Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cancerul de endometru la pacientele obeze operat cu precizie robotica

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Chirurgia minim invaziva pentru cancerele ginecologice este asociata cu mai putine complicatii postoperatorii, mai putine pierderi de sange si o recuperare mai rapida, comparativ cu operatia traditionala de laparotomie. Iar cand vine vorba de tratamentul cancerului de endometru, chirurgia robotica reprezinta cea mai buna optiune, cu atat mai mult in cazul pacientelor cu patologii preexistente, cum sunt obezitatea, hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat. Interventiile robotice pentru cancerul de endometru sunt realizate cu maxima precizie in Spitalul Euroclinic de echipa medicala coordonata de prof. univ. dr. Petre Bratila.

Se vorbeste mult prea putin despre cancerul de endometru. La nivel mondial, cancerul uterin este al doilea cel mai frecvent tip de cancer ginecologic, iar peste 90% din cazurile de cancer uterin apar la nivelul endometrului, tesutul care captuseste uterul. Cancerul de endometru se poate raspandi la vezica urinara, rect, vagin, trompe uterine, ovare si alte organe mai indepartate. Din fericire, creste lent si este, de obicei, descoperit inainte de a se raspandi in afara uterului.

Atunci cand este descoperit in stadii incipiente, chirurgia este suficienta pentru a vindeca aceasta forma de cancer genital care afecteaza in special femeile intrate la menopauza. “Trebuie doar ca medicul chirurg sa realizeze corect chirurgia de organ si chirurgia de regiune, adica chirurgia limfatica”, sustine prof. univ. dr. Petre Bratila, chirurg de excelenta in ginecologia minim-invaziva, cu vasta experienta in interventiile laparoscopice si vaginale, iar din iulie 2021, inclusiv robotice.

Tratamentul standard pentru cancerul de endometru este interventia chirurgicala cunoscuta sub numele de histerectomie totala, in timpul careia chirurgul scoate uterul si anexele. Atat in marile spitale din strainatate, cat si la noi in tara din ce in ce mai multe dintre aceste operatii sunt efectuate folosind tehnici minim invazive, prin laparoscopie sau cu asistare robotica. De exemplu, prof. univ. dr. Petre Bratila si echipa sa au realizat in Spitalul Euroclinic, peste 5000 de histerectomii minim-invazive, pe cale laparoscopica si vaginala – performanta care il include printre liderii mondiali in acest tip de interventie. In plus, incepand cu luna iulie 2021, echipa coordonata de prof. univ. dr Petre Bratila realizeaza in Spitalul Euroclinic histerectomii cu ajutorul robotului daVinci Xi, oferind pacientelor o optiune chirurgicala extrem de precisa, sigura si eficienta, in special pentru tratamentul cancerului de endometru.

Beneficiile chirurgiei robotice in cancerul de endometru

Cancer de endometru operat robot

Interventiile realizate cu sistemul chirurgical daVinci pentru cancerul de endometru ofera si numeroase beneficii pacientelor, cum ar fi mai putine pierderi de sange, spitalizare mai scurta si mai putine complicatii postoperatorii in comparatie cu interventiile realizate prin chirurgie deschisa, cum sunt laparotomiile. 

Exista numeroase studii care demonstreaza avantajele chirurgiei asistate de robot fata de laparoscopie in managementul cancerului de endometru. Rezultatele unei cercetari publicate la inceputul anului 2021 in PubMed releva faptul ca in cancerul de endometru chirurgia robotica ofera o eficacitate si rezultate oncologice similare cu cele ale altor metode chirurgicale, dar cu mai putine complicatii intraoperatorii. Acest lucru este confirmat si de prof. univ. dr. Petre Bratila, care sustine ca ajutorul robotului daVinci este crucial in chirurgia cancerelor genitale, deoarece in aceasta patologie trebuie facute operatii de mare precizie, “pentru ca se lucreaza pe vasele mari, pe aorta, pe cava, se scot ganglioni, este nevoie de disectii milimetrice pentru indepartarea completa a tumorilor, iar o operatie incompleta poate sa determine riscul de recidiva”.

O metaanaliza a cercetarilor in domeniu, publicata in 2010, sugereaza ca beneficiile histerectomiei robotice in tratamentul cancerului includ:

  • Mai putine complicatii si mai putine zile petrecute in spital, comparativ cu pacientele care au fost operate prin chirurgie deschisa
  • Mai putine complicatii sau un numar de complicatii similar cu cele aparute in cazul pacientelor operate laparoscopic 
  • Un numar de zile de spitalizare mai mic sau egal cu al pacientelor operate laparoscopic

Beneficii mult mai mari pentru femeile obeze cu cancer de endometru

Cancer de endometru ooperat robot

Avantajele interventiilor robotice sunt si mai pronuntate la pacientele diagnosticate cu cancer de endometru, care sufera si de obezitate, intrucat greutatea excesiva si stratul adipos in exces de la nivelul abdomenului limiteaza caracterul radical al operatiei de histerectomie.

