Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Durerile menstruale puternice nu trebuie considerate normale

Peste 500.000 de femei sunt diagnosticate cu endometrioza in Romania. Dintre acestea, un procent de 10%, adica 50.000, sunt depistate in stadii avansate de boala (3 si 4). In general, endometrioza afecteaza in special femeile tinere si este descoperita foarte greu, uneori chiar si dupa 7-12 ani de la debutul primelor simptome.

Mirela a aflat relativ repede ca sufera de endometrioza, o boala despre care nu stia mai nimic la acea vreme. “A trecut un an, au trecut doi si am mers din nou la control. Abia in al doilea an medicul meu mi a spus ca sufar de endometrioza. Nu stiam ce inseamna aceasta boala. Care sunt simptomele ei. Eu aveam in fiecare luna dureri puternice la menstruatie, aveam menstruatie abundenta”, isi aminteste tanara in varsta de 32 de ani, adaugand ca este sigura ca timp de doi ani a suferit si de infertilitate.

Infertilitatea este cea mai mare complicatie asociata endometriozei si apare pentru ca aceasta boala perfida, caracterizata prin prezenta de tesut functional asemanator endometrului (tesutul care captuseste uterul) in afara uterului, poate duce la aparitia unui sindrom aderential intraabdominal cu modificarea anatomiei locale. Concret, organele din pelvis se pot “lipi” intre ele, iar trompele uterine se infunda. Statisticiel arata ca intre 40-50% dintre femeile cu infertilitate au endometrioza. 

Diagnosticul corect urmat de un tratament corespunzator pot creste sansele obtinerii unei sanse spontane. Mirela a aflat asta inca de la prima discutie cu dr. Voicu Simedrea, medic primar Obstetrica -Ginecologie si fondatorul Endo Institute, primul si singurul centru de excelenta in diagnosticul si tratamentul endometriozei din Romania, acreditat de European Endometriosis League.

Dr. Voicu Simedrea mi-a spus tot istoricul bolii, tot ce inseamna boala in sine si toate sansele mele pe viitor si pentru sanatate si ca sa obtin o sarcina. Am vazut profesionalismul lui si cat de mult stie despre boala si despre tot ce inseamna ea”, isi aminteste Mirela.

Drumul spre o viata fara dureri

Dupa ce a trecut printr-o operatie cu rezectie de rect, severitatea endometriozei a scazut la gradul 1, de la gradul 4, care este si cel mai sever, iar Mirela spera sa ramana, in sfarsit insarcinata: “Domnul doctor Voicu Simedrea ne-a incurajat ca avem sanse foarte mari sa obtinem o sarcina pe cale naturala, spontana”. 

In ceea ce priveste boala ei, Mirela marturiseste ca “endometrioza a insemnat o viata dureri luna de luna, cu infertilitate, cu menstruatie abundenta. Iar acum dupa operatie inseamna o viata fara dureri, o viata mai relaxata”. 

Durerile accentuate la menstruatie nu sunt normale

Chiar daca endometrioza este o boala cronica, progresiva pentru care, deocamdata, nu exista leac, simptomele sale pot fi ameliorate. Optiunile de tratament includ medicatie, chirurgie si terapie hormonala. Cum fiecare femeie reactioneaza diferit la aceste modalitati de tratament, medicul ginecolog va anlaiza atent cazul fiecarei paciente, pentru a alege impreuna solutia sau solutiile care au cele mai mari sanse de reusita in cazul sau. Cel mai important pas care trebuie facut este de a nu ignora durerile resimtite in special in timpul menstruatiei si de a consulta un medic ginecolog care are experienta in evaluarea si tratarea endometriozei.

Vreau sa le spun femeilor, in primul rand, sa nu mai considere normal faptul ca au durerile acelea lunare care trec de pragul de 5 (pe scala vizual analoga de masurare a intensitatii durerii, de la 0 la 10) si nici sa nu mai considere normale menstruatiile abundente”, conchide Mirela.

Va invitam sa cititi mai multe despre lupta neobosita a pacientelor noastre cu endometrioza si in articolele de mai jos: