Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Indicele de masa corporala (IMC): indicatorul starii de sanatate

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
imc
Indicele de masa corporala (IMC) indica daca ai o greutate sanatoasa pentru inaltimea ta. IMC este folosit ca instrument de screening pentru suprapondere si obezitate. In cazul adultilor, o persoana cu un IMC intre 25 - 29.9 este considerata supraponderala, respectiv obeza daca IMC este >/= 30. In cazul copiilor si adolescentilor, IMC este calculat in acelasi mod, insa este interpretat diferit. IMC pentru copii este cel mai frecvent comparat cu valoarea medie a indicelui de masa corporala al altor copii din aceeasi categorie de varsta si de acelasi sex. Obezitatea este asociata cu afectiuni care reprezinta principalele cauze de deces la nivelul intregului glob, cum sunt diabetul zaharat de tip 2, boala arteriala coronariana, accidentul vascular cerebral si unele tipuri de cancer. Sa-ti mentii o greutate sanatoasa inseamna sa fii sanatos, atat in prezent, cat si in viitor.

Istoric

IMC este foarte usor de masurat si calculat si, prin urmare, este instrumentul cel mai frecvent folosit pentru a corela riscul de probleme de sanatate cu greutatea la nivelul unei populatii. A fost dezvoltat de matematicianul si statisticianul belgian Adolphe Quetelet in secolul al XIX-lea. In anii 1970 si in special pe baza datelor si a raportului studiului „Seven Countries” (primul studiu important care a evaluat alimentatia si stilul de viata, impreuna cu alti factori de risc pentru boli cardiovasculare, in tari si culturi contrastante si pe o perioada lunga de timp), cercetatorii au observat ca indicele de masa corporala reprezenta o masura care se corela bine cu identificarea excesului de greutate si obezitatea.

Ca oricare alt instrument, IMC nu este perfect deoarece depinde doar de inaltime si greutate si nu ia in considerare diferitele niveluri de adipozitate in functie de varsta, nivel de activitate fizica si sex. Din acest motiv in unele cazuri poate sa supraestimeze sau sa subestimeze excesul de grasime. Alte masuratori, cum ar fi circumferinta taliei, pot completa estimarea grasimii in exces oferite de IMC.

Cum se calculeaza IMC?

Indicele de masa corporala (IMC) se calculeaza impartind greutatea exprimata in kilograme la patratul inaltimii exprimate in metri (kg/m2).

De exemplu, un adult care cantareste 70 kg si a carui inaltime este de 1.75 m va avea un IMC de 22.9.
70 (kg)/1.752 (m2) = 22.9

Pentru adultii cu varsta >/= 20 de ani, IMC se incadreaza in una dintre urmatoarele categorii:

  • IMC < 18.5: subpondere
  • IMC 18.5-24.9: greutate sanatoasa
  • IMC 25-29.9: suprapondere
  • IMC >/= 30: obezitate

Frecvent, obezitatea este impartita in urmatoarele categorii:

  • Gradul 1: IMC 30-34.9
  • Gradul 2: IMC 35-39.9
  • Gradul 3: IMC >/= 40. Obezitatea de gradul 3 este uneori denumita obezitate „morbida”.

Incadrarea indicelui de masa corporala in aceste intervale se bazeaza pe efectul pe care grasimea in exces din organism il are asupra aparitiei unor afectiuni si asupra decesului, in general:

  • Studiile efectuate pe un numar mare de persoane urmarite timp indelungat au aratat ca persoanele care au un IMC cuprins intre 18.5 - 25 au o stare de sanatate buna.
  • Depasirea acestui interval, atat in minus, dar mai ales in plus, reprezinta un risc pentru sanatate.
  • IMC a fost dezvoltat ca indicator de risc pentru anumite boli: cu cat IMC creste, cu atat este mai mare riscul de a suferi de o serie de afectiuni legate de obezitate.
  • Indicele de masa corporala ia in considerare prezenta unei cantitatii medii de grasime corporala, incluzand si grasimea abdominala (grasimea care se gaseste in interiorul cavitatii abdominale, in jurul organelor). Grasimea intra-abdominala este cea care creste riscul de diabet zaharat de tip 2 si boli cardiovasculare, comparativ cu grasimea subcutantata, din straturile profunde ale pielii.  

Este IMC interpretat la fel in cazul copiilor?

