranta luate de clinicile unde se efectueaza investigatia, sa va asigurati ca se respecta masurile de distantare fizica, ca se utilizeaza echipamente de protectie si ca masura utilizarii mastilor de protectie este aplicata atat de medici, cat si de pacienti.

Cancer de col uterin

Cancerul de col uterin este unul din cancerele prevenibile simplu, prin efectuarea testului de screening Papanicolau. Se recomanda inceperea screeningului pentru cancer de col uterin incepand de la varsta de 21 de ani sau la cel mult 3 ani de la inceperea vietii sexuale, cu repetarea la 3 ani a testului, daca rezultatul obtinut este negativ. De asemenea, se recomanda ca femeile cu varsta mai mare de 30 de ani sa efectueze, impreuna cu testul Papanicolau si testul HPV pentru a evidentia o eventuala infectie cu o tulpina de virus Human Papilloma (tulpini virale implicate in aparitia cancerului).

Cancer colorectal

Cancerul colorectal este si el un cancer prevenibil. Cu ajutorul colonoscopiei se pot depista si indeparta polipii colonici care sunt precursori ai cancerului. Specialistii recomanda inceperea screeningului utilizand colonoscopia incepand de la varsta de 50 de ani, dar daca ai in familie pe cineva care are sau a avut aceasta boala, trebuie sa incepi mai devreme examenele de screening.

Cancer de prostata

Cancerul de prostata poate fi depistat din timp. Screeningul poate sa inceapa cu o analiza de sange: testul PSA. De obicei, specialistii recomanda ca fiecare barbat sa decida impreuna cu medicul daca si cand este momentul efectuarii analizei, in functie de situatia particulara a fiecaruia, evidentiind ca se obtin rezultate mai bune atunci cand analiza se efectueaza la barbatii cu varsta cuprinsa intre 55 si 69 de ani. Pe langa analiza PSA se pot utiliza ca examene de screening si consultatia urologica insotita de tuseu rectal si ecografia de prostata.

Cancer de piele

Cancerul de piele poate fi de mai multe tipuri, cel care se dezvolta pe alunite fiind unul dintre cancerele agresive, care, daca este depistat din timp se poate vindeca. Oricine poate dezvolta cancer de piele, dar riscul este mai mare la cei care sufera arsuri solare, la persoanele cu o culoare deschisa a pielii sau cu un tip de piele care se inroseste usor, mai ales atunci cand este expusa la soare, la cei care au ochi verzi, sau au parul blond sau roscat. De asemenea, au risc crescut persoanele care au avut un cancer de piele si persoanele in varsta.

Cancer de plaman

Cancerul pulmonar este o boala cu mortalitate mare, dar care are sanse mai bune de supravieturie atunci cand se depisteaza precoce si beneficiaza de tratament radical. Fumatorii care au afectiuni pulmonare cicatriciale prezente, fumatorii care au cancere in famile ar trebui sa beneficieze de screening prin examen CT cu doze mici (CT-Low dose).

Este sigur sa mergi la medic acum?

In Reteaua de Sanatate REGINA MARIA se aplica si se respecta cu strictete protocoale medicale de igiena si siguranta, pentru a face mediul din clinici si spitale, unul sigur pentru pacienti si pentru medici. Curatam si dezinfectam in mod constant cu substante autorizate pentru utilizarea in mediul spitalicesc, medicii utilizeaza echipament protectiv de unica folosinta, dezinfectam toate echipamentele, mesele de examinare, scaunele, intrerupatoarele, clantele si toate celelalte suprafete care ajung sa intre in contact cu pacientii.

Poti lua in considerare sezonul cald pentru prezentarea la medic, sansele de raspandire a virozelor respiratorii fiind mai mici in aceasta perioada. In plus, exista studii in care se evidentiaza o posibila sezonalitate si pentru noul coronavirus: se pare ca se inregistreaza un numar mai mare de cazuri atunci cand temperaturile sunt mai scazute si umiditatea este mai mare, ceea ce inseamna ca ne putem astepta la valuri noi de cazuri in toamna, sau primavara.

Riscul de a fi infectat pe parcursul efectuarii unui examen de screening este extrem de scazut, atata timp cat respecti regulile privind distantarea fizica, igiena mainilor si purtarea mastii, iar beneficiile sunt incontestabil mari. Nu este acelasi lucru ca un cancer sa fie depistat in etape precoce, cand este vindecabil, sau sa fie depistat tardiv, cand sansele de vindecare sunt semnificativ reduse. Nu amana examenele care salveaza vieti! Poate fi vorba chiar de viata ta.

Surse:

https://www.uspreventiveservicestaskforce.org
https://ec.europa.eu
https://wexnermedical.osu.edu
https://www.preventcancer.org
https://www.forbes.com
https://www.kff.org/
https://www.cancercenter.com