Pentru persoanele cu obezitate excesiva, care cu greu pot fi operate atat prin chirurgie deschisa, cat si laparoscopica deoarece riscurile sunt majore, robotul este singura solutie. Si, din pacate, majoritatea femeilor cu cancer de endometru sunt femei obeze, la care celelalte tipuri de chirurgie nu permit sa se faca o operatie radicala de mare precizie din cauza stratului adipos, a stratului de grasime viscerala. Chirurgia robotica este cea mai buna solutie pentru aceste femei, deoarece permite o vizibilitate foarte buna, dar si accesibilitate in locuri in care nici macar prin chirurgie laparoscopica nu poti ajunge”, explica prof. univ. dr. Petre Bratila.

Obezitatea si cancerul de endometru

Nu se stie exact cauza aparitiei cancerului de endometru, insa majoritatea cazurilor sunt hormono-dependente. Iar obezitatea este considerata atat factor determinant, cat si agravant. De ce? Pentru ca “in tesutul adipos se sintetizeaza hormon estrogen, la fel ca in ovar, care stimuleaza cresterea mucoasei care captuseste uterul, respectiv a endometrului, crestere care la un moment dat poate sa scape de sub control. [...] Endometrul este un tesut viu care isi schimba aspectul in fiecare luna la femeia inainte de menopauza si care, dupa menopauza, ar trebui sa-si inceteze actiunea de crestere, dar care sub stimulul hormonal dat de obezitate poate sa determine aparitia tumorilor maligne”, explica prof. univ. dr. Petre Bratila, director medical al Spitalului Euroclinic.

Obezitatea nu este singurul factor de risc care favorizeaza aparitia cancerului de endometru, insa este cel mai puternic dintre acestia. Exista o triada de factori de risc care pot atrage atentia ca o femeie poate dezvolta cancer de endometru la un moment dat in cursul vietii, si anume triada formata din obezitate, hipertensiune arteriala (HTA) si diabet zaharat de tip 2. Iar riscul de aparitie a cancerului de endometru creste semnificativ dupa instalarea menopauzei.

Chiar daca ovarele nu mai functioneaza, hormonii estrogeni se duc pe organul tinta, adica pe endometru – unde exista cei mai multi receptori hormonali, determinand cresterea lui exuberanta. Progesteronul este hormonul care, de obicei, contracareaza si controleaza aceasta crestere, insa, in menopauza din cauza dezechilibrului hormonal dispare si controlul pe care progesteronul il are asupra cresterii endometrului”, explica prof. univ. dr. Petre Bratila.

Cancerul de endometru – cel mai “bun” cancer genital

Vestea buna este ca boala este relativ usor de diagnosticat in stadii precoce, pentru ca prezinta semne care alerteaza femeile, si anume sangerarile anormale care apar atat la femeile intrate la menopauza, cat si in cazul femeilor fertile, intre menstruatii. Astfel, cancerul de endometru este depistat in marea majoritate a cazurilor in stadii incipiente, cand sansele de vindecare sunt foarte mari. 

Pana de curand se spunea ca acest tip de cancer este cel mai «bun» cancer genital. Este unul dintre cancerele care sunt surprinse in faze incipiente in marea majoritate a cazurilor si care pot sa ofere vindecare in proportie de 85% - 95%, ceea ce se intalneste foarte rar in cancerul genital feminin”, explica prof. univ. dr. Petre Bratila, adaugand ca orice intarziere in prezentarea la medicul ginecolog “inseamna un pas inapoi in ceea ce priveste eficienta tratamentului”. De exemplu, atunci cand boala este descoperita in stadiul 2, procentul de vindecare scade pana la 75% -60%, ceea ce este semnificativ.

Mai mult de 95% dintre cazurile de cancer de endometru apar la femeile cu varste peste 40 de ani, insa afectiunea se intalneste, din pacate, din ce in ce mai des si la femeile tinere, chiar sub 30 de ani.   

Am avut paciente cu cancer de endometru si de 26 de ani, care sufereau si de obezitate. Desi boala este frecventa in randul femeilor intrate la menopauza, pot spune ca a scazut mult varsta de diagnosticare. Si, din pacate, cancerul la femeia tanara este mult mai agresiv decat la femeia in menopauza. Cu cat este varsta mai scazuta, cu atat cancerul este mai agresiv”, atrage atentia prof. univ. dr. Petre Bratila.

Pentru a putea beneficia de un tratament cat mai eficient, femeile de orice varsta sunt incurajate sa fie atente la semnele pe care corpurile lor le transmit, sa nu le ignore si sa mearga la medicul ginecolog pentru a primi o parere medicala avizata. 

Nu amanati testele si investigatile care va pot salva viata. Si nu uitati ca orice sangerare in postmenopauza ridica suspiciunea unei tumori la nivelul endometrului si ca orice intarziere inseamna un pas inapoi in ceea ce priveste eficienta tratamentului!

Consultant:
Prof. univ. dr. Petre Bratila, chirurg de excelenta in ginecologia minim-invaziva, director medical Spitalul Euroclinic

Surse:
www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
www.tcr.amegroups.com
www.medtechdive.com
www.cancer.org
www.davincisurgery.com

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.