Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Beneficiile chirurgiei robotice in afectiunile ginecologice

Chirurgia ginecologica a fost revolutionata in ultimii 40 de ani, in special datorita progresului si dezvoltarii chirurgiei minim-invazive laparoscopice si chirurgiei robotice. Este bine cunoscut faptul ca procedurile minim-invazive ofera o recuperare rapida, mai putine pierderi de sange, o durata mai mica de spitalizare, dureri postoperatorii reduse si reluarea activitatilor obisnuite. Toate aceste beneficii devin si mai evidente in cazul interventiilor robotice.

Minim-invaziv in chirurgia ginecologica si nu numai, se refera la faptul ca medicul chirurg face una sau mai multe incizii foarte mici, de cativa milimetri, pentru a ajunge la organele afectate, comparativ cu inciziile mari ce implica sectionarea muschilor, folosite in timpul chirurgiei clasice, deschise. 

Atat robotic, cat si laparoscopic poti sa faci operatii foarte extinse si complexe, care implica rezectii de vezica, uter sau rect si care nu sunt minim-invazive nici pe departe. Insa, abordul este minim-invaziv, iar acest lucru permite pacientei sa se recupereze extrem de repede si sa simta mai putine dureri postoperatorii. [...] Daca ma intrebi de ce pacientele spun ca le doare mai putin dupa interventia robotica decat dupa cea laparoscopica nu stiu sa-ti spun de ce, dar chiar asa se intampla. Dupa operatia robotica pacientele nu au nevoie de analgezie postoperator” explica prof. univ. dr. Elvira Bratila, medic primar Obstetrica-Ginecologie, primul chirurg ginecolog acreditat in Romania in chirurgia robotica, ce realizeaza astfel de interventii inca din anul 2017.

Precizia si vizibilitatea – marile avantaje ale chirurgiei robotice

Cel mai mare avantaj al chirurgiei robotice este ca ofera in acelasi timp o abordare minim invaziva si o vizibilitate foarte buna, superioara chirurgiei deschise. Sistemele robotice utilizate pentru realizarea diferitelor interventii scad riscul de eroare umana si reduc semnificativ numarul complicatiilor postoperatorii. Robotul permite chirurgilor sa efectueze chiar si cele mai complexe si delicate proceduri prin incizii foarte mici, cu o precizie de neegalat si o vizibilitate mult mai buna. De exemplu, in afectiunile oncologice, robotul ajuta medicii chirurgi sa identifice mult mai precis si mai usor ganglionul santinela, adica primul ganglion in care dreneaza organul bolnav. 

Pentru ca pacientele sa inteleaga cat mai bine diferenta dintre o interventie robotica si o operatie clasica, prof. univ. dr. Elvira Bratila, le roaga sa faca urmatorul exercitiu de imaginatie: “Daca iei o cutie si vrei sa vezi ce e in cutia respectiva si faci o gaura in capac, vei vedea doar portiunea vizibila prin incizia respectiva, oricat de mare ar fi ea. Insa, daca faci o gaurica mica, de 1 cm, si bagi o camera, cu acea camera poti sa te duci si sa vezi foarte bine in toate colturile cutiei”. 

Avantajele chirurgiei robotice in patologia ginecologica benigna si maligna

Chirurgia asistata robotic s-a dezvoltat progresiv in ultimele doua decenii si s-a maturizat in cele din urma intr-o tehnologie revolutionara, care a schimbat monumental modul in care sunt efectuate interventiile chirurgicale ginecologice. Inainte de aprobarea chirurgiei robotice in ginecologie in 2005 de catre FDA, singurele optiuni minim-invazive pentru majoritatea procedurilor ginecologice, inclusiv histerectomii, erau fie abordarile vaginale, fie laparoscopice. In prezent, tehnicile robotice sunt utilizate in toata lumea pentru numeroase afectiuni ginecologice, atat benigne, cat si maligne.

In ceea ce priveste patologia ginecologica benigna, chirurgia robotica ofera avantaje nete fata de laparoscopie. De exemplu in realizarea miomectomiilor pentru indepartarea fibroamelor uterine, dupa cum sustine prof. univ. dr. Elvira Bratila: “Miomectomia pe cale robotica se realizeaza cu mai putina pierdere de sange. In plus, poti face ecografii in timpul interventiei, astfel incat sa nu-ti scape vreun nodul fibromatos, poti sa reconstruiesti sau sa diseci fata de cavitatea uterina cu mult mai multa precizie, pentru ca vezi mai bine”. 