In cazul copiilor si adolescentilor, indicele de masa corporala (IMC) se calculeaza folosind aceeasi formula ca la adulti, insa este interpretat diferit. IMC-ul este interpretat in functie de varsta si sex, deoarece copiii se afla in continua crestere si dezvoltare, iar baietii se dezvolta diferit fata de fete. In cazul adultilor, interpretarea IMC nu depinde de sex sau varsta.

Incepand cu anul 2000, Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDC) din Statele Unite a introdus pentru a fi folosite in practica clinica calculatoare sau diagrame de IMC-pentru-varsta.

Acestea pot fi folosite la copii incepand cu 2 ani, varsta de la care se poate masura cu acuratete inaltimea copilului. Acestea folosesc IMC-ul, varsta si sexul copilului pentru a produce percentila IMC-ului copilului.

Percentila IMC a unui copil arata cum se compara IMC-ul acestuia cu IMC-ul altor baieti, respectiv fete de aceeasi varsta. Aceste percentile sunt calculate din diagramele de crestere ale CDC, care s-au bazat pe indicele de masa corporala al copiilor din Statele Unite care au participat la sondajelor nationale colectate in perioada 1963-65 pana in 1988-94.

In cazul copiilor cu varsta 2-19 ani, IMC pentru varsta este utilizat pentru a depista supraponderea, greutatea sanatoasa sau subponderea. In functie de percentila IMC-ului, un copil se considera:

  • Subponderal: IMC < decat percentila 5
  • Greutate normala: IMC percentila cuprinsa intre 5 - 85
  • Supraponderal: IMC percentila cuprinsa intre 85 - 95
  • Obez: IMC >/= percentila 95

Percentila clasifica pozitia unui copil indicand ce procent din populatia de referinta ar egala sau depasi caracteristica acelui copil. De exemplu, daca pe diagrama de crestere IMC pentru varsta, un baiat in varsta de 10 ani ar avea IMC-ul care il plaseaza in percentila 95, se considera ca are obezitate. Asta inseamna ca IMC-ul baiatului este mai mare decat IMC-ul a 95% dintre baietii de 10 ani din populatia de referinta.

Mergi la consulturile de rutina la medicul pediatru pentru a verifica indicele de masa corporala al copilului tau cel putin o data pe an. O singura determinare a IMC pentru varsta nu este suficienta pentru a evalua greutatea pe termen lung, deoarece inaltimea si greutatea copilului se vor schimba pe masura ce acesta creste. Importanta este urmarirea evolutiei greutatii in timp pentru a te asigura ca aceasta ajunge si se mentine in limita de greutate sanatoasa.

Ce impact are obezitatea asupra sanatatii

La adult, cresterea greutatii corporale dezvolta riscul aparitiei unor probleme de sanatate serioase, cum sunt:

  • Boli cardiovasculare: boala arteriala coronariana, infarct miocardic acut, accident vascular cerebral
  • Hipertensiune arteriala
  • Prediabet si diabet zaharat tip 2
  • Dislipidemie (crestere LDL-colesterol - colesterol „rau”, scadere HDL-colesterol - colesterol „bun”, crestere trigliceride)
  • Artroza
  • Unele tipuri de cancer (cancer colorectal, cancer de san postmenopauza, cancer uterin, cancer esofagian, cancer de stomac, cancer de pancreas, cancer de ficat, cancer de rinichi, etc.)
  • Litiaza biliara (calculi biliari)
  • Sindrom de apnee in somn de tip obstructiv (SASO)
  • Tulburari mintale (anxietate, depresie)
  • Moartea prematura (toate cauzele)

Copiii care au obezitate au un risc crescut de a face o serie de afectiuni:

  • Hipertensiune arteriala si colesterol crescut, care sunt factori de risc pentru boli cardiovasculare
  • Prediabet si diabet zaharat de tip 2
  • Afectiuni respiratorii, cum ar fi astmul si apneea in somn
  • Afectiuni articulare si musculo-scheletice
  • Ficat gras, litiaza biliara si reflux gastro-esofagian (pirozis)

De asemenea, obezitatea la copii poate determina:

  • Stima de sine si o calitate a vietii scazuta
  • Probleme sociale, cum sunt bullying-ul si stigmatizarea
  • Tulburari mintale, cum sunt anxietatea si depresia

Riscuri viitoare pentru sanatate

  • Copiii care sufera de obezitate au un risc crescut de a deveni adulti cu obezitate. Obezitatea la adulti este asociata cu risc crescut de aparitie a multor afectiuni grave de sanatate.

