Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum imi aleg medicul obstetrician?

Cum imi aleg medicul obstetrician?

Dificultatea in a alege un medic este cu atat mai mare cand este vorba de medicul obstetrician, datorita acestui tip particular de ingrijire care presupune ingrijirea simultana a doua persoane: mama si copilul. Insa in final, este ceva mai mult decat o simpla adunare matematica a celor doua parti, este o a treia entitate si anume, sarcina in sine, acea relatie simbiotica dintre mama si copil. Acest tip de entitate are propriul sau sistem respirator, circulator si de schimburi nutritionale. Un obstetrician, pentru a avea o relatie adecvata cu viitoarea mama (si cu tatal!) trebuie sa fie capabil sa stabileasca o tripla relatie: cu mama, copilul si starea de inter-relatie dintre mama si fat. Exista boli care apartin doar mamei, afectiuni specifice fatului si, foarte interesant, conditii medicale ale mamei si fatului impreuna. 

Diferite cupluri au diferite prioritati atunci cand stabilesc o relatie cu un medic. Unii isi doresc un medic care  “sa-i tina de mana” si sa-si faca griji pentru ei; pe de alta parte, altii isi doresc un medic care sa le explice in detaliu si sa sublinieze toate riscurile si beneficiile oricarei actiuni. Iar altii isi doresc pe cineva intre cele doua abordari, insa suficient de empatic cu ei. Stilul paternal, autoritar, care "da porunci" este mai rar dorit de cupluri. Medicii obstetricieni spera sa combine perfect toate aceste tipuri, astfel incat ingrijirea lor sa fie una in cunostinta de cauza si care sa transmita multa grija si afectiune.

Cand esti tentata sa-ti schimbi medicul

“ Mi-am sunat doctorul timp de trei zile si nu mi-a raspuns si nici nu m-a sunat inapoi”. Aceasta este una din cele mai frecvente plangeri datorita careia parintii aleg sa schimbe medicul. Fie acest medic este prea ocupat, fie procedura de a fi in contact cu pacientii este una neglijenta.

“Fiecare alt medic la care am fost mi-a spus altceva”. Existenta mai multor medici din aceeasi specialitate creste priceperea lor, datorita competitiei dintre ei. Insa, 2 medici diferiti vor avea “3 opinii”, astfel incat pacientul ar trebui sa fie permisiv cu variatiile minore. Totusi, daca un medic iti spune ca este periculos ca sarcina sa continue, iar altul iti spune ca este periculos sa nasti, aici poate fi o problema.

Am intrebat medicul ceva, insa el mi-a taiat-o scurt!”. Medicii ar trebui sa acorde pacientilor dreptul ca acestia sa se indoiasca. Niciodata nu ar trebui lasati pacientii sa plece din cabinet fara sa li se fi raspuns la toate intrebarile. Pacientul are dreptul sa-l opreasca pe medic, sa-i spuna ca nu a inteles un anumit lucru si ca inca mai are o intrebare pentru el. Medicul poate fi ocupat sau foarte ocupat, insa in momentul consultatiei “este ocupat” cu pacientul din fata lui. In acel moment, acesta este cel mai important pacient din practica lui, indiferent cat dureaza consultatia. Iar pacientul ar trebui sa simta acest lucru!

Acestea ar putea fi cateva motive pentru care pacientii ar fi tentati sa-si schimbe medicul. Este vorba, de fapt, de un esec al relatiei medic-pacient la nivelul  comunicarii interpersonale. Aceasta relatie ar trebui sa fie una profesionala, insa in acelasi timp si una personala. Aceasta atitudine poate fi in parte innascuta, fireasca, insa medicul invata continuu despre natura umana, de-a lungul anilor de experienta medicala.

Femeia insarcinata doreste tot ceea ce este mai bun pentru copilul ei si de obicei va sti inca de la prima intalnire daca acela va fi medicul ei obstetrician. Dincolo de toate examenele pe care le da, medicul obstetrician va trebui sa treaca examenul instinctului matern.