Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Endometrioza – o boala tacuta ce produce dureri asurzitoare

Exista o Romanie tacuta care numara peste jumatate de milion de femei care sufera de endometrioza, o boala mai putin cunoscuta. Nu exista, insa, statistici oficiale, tara noastra nu are un registru national sau un program national de sanatate.

Endometrioza nu este o afectiune care duce la decesul pacientei, insa este o boala extrem de dureroasa si debilitanta, care afecteaza profund calitatea vietii femeilor, precum si pe cea a persoanelor dragi. In literatura de specialitate este numita drept o boala tacuta pe care pacientele o duc pe picioare, suferind in tacere, fara sa vorbesca despre ea nici macar cu cei apropiati.

Femeile care au endometrioza poarta durerea, dar, mai mult decat atat, ca sa-si protejeze familia, oamenii din jur – sot, partener – nu vorbesc despre durere acasa”, explica Gabriela Elena Blaga, adaugand ca pentru ea “episodul dureros, cel mai dureros, s-a intamplat in 2013, in vara lui 2013, in Danemarca, in Copenhaga”, cand nici nu auzise de cuvantul “endometrioza”.

Pentru ca aveam dureri foarte puternice, m-am asezat, am simtit nevoia sa ma asez pe vine, sa ma aproprii, cumva, eu de mine, moment in care seful meu m-a intrebat daca sunt singura la parinti pentru ca sunt cam alintata. Si mi s-a parut foarte frustrant momentul ala si... m-a enervat", marturiseste Andra Noana, care a observat primele semne ale acestei boli foarte devreme, cand era in clasa a VI-a. 

Endometrioza – o problema de sanatate publica

Dr. Voicu Simedrea, medic primar Obstetrica Ginecologie la Spitalul Premiere din Timisoara si fondatorul Endo Institute, primul si singurul centru de excelenta din Romania acreditat international in depistarea si tratarea endometriozei considera ca aceasta boala este o problema de sanatate publica: “Boala e cronica. Adica avem o pacienta care va avea nevoie de ajutor medical si nu numai medical, si din partea societatii si suport emotional si integrare sociala si asa mai departe, pe o perioada de 20-30 de ani din viata ei”.

La randul sau, medicul primar radiolog cu vasta experienta in diagnosticul endometriozei, dr. Denisa Tisea, sustine ca “aceasta patologie concureaza - cu ghilimelele de rigoare - cu patologia neoplazica. Dar este la fel... sau poate mai complexa, dificila si perfida, pentru ca afecteaza paciente extrem de tinere si pentru ca leziunile aderential-fibrotice care se dezvolta intre organele pelvine si destructuralizeaza intreaga anatomie pelvina sunt extrem de extinse in gradele avansate si extrem de greu de tratat, respectiv de operat. Sunt la fel ca o panza de paianjen dispusa intre organele pelvine”.

Diagnosticul de endometrioza poate fi stabilit dupa ani de zile

Un procent de 10-15% dintre femeile cu endometrioza sunt diagnosticate foarte tarziu, in stadii avansate de boala. Motivele sunt multiple. 

La ce varsta apare nu putem sa spunem cu exactitate, clar. Aceasta patologie, in general, este diagnosticata cu intarziere, din pacate. Pacienta duce simptomele variate pe picioare multi ani, este cautata la multipli clinicieni si nu tot timpul aceasta patologie este diagnosticata din prima sau a doua, a treia vizita la medicul clinician”, explica dr. Denisa Tisea, adaugand ca “pana in acest moment, specialisti, clinicieni, ginecologi cu pregatire in acest domeniu nu au putut sa mentioneze o cauza anume, clara, pentru dezvoltarea acestei patologii”.

In opinia  dr. Mihail Banacu, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, parte a echipei multidisciplinare a Endo Institute, “problema este ca endometrioza poate sa imbrace toate simptomele aproape oricarei afectiuni ginecologice. Si atunci este greu sa stii cand este momentul sa te diagnostichezi. Daca durerea iti afecteaza calitatea vietii, trebuie sa te adresezi unui specialist".

Intarzierea diagnosticului poate insemna pentru unele femei 7-12 ani – o perioada extrem de lunga si frustranta. "Totul a inceput cu foarte multa durere si cu foarte multa oboseala, pe care nu reuseam sa mi-o explic. Si..tot mergeam la doctori, tot incercam sa-mi gasesc un diagnostic”, marturiseste Andra Noana, 

Nu exista un tratament standardizat pentru endometrioza, insa afectiunea poate fi tinuta sub control printr-un cumul de solutii terapeutice. Vorbim de medicatie, terapie hormonala si interventii chirurgicale laparoscopice.

"La Endo Institute, fiecare pacienta cu endometrioza este un caz special si necesita tratament personalizat. Actionam in acord cu aceste convingeri si vrem sa venim cu cea mai buna solutie si cel mai corect diagnostic pentru fiecare caz", explica dr. Voicu Simedrea, medic primar Obstetrica-Ginecologie.

Va invitam sa cititi mai multe despre lupta neobosita a pacientelor noastre cu endometrioza si in articolele de mai jos

Articolul are la baza materialul video realizat de REPUBLICA.RO cu sprijinul Retelei Private de Sanatate REGINA MARIA.