Cancerul de col uterin
Cancerul de col uterin poate fi depistat precoce si uneori poate fi prevenit in totalitate, daca pacienta efectueaza regulat testul de screening Papanicolau. Atunci cand este depistat precoce, cancerul de col uterin este unul din cancerele cu cea mai mare rata de vindecare.
DA, cancerul de col uterin este singurul cancer ginecologic care poate fi prevenit. Cel mai important lucru pentru tine este sa faci regulat testele screening si sa mergi la controalele ginecologice. Ghidurile internationale recomanda screeningul incepand cu varsta de 21 de ani (sau la 3 ani de la debutul vietii sexuale) pana la 65 de ani.
De asemenea, foloseste prezervativul de fiecare data cand faci sex! Desi nu iti poate oferi o protectie 100%, deoarece virusul HPV poate infecta zonele care nu sunt acoperite de prezervativ, orice protectie este mai buna decat nicio masura de protectie.
Discuta cu medicul ginecolog despre importanta vaccinului HPV care protejeaza impotriva tipurilor de HPV cele mai susceptibile de a provoca boala - HPV 16 si HPV 18. Ofera cea mai buna protectie atunci cand este administrat inainte de inceperea vietii sexuale si este recomandat atat fetelor, cat si baietilor.
Cancerul de col uterin este singurul cancer ginecologic care poate fi prevenit. Cel mai important lucru pentru tine este sa faci regulat testele screening si sa mergi la controalele ginecologice. Exista doua teste screening care pot preveni sau depista precoce cancerul cervical.
Cand si ce teste screening sunt recomandate?
Daca rezultatul la testul Papanicolau de screening pentru cancerul de col uterin este anormal, este posibil sa fie nevoie de teste suplimentare

Eficacitatea tratamentului
Desi tratamentele leziunilor precanceroase cervicale descrise mai sus sunt eficace, frecvent aceste leziuni pot sa reapara sau sa persiste la 30% din femeile tratate. O femeie care nu a fost vindecata dupa un prim tratament prezinta persistenta, recurenta sau progresia leziunilor anormale, in special in prezenta infectiei cu tulpinile cu risc inalt de HPV 16 si 18. In astfel de cazuri este nevoie de tratament aditional. De aceea, se recomanda ca testul Papanicolau sa fie efectuat pe termen lung, pe durata vietii.
Revenirea la control
In mod normal se recomanda ca femeia sa revina la control dupa cateva saptamani de la tratament pentru a verifica daca colul uterin s-a vindecat. Modalitatea de urmarire si intervalul de timp va depinde de rezultatul testului Papanicolau efectuat dupa tratament si de varsta femeii. Medicul ginecolog va stabili cu fiecare femeie in parte planul de urmarire, deoarece acesta difera foarte mult de la o femeie la alta.
Necesitatea unui tratament ulterior
Unele femei vor avea nevoie de tratament aditional pentru a se asigura ca toate leziunile au fost indepartate. Aceasta abordare este in special indicata atunci cand s-a efectuat excizia leziunii si examenul histopatologic a identificat o anomalie mai grava decat se estima. Decizia de a beneficia de un tratament suplimentar este individualizata pe baza tipului de leziune identificata, a riscului femeii de a dezvolta cancer de col uterin si a dorintei de a mai avea sau nu copii.
Vreau mai multe informatii
Principalele 3 metode de tratament al cancerului de col uterin
Criochirurgia sau crioterapia
Consta in aplicarea unei sonde de metal foarte rece, direct pe colul uterin, pentru a distruge celulele anormale prin congelarea lor. Se poate face in cabinetul medicului ginecolog sau intr-o clinica.
Chirurgia cu laser
Se foloseste un fascicul de raze laser, dirijat prin vagin, pentru a vaporiza (arde) celule anormale sau pentru a elimina o mica bucata de tesut pentru testarea anatomopatologica. Se realizeaza cu anestezie locala in cabinetul medicului ginecolog sau intr-o clinica.
Conizatia
In timpul conizatiei, se indeparteaza din colul uterin o bucata de tesut in forma conica. Medicul ginecolog utilizeaza un cutit chirurgical, cu laser sau un electrod subtire, atasat la un genetartor electrochirurgical (procedura de excizie cu ansa electrica sau procedura LEEP).