Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

ASTM: rolul infectiilor respiratorii

ASTM: rolul infectiilor respiratorii

Multe persoane isi amintesc ca astmul a debutat dupa o viroza respiratorie pe care ai avut-o in copilarie. Cu toate acestea, este putin probabil ca infectia sa fi cauzat astmul. Insa, infectia a declansat simptomele astmului. Afectiunea exista deja si s-ar fi dezvoltat mai devreme sau mai tarziu, cu sau fara infectie. 

Anumite persoane, in special copiii, sunt alergice si au o forma usoara de astm (inflamatia cailor aeriene) fara sa fie constienti de acest lucru. Ulterior, in urma unei infectii virale, pot sa apara simptomele evidente ale astmului.

Infectiile declanseaza atacurile de astm?

Da, infectiile virale respiratorii, cum ar fi raceala comuna sau gripa, pot declansa atacurile de astm la o persoana cu aceasta afectiune. Incerca sa eviti, pe cat posibil, contactul cu oamenii care au infectii respiratorii.

Infectiile virale vor declansa simptomele de astm in special daca inflamatia subiacenta din astm nu este adecvat controlata.

De ce antibioticele nu ajuta in inflamatia din astm?

Penicilina si alte antibiotice sunt utile doar impotriva infectiilor bacteriene. Inflamatia din astm nu este produsa de vreo bacterie si prin urmare antibioticele nu au nici un efect. Mai mult, cele mai multe infectii respiratorii sunt cauzate de virusuri care nu raspund la actiunea antibioticelor.

Este astmul o boala contagioasa?

Nu. Astmul nu poate fi transmis la alta persoana.

Care este diferenta dintre astm si BPOC?

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este un termen colectiv pentru bronsita cronica si emfizem, doua boli care sunt aproape intotdeauna cauzate de fumat. Multe din simptomele BPOC-ului sunt similare cu cele din astm (senzatia de lipsa de aer, wheezing-ul, productia de mucus in exces, tusea). BPOC este, in general, o boala mult mai serioasa decat astmul, deoarece modificarile la nivelul cailor aeriene sunt mult mai greu de tratat, boala avand o evolutie si un prognostic mai sever. Din nefericire, BPOC poate determina o disfunctie respiratorie pe termen lung, avand consecinte negative asupra inimii si altor organe.

Surse:
www.ginasthma.org