Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Masaj prenatal - beneficii pentru mama si bebelus

masaj1
Terapia prin masaj reprezinta o tehnica folosita intr-o multitudine de afectiuni, avand efecte terapeutice benefice si incurajand recuperarea. Totusi, este important de stiut faptul ca aceasta tehnica este extrem de utila si in situatii non patologice, un bun exemplu fiind masajul prenatal.

Intrucat perioada sarcinii este solicitanta pentru femeia gravida, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional, terapia prin masaj in sarcina ofera numeroase beneficii ce amelioreaza starile de disconfort, incurajeaza recuperarea si imbunatatesc starea de bine per total a mamicii.

Citeste mai departe despre ce este masajul prenatal, cand este recomandat, precum si care sunt beneficiile sale asupra mamei si copilului.

Masaj prenatal - ce este si cand se recomanda

Atat perioada premergatoare sarcinii, cat si cea a sarcinii propriu-zise sunt probabil unele dintre cele mai frumoase din viata unei femei. In cadrul acestora, se petrec numeroase evenimente, de la modificarile organismului, vizibile de la o zi la alta, pana la formarea conexiunii cu cel mic.

Astfel, in sarcina nu este vorba numai despre adaptarea organismului la noile schimbari, ci si adaptarea mamei la toate emotiile pe care le resimte. Toate aceste schimbari si adaptari isi pot lasa amprenta asupra proaspetei mamici, astfel ca este important sa fie ajutata in tot acest proces.

Masajul, la modul general, este o tehnica larg raspandita si utilizata, atat in scop de recuperare fizica (ex: sportivi, in anumite afectiuni ale coloanei vertebrale), cat si in reducerea anxietatii si altor forme de tensiune psihica.

Prin urmare, masajul este recomandat si chiar incurajat femeilor insarcinate, datorita proprietatilor sale benefice:

  • Relaxarea musculaturii;
  • Reglarea nivelului hormonal;
  • Stimularea circulatiei sangvine;
  • Prevenirea si combaterea edemelor de la nivelul membrelor inferioare (picioarele umflate);
  • Reducerea stresului si sporirea starii de relaxare emotionala;
  • Imbunatatirea travaliului;
  • Efecte benefice asupra bebelusului.

Masaj pentru gravide (relaxare pentru gravide) - beneficii

masaj2

De obicei, beneficiile masajului se adreseaza cu preponderenta femeii gravide. Acest lucru nu inseamna nicidecum ca aplicarea unui masaj prenatal drept tehnica de imbunatatire a sarcinii nu influenteaza bebelusul in niciun fel, ci din contra.

Conexiunea dintre mamica si bebelus este una foarte stransa, nu numai din punct de vedere biologic si functional, ci si din punct de vedere emotional. Astfel, toate metodele prin care mamica isi asigura o stare optima de functionare vor influenta pozitiv si bebelusul.

Principalele avantaje pe care le detine un masaj prenatal constau in reglarea nivelului hormonal, reducerea edemelor si reducerea durerii de cauza sciatica.

Reglarea nivelului hormonal

Hormonii joaca un rol deosebit de important in sarcina, de la producerea acesteia pana la momentul nasterii (si chiar si ulterior). In special in situatii tensionate, de stres, nivelul hormonal poate fi usor influentat intr-o directie nefavorabila.

Astfel, efectul produs de un masaj prenatal asupra echilibrului hormonal nu este unul direct, ci mai mult indirect, prin relaxarea fizica si psihica. Totusi, acest aspect detine un rol extrem de important.

Reducerea edemelor

Atat factorii hormonali, cat si alte particularitati ale sarcinii promoveaza staza venoasa la nivelul membrelor inferioare si, implicit, umflarea acestora. Manifestari precum edemele in sarcina sunt extrem de des intalnite si, adeseori, neplacute.

Prin proprietatea de imbunatatire a circulatiei, terapia prin masaj prenatal poate ameliora staza venoasa si, astfel, poate reduce edemele. Adesea, se recomanda masaj prenatal de prima intentie in cazul edemelor care creeaza o stare de disconfort considerabila.

Reducerea durerii sciatice

Nervul sciatic este cel mai mare nerv din organismul uman, cu terminatii ce se raspandesc in tot membrul inferior. Intrucat sarcina evolueaza in timp si copilul creste, uterul ajunge sa exercite o compresie asupra nervului sciatic.

In urma compresiei, apare o durere caracteristica, numita durere sciatica (sau, simplu, sciatica), resimtita ca o tensiune la nivelul membrului inferior, ce coboara catre picioare.

Si in acest caz, una dintre principalele metode terapeutice recomandate este reprezentata de eficientul masaj prenatal.

Masaj prenatal (masajul burtii in timpul sarcinii) - beneficii pentru bebelus

Dat fiind faptul ca alegerile facute in timpul sarcinii pot influenta direct sau indirect, pozitiv sau negativ fatul, efectele masajului prenatal nu fac o exceptie, ci reprezinta chiar un bun exemplu.

Astfel, de masajul prenatal se va bucura nu numai mama, ci si bebelusul din burta ei. Acest fapt se datoreaza in principal stimularii circulatiei sangvine, fapt ce conduce la un mai mare flux de sange cu oxigen la fat, ajutand la o mai buna dezvoltare a lui.

In plus, prin reglarea nivelului hormonal, procesele fiziologice din sarcina vor putea asigura o buna evolutie a acesteia si o nastere mai usoara.

Adesea, cu acordul medicului obstetrician, se recomanda masajul prenatal chiar din prima luna de sarcina. De cele mai multe ori, acest masaj poate fi continuat chiar si pana in ultima saptamana, fara a avea efecte secundare.

De asemenea, efectele masajului pot fi amplificate daca se asociaza (in cazul in care nu exista restrictii) cu gimnastica prenatala. Aceasta asociere este extrem de benefica, nu numai pentru viitoarea mamica, ci si pentru bebelus.

Masaj gravide - contraindicatii (aparat masaj sarcina)

Masajul prenatal este o tehnica extrem de eficienta de relaxare, imbunatatire a circulatiei, reglare a nivelului hormonal si reducere a tensiunii si durerii in sarcina. Totusi, acest masaj trebuie executat de un specialist, pentru a putea obtine beneficiile terapeutice asociate si a reduce posibilele efecte nedorite.

In general, in sarcina, orice nou obicei trebuie discutat impreuna cu medicul obstetrician. Acesta cunoaste particularitatile sarcinii, ale mamei si ale copilului si poate evalua siguranta unor proceduri precum masajul prenatal.

Astfel, desi masajul este indicat aproape in orice sarcina, acesta trebuie efectuat doar cu acordul medicului, cu ajutor calificat si fara sa fie incercate dispozitive ce nu au fost aprobate de catre un specialist (ex: aparat nou de masaj).

In concluzie, masajul prenatal reprezinta o metoda terapeutica extrem de populara si apreciata in randul femeilor gravide, datorita multitudinii de beneficii pe care le aduce. Totusi, este esential de retinut faptul ca orice tehnica terapeutica, oricat de usor de aplicat ar parea, trebuie aprobata de medicul obstetrician, pentru a asigura buna evolutie a sarcinii, precum si starea de sanatate a mamei si copilului.

Bibliografie:

Masaj prenatal https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/prenatal-massage/
Beneficii https://www.pbmchealth.org/news-events/blog/benefits-prenatal-massage
Despre masaj prenatal https://www.livescience.com/prenatal-massage-what-are-the-benefits-and-risks
Durerea sciatica https://www.spine-health.com/conditions/sciatica/sciatic-nerve-and-sciatica