Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tendințe pe piața muncii în 2024

Articol de Andreea Bădoiu Editor
Începuturile de an vin mereu cu rezoluții și întrebări, iar cei mai mulți dintre angajați se întreabă deja ce le rezervă viitorul. După un 2023 dominat de precauție și tensiuni pe piața muncii, 2024 se anunță provocator.

Paradigma muncii continuă să evolueze

Un studiu Gallup legat de tendințele de pe piața muncii în 2024 spune că va exista o redefinire a relației dintre angajați și angajatori. În 2023, 64% dintre managerii participanți la studiul Gallup au declarat că le-au dat angajaților sarcini suplimentare, 51% au făcut restructurări, iar 42% au apelat la reduceri de salarii. Cu alte cuvinte, provocările prin care economia globală trece s-au simțit direct, iar asta a generat tensiuni și stres pentru toate părțile implicate.

Și cei de la Glassdoor au analizat ce ne așteaptă în 2024 pe piața muncii, iar specialiștii spun că deși relația cu munca va continua să se schimbe, tensiunea de pe piață va scădea, acum că oamenii reușesc să intre într-un normal post-pandemic, iar recesiunea globală pare că a fost, cel puțin deocamdată, evitată. În acest context, rolul liderilor și al companiilor devine și mai important pentru că pot contribui la redefinirea pieței muncii, odată ce noile tehnologii și abordări încep să devină norma.

Ce ne așteaptă în 2024

Piața muncii se schimbă constant, mai ales când în ecuație intră factori care influențează masiv modul în care angajații se raportează la muncă și cum se desfășoară aceasta. După ce pandemia a pus bazele celor mai profunde schimbări de pe piața muncii de până acum, lucrurile continuă să evolueze și în 2024. Iată care sunt principalele tendințe care vor modela mediile de lucru în acest an:

Inteligența Artificială. 2024 ar putea aduce cu adevărat tehnologia la vârful degetelor noastre. După ce ultimii ani au înseamnat o dezvoltare accelerată a uneltelor pe bază de AI, anul acesta ele vor fi integrate din ce în ce mai adânc în procesele de lucru, mai ales că sistemele sunt deja suficient de „antrenate” cât să ofere rezultate extraordinare. Eficiența muncii va crește simțitor pentru că angajații vor avea posibilitatea să automatizeze sarcini și să folosească tehnologia AI în orice proces de muncă.

Sustenabilitate. Preocuparea pentru sustenabilitate a devenit din ce în ce mai evidentă atât pentru companii, cât și pentru angajați. Tendința va continua și în 2024, acum că ne-am dat seama că doar prin muncă sustenabilă putem creea viitorul pe care ni-l dorim pentru noi și cei dragi. De altfel, economia circulară va continua să se dezvolte și din ce în ce mai mulți oameni și organizații vor deveni preocupați de utilizarea eficientă a resurselor și reciclare. 

Salariile fac diferența. Într-un mediu economic în care fluctuațiile din ultimul an au dus la inflație, instabilitate și scumpiri în masă, angajații au început să dea din ce în ce mai multă importanță salariului. Această tendință va continua și în 2024 când, suplimentar, o directivă UE va obliga companiile și să transparentizeze câți bani plătesc pentru anumite posturi. Așadar, organizațiile care vor să rămână relevante vor trebui să se asigure nu doar că-și trantează bine angajații, ci că îi și plătesc suficient.

Abilități adaptabile. Cum piața muncii este fluidă, iar noile tehologii schimbă rapid modul în care lucrăm, adaptabilitatea abilităților profesionale devine o unealtă esențială. Angajații care vor reuși să scaleze ceea ce știu deja, să se adapteze și să învețe continuu lucruri noi sunt cei care vor rămâne căutați de companii. De altfel, Institutul Australian de HR spune că 47% dintre liderii și managerii chestionați în organizații spun că găsirea forței de muncă potrivite rămâne printre preocupările principale, iar angajații adaptabili și agili nu sunt atât de des întâlniți pe cât ar fi nevoie.