Este indicele de masa corporala un instrument precis de evaluare a obezitatii?

Indicele de masa corporala este o masura a greutatii tale raportata la inaltimea ta. IMC nu masoara grasimea corporala in mod direct, insa in cazul majoritatii adultilor, IMC ofera o estimare buna a riscului pentru sanatate legat de grasimea in exces. Daca IMC este > 35, greutatea ta reprezinta clar un risc pentru sanatatea ta.

Cu toate acestea, exista unele situatii in care indicele de masa corporala poate subestima sau supraestima aceste riscuri atunci cand IMC se incadreaza in intervalul 25-35.

Femeile insarcinate

Estimarea greutatii cu ajutorul IMC nu se aplica daca esti insarcinata.

Persoanele foarte musculoase

Daca esti foarte musculos, nivelul tau de grasime corporala poate fi mai mic decat cel estimat de IMC si, de altfel, poti avea o compozitie corporala sanatoasa. In acest caz nu vei fi considerat obez din perspectiva riscului de aparitie a bolilor legate de obezitate. Acest lucru se aplica doar persoanelor care  efectueaza in mod regulat o activitate fizica intensa, mult mai mult decat media.

Persoanele in varsta

Deoarece masa musculara tinde sa scada, iar grasimea corporala tinde sa creasca la persoanele in varsta, este posibil ca IMC sa nu fie un indicator exact al grasimii corporale daca ai peste 60 de ani.

Ce metode alternative de masurare a grasimii in exces exista in afara de IMC?
Evaluarea precisa a grasimii in exces este importanta, deoarece supraponderea si obezitatea cresc semnificativ riscul de aparitie a unor afectiuni medicale serioase, cum sunt diabetul zaharat de tip 2, boala arteriala coronariana si unele tipuri de cancer.

In mod normal, corpul barbatilor contine un procent de 15-20% de tesut adipos, iar cel al femeilor un procent de 25-30%. Metode exacte de masurare a grasimii corporale sunt: masurarea grosimii pliului cutanat (folosind sublere), cantarirea subacvatica, metoda prin impedanta bioelectrica, metoda DXA si metoda dilutiei izotopice. Aceste metode nu sunt usor disponibile, sunt costisitoare si trebuie efectuate de personal cu inalta calificare. In plus, multe dintre aceste metode pot fi dificil de standardizat, complicand comparatiile intre diferite studii sau perioade de timp.

Astfel, daca consideri ca IMC nu reflecta cu exactitate faptul ca esti supraponderal sau obez, masurarea circumferintei abdominale, a raportului talie-sold sau talie-inaltime pot oferi o estimare mai adecvata a greutatii tale, complementara celei obtinute prin IMC.

Circumferinta taliei

Masoara circumferinta taliei la jumatatea distantei dintre partea inferioara a ultimei coaste si partea superioara a osului soldului (splina iliaca), cu ajutorul unui centimetru pozitionat paralel cu podeaua. Trebuie sa expiri cand faci masuratoarea.

Barbati

  • Risc crescut pentru sanatate:  >/= 94 cm
  • Risc ridicat pentru sanatate:  >/= 102 cm

Femei

  • Risc crescut pentru sanatate: >/= 80 cm
  • Risc ridicat pentru sanatate: >/= 88 cm

Raport talie-sold

Masoara circumferinta taliei ca mai sus si marimea soldurilor in partea cea mai mare. Imparte circumferinta taliei la circumferinta soldului.

  • Barbati: risc mai mare decat media daca raportul >/= 1.00
  • Femei: risc mai mare decat media daca raportul >/= 0.85

Raport talie-inaltime

Un studiu recent care a comparat IMC, circumferinta taliei, raportul talie-sold si raportul talie-inaltime a constatat ca cel mai precis mod de a estima nivelul de grasime din corp este raportul talie-inaltime.

Masoara circumferinta taliei ca mai sus si imparte-o la inaltimea ta.
 
Obezitatea la nivelul intregului corp este definita de o valoare a raportului talie-inaltime:

  • >/= 0.53 pentru barbati
  • >/= 0.54 pentru femei

Obezitatea abdominala este definita printr-un raport talie-inaltime >/=  0.59.

Surse de informatie:

www.cdc.gov
www.nhlbi.nih.gov
www.patient.info

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Editor