De asemenea, prof. univ. dr. Elvira Bratila sustine ca robotul ajuta chirurgul sa mareasca limitele histerectomiei laparoscopice, in sensul ca poate sa opereze utere foarte mari, pentru ca are un acces mult mai facil si o vizibilitate de 360 de grade, comparativ cu interventiile pe cale laparoscopica. 

Precizie de neegalat si in tratamentul chirurgical al afectiunilor ginecologice oncologice

In ceea ce priveste patologia ginecologica oncologica, asemenea abordarii laparoscopice, chirurgia robotica poate fi utilizata in tratamentul cancerului de col uterin in cazurile in care tumorile nu depasesc 2 cm. 

Facand laparoscopic si robotic trahelectomia radicala (operatie conservatoare in cancerul de col uterin, n. red.) poti sa tai cat vrei din tesuturile din jur, poti sa conservi uterinele frumos, adica sa realizezi o interventie chirurgicala mult mai anatomica, o chirurgie de finete. De asemenea, chirurgia robotica permite o precizie foarte mare in realizarea histerectomiei radicale si a limfadenectomiei. In cazurile de cancer de endometru poti sa vizualizezi foarte bine ganglionul santinela”, ne-a explicat prof. univ. dr. Elvira Bratila.

Putem vorbi de simt tactil si in chirurgia laparoscopica si robotica

Inca de la aparitia laparoscopiei in chirurgia ginecologica, au existat multi medici care s-au opus curentului si inca mai exista chirurgi ginecologi care prefera si recomanda chirurgia deschisa in tratamentul diferitelor afectiuni. Auzim si acum spunandu-se ca operatiile deschise sunt mai sigure sau mai eficiente, pentru ca medicul chirurg vede si simte mai bine. Insa, acest simt tactil exista si in chirurgia minim-invaziva si poate fi observat la chirurgii care opereaza des prin tehnici laparoscopice, prin prisma experientei acumulate. 

Exista un simt tactil pe care il ai in laparoscopie si care este suficient. Iar in ceea ce priveste robotul, simtul vizual, ceea ce vezi, se tranforma in senzatie haptica prin prisma experientei pe care o ai. De exemplu, eu stiu foarte bine ca instrumentul imi atinge cupa ajutorului fara sa fiu langa bolnav, pentru ca in momentul in care palpez eu simt la fel. [...] asa am simtit din prima, pentru ca eram obisnuita cu laparoscopia”, explica prof. univ. dr. Elvira Bratila. 

Interventii chirurgicale ginecologice, realizate cu ajutorul robotului:

  • Miomectomie: indepartarea fibroamelor uterine, formatiuni tumorale benigne, necanceroase, care se dezvolta de obicei in perioada fertila a unei femei
  • Histerectomie totala: indepartarea uterului, se poate realiza interventia robotica pentru utere de mari dimensiuni depasind astfel ceea ce poti face laparoscopic sau mult mai usor decat laparoscopic
  • Histerectomie radicala cu limfadenectomie
  • Identificarea ganglionului santinela in patologia oncologica ginecologica 
  • Chistectomie ovariana: procedura pentru eliminarea chisturilor din ovare
  • Trahelectomie radicala: operatia conservatoare in cancerul de col uterin
  • Rezectia endometriozei: indepartarea tesutului endometrial care exista in afara uterului
  • Sacrocolpopexie: corectie chirurgicala a prolapselor organelor pelvine, o afectiune frecventa care urmeaza nasterii si menopauzei, pe masura ce perineul incepe sa fie slabit
  • Limfadenectomie: indepartarea ganglionilor limfatici

Cum spuneam mai sus, robotul ofera chirurgului un control de neegalat, deoarece instrumentele chirurgicale robotizate se pot misca cu mare precizie. Inciziile mici folosite în chirurgia robotica reduc riscul de infectie printr-o expunere mai redusa, in timp ce accelereaza recuperarea. 

Consultant:
Prof.univ.dr. Elvira Bratila, medic primar Obstetrica-Ginecologie, primul ginecolog acreditat in Romania in chirurgia robotica

Surse:
www.obgyn-care.net
www.naobgyn.com
www.glowm.com
www.hopkinsmedicine.org
www.acog.org
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.