Remote vs. fizic. „Bătălia” dintre organizațiile care își vor angajații fizic la birou și angajații care preferă munca la distanță va continua și în 2024. Chiar dacă unele dintre marile companii au început deja să impună angajaților să se întoarcă fizic la birou, tendința către munca la distanță rămâne, iar cum reușesc companiile să-și convingă (sau nu) angajații să se întoarcă în birouri va reprezenta o provocare. Flexibilitatea va fi cuvântul de ordine, oricum s-ar defășura situația, iar pentru un mai bun echilibru companiile ar putea să analizeze clar care sunt beneficiile, dacă își aduc angajații înapoi la birou și de ce vor să facă asta. Prin această analiză s-ar putea să constate că un model remote sau hibrid nu este atât de dăunător pe cât credeau sau, din contră, să-și dea seama de ce e esențial ca angajații să se întoarcă (și să le și poată explica, astfel, mai bine motivele).

Săptămâni de lucru mai scurte. După ce în anii anteriori au existat inițiative și teste cu privire la săptămâna de lucru de patru zile, acum lucrurile s-au dezvoltat. Există deja organizații care au decis să rămână complet în această formulă de muncă, iar în 2024 scurtarea săptămânii de muncă rămâne cu siguranță o tendință care merită urmărită. 

Generația Z depășește Baby Boomers. Din ce în ce mai mulți tineri din Generația Z intră în câmpul muncii, iar Glassdoor estimează că Gen Z va surclasa generația Baby Boomers pe piața din SUA la începutul lui 2024. Sociologii așteptau deja schimbarea și spun că deși au existat schimbări generaționale pe piață, este de așteptat ca următoarea să se întâmple abia în jurul anului 2040. Atunci, spun specialiștii, Gen Z va reuși să depășească și generația Millennials pe piața muncii.

Medii de lucru de calitate. Așa cum experiența unui client cu serviciul unei companii contează, organizațiile au început să-și dea seama din ce în ce mai mult că și experiența angajaților la birou contează. Organizațiile vor deveni din ce în ce mai atente la ce fel de spații de lucru construiesc, ce valori promovează și cum își tratează angajații ca să le asigure bunăstarea la birou.

Abonamente medicale complexe. Unul dintre beneficiile de bază prin care companiile se vor asigura în 2024 că își mențin angajații sănătoși sunt abonamentele medicale. După câțiva ani de pandemie, în care angajații și-au dat seama cât de importantă e sănătatea, iar organizațiile și-au dat seama cât de importanți sunt oamenii, abonamentele medicale au devenit un instrument cheie în atragerea și retenția angajaților. Tendința abonamentelor complexe. care includ servicii de psihoterapie și servicii de stomatologice va continua și în 2024.

Abilități tehnice și de procesare. Într-o lume în care tehnologia este deja peste tot, lipsa abilităților tehnice este un dezavantaj major, iar 2024 va adânci și mai mult acest lucru. De asemenea, angajații care știu nu doar să introducă date (asta va putea face tehnologia în locul lor), ci și să le interpreteze, să tragă concluzii și să găsească soluții vor deveni din ce în ce mai valoroși.

Stabilitate. Pe piața muncii este încă multă incertitudine, iar aceasta se transmite și angajaților pe care schimbările și provocările ultimilor ani i-au făcut mai prudenți. După un 2023 în care provocările financiare și-au spus uneori cuvântul, stabilitatea a devenit importantă. Atât angajații cât și organizațiile pun mai mare preț pe stabilitate.

Muncă mai multă, moral mai scăzut. Dacă 2023 a adus pentru unele companii nu doar tăieri de costuri, ci și concedieri, în 2024 efectele vor apărea la angajații existenți. Volumul de muncă va crește, dacă numărul de angajați s-a redus, iar cei care au rămas vor trebui motivați și încurajați pentru că cel mai probabil și-au pierdut din entuziasm și moralul lor este mai scăzut.

Între ciocan și nicovală. Pentru managerii care stau între top management și echipe este posibil ca presiunea să crească. Organizațiile vor continua să caute profitul și evoluția financiară, în timp ce angajații vor continua și ei să preseze pentru salarii mai mari. În tot acest „angrenaj profesional” mulți dintre manageri ar putea simți presiuni din ambele părți și vor trebui să o gestioneze.
 

Surse de informații:

  • https://www.gallup.com/ 
  • https://www.glassdoor.com/ 
  • https://www.forbes.com/ 
  • https://www.fastcompany.com/ 
  • https://www.hrmonline.com.au/ 
  • https://www.usnews.com/ 
  • https://www.euronews.com/