Daca te intrebi ce este hernia abdominala, trebuie sa stii ca aceasta se manifesta atat la femei, cat si la barbati. Este important, asadar, sa-ti cunosti organismul si sa nu ignori semnalele acestuia. Nu exista o anumita perioada a vietii in care simptomele diferitor tipuri de hernie sa se manifeste. Acestea pot fi prezente in orice etapa, de la nou-nascut pana la adult si varstnic. in functie de tipul de hernie si de varsta, medicul specialist iti poate recomanda o interventie laparoscopica sau clasica.
Vezi AICI echipa noastra de MEDICI.
Care sunt tipurile de hernie abdominala
In general, herniile pot fi împartite in functie de localizare, de zona anatomica unde pot sa apara sau in functie de modul in care acestea au aparut. In seria herniilor care apar dupa o agresiune a peretelui abdominal se inscriu herniile primare sau cele incizionale. Astfel, cele mai frecvente forme de hernie abdominala sunt urmatoarele:
Hernia inghinala: aceasta este frecventa mai in randul barbatilor, dar se intalneste si la femei, si apare in pliul inghinal sau in scrot. De altfel, afectiunea reprezinta una dintre cele mai intalnite patologii in serviciile de chirurgie generala. Hernia inghinala poate fi directa sau indirecta, in functie de localizare.
Hernia ombilicala: aparuta in jurul buricului, acest tip de hernie este întalnit indeosebi in cazul bebelusilor, pe fondul inchiderii incomplete a deschiderii pentru vasele de sange din cordonul ombilical.
Hernia de linie alba: cunoscuta si sub numele de hernie epigastrica, aceasta se manifesta preponderent in cazul barbatilor. Aparitia ei este favorizata de activitatile fizice care presupun presiune abdominala.
Hernia sportivului: cu toate ca nu prezinta deschideri sau slabiciuni la nivelul peretelui abdominal, aceasta hernie este localizata la fel precum cea inghinala. Hernia sportivului implica ruperea muschilor, tendoanelor sau ligamentelor din abdomenul inferior.
Hernia hiatala: specifica femeilor, aceasta afectiune se produce intre cavitatea abdominala si cavitatea toracia, printr-un hiatul preexistent. Acesta este hiatusul esofagian, ce traverseaza organismul dinspre cavitatea toracica inspre cea abdominala. Aceasta reprezinta o ruptura a liniei albe. Linia alba este o banda conjunctiva ce leaga muschii drepti abdominali, ce se slabeste si se subtiaza foarte mult. In acest moment, la nivelul ei pot aparea hernii epigastrice, care pot varia in dimensiuni, de la sub un centimetru orificiu pana la doi, trei, patru centimetri.
Vezi specialitatea noastra de CHIRURGIE GENERALA.
Ce simptome si cauze are hernia
Primul dintre semnele care ar trebui sa ingrijoreze si sa trimita pacientul mai departe, catre medic, este reprezentat de senzatia de durere, la nivel abdominal. Aceasta este urmata de aparitia unei formatiuni de tip umflatura abdomen dreapta sus. In unele cazuri, durerea poate fi total atipica. Aceasta poate iradia in functie de locul unde se afla hernia.
Diagnosticul herniilor inghinale, ombilicale, de linie alba si chiar al celor incizionale este de natura clinica. Acesta se obtine prin examinarea pacientului de medicul specialist, in cabinetul de chirurgie. Din punctul de vedere al cauzelor ce duc la aparitia herniilor primare, exista doua categorii: hernii cu care ne nastem, numite si hernii congenitale, respectiv hernii dobandite.
Cand discutam de hernii congenitale, avem de-a face cu un orificiu natural al organismului, care nu s-a inchis asa cum ar fi trebuit, la nastere. Cele mai frecvente sunt herniile ombilicale, destul de simple ca evolutie, ce nu necesita interventie chirurgicala, alaturi de herniile inghinale congenitale. Acestea din urma necesita o interventie chirurgicala in prima parte a vietii bebelusului.
In cazul unora dintre herniile rare, cum ar fi hernia Spiegel, de tip intramuscuar, diagnosticul se poate obtine doar folosind un computer tomograf. Hernia hiatala, de exemplu, o afectiune foarte rara ce necesita o terapie separata, va primi, in general, un diagnostic ce va separa o afectiune aparuta la nastere de una dobandita.
In privinta herniilor dobandite, indiferent ca sunt hernii primare sau eventratii, discutam despre o slabire a peretelui abdominal. Acesta este factorul cel mai important, mai exact, proasta calitate a peretelui abdominal, care, la un moment dat, cedeaza. Printre factorii ce favorizeaza aparitia acestor hernii se numara tusea puternica, obezitatea sau bolile cardiovasculare.
Este important ca pacientul sa inteleaga faptul ca un diagnostic pozitiv de hernie impune o rezolvare pe cale chirurgicala, indiferent de localizarea afectiunii. Dupa ani de zile de aplicare a diferite tehnici, mai mult sau mai putin invazive, s-a ajuns la concluzia ca doar interventia chirurgicala este cea care poate corecta o hernie. Momentul in care pacientul primeste un diagnostic pozitiv difera de la o persoana la alta, in functie de tipul herniei.
Vezi categoria noastra de SPITALE.
Ce optiuni de tratament ai
Un diagnostic pozitiv de hernie, indiferent de locul in care se afla aceasta, impune rezolvarea chirurgicala a afectiunii. De-a lungul anilor, au fost imaginate diverse tehnici, unele chirurgicale, iar altele mai putin invazive, de a repara herniile. In realitate, s-a ajuns la concluzia ca doar interventia chirurgicala este cea care poate corecta o hernie. Exista si afectiuni rare, cum ar fi hernia Spiegel, care este o hernie intramusculara. Aceasta se poate diagnostica, de cele mai multe ori, doar imagistic, prin utilizarea computerului tomograf.
In prezent, in majoritatea acestor patologii exista ghiduri elaborate de Societatea Europeana de Herniologie. Conform acestora, prima interventie indicata medicilor specialisti este laparoscopia. Atunci cand nu avem la indemana aceasta tehnica sau cand avem orice contraindicatie a laparoscopiei generale, vom recurge la metode de chirurgie clasica.
Asadar, pentru hernia laparoscopica inghinala, cele doua interventii de baza sunt tehnicile deja consacrate, T.A.P. si T.E.P. Pentru interventiile clasice, operatia Liechtenstein este singura acceptata la momentul acesta, iar toate aceste interventii presupun montarea unei plase de polipropilena in regiunea peretelui abdominal.
In funcție de tipul de interventie chirurgicala, aceasta proteza este plasata in alt spatiu. In hernia inghinala, pentru tehnicile laparoscopice, indiferent care este calea de abord (prin cavitatea peritoneala sau prin teaca muschiului drept abdominal), plasa va fi asezata intre peritoneu si muschi. In tehnica deschisa Liechtenstein, proteza se asaza in canalul inghinal, pentru ca elementele sa poata fi disecate iar hernia, redusa.
Principiul de functionare al acestor plase a fost emis inca din anii ’50. Consacrarea acestora in practica medicala a avut loc abia in anii ’80, odata cu aparitia operatiei Liechtenstein. De atunci, orice hernie care devine mediana presupune montarea unei plase. Aceasta actioneaza ca un corp strain inglobat prin formarea plasei de fibrina, ce rigidizeaza si solidifica peretele abdominal. Proteza se micsoreaza in dimensiuni, de-a lungul anilor, iar dupa un deceniu, poate sa-si reduca volumul la jumatate.
Este important sa iei in serios hernia abdominala, inca de la primele simptome. La sfatul medicului specialist, vei urma procedura chirurgicala potrivita cu stadiul de evolutie al acestei afectiuni.