EDU.REGINAMARIA.RO

Dr. Diana Dantzer - Alergologie si Imunologie Clinica

Ne face deosebita placere sa va anuntam ca Dna. Dr. Diana Dantzer, Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica s-a alaturat echipei de medici din Policlinica Baneasa si Policlinica Dorobanti unde ofera consultatii de specialitate pentru adulti si copiii cu varsta peste 3 ani.

Dna Dr. Dantzer s-a format ca medic specialist alergolog si a dobandit o experienta clinica importanta de peste 14 ani in cadrul Spitalului Clinic „N. Malaxa", Clinica de Alergologie si Imunologie Clinica, Bucuresti, care este un centru de referinta in alergologie si imunologie in Romania. Dna Dr. Dantzer a avut-o ca mentor pe Dna. Prof. Univ. Dr. Jeana Rodica Radu, un pionier in alergologia romaneasca si medicul care a determinat-o sa indrageasca atat de mult aceasta specialitate si sa devina un foarte bun medic clinician dedicat pacientilor sai.

Domeniile de interes medical sunt variate, de la urticaria cronica si imunoterapie, la dermatita atopica, alergia alimentara si medicamentoasa, rinita, rinosinuzita, rinoconjunctivita si astmul, pana la anafilaxie si intoleranta la histamina.

De-a lungul timpului a dobandit urmatoarele competente medicale:

  • Executarea procedurilor alergologice in vivo: testare cutanata prick, epicutana, intra dermica, teste la agenti fizici, teste de provocare  
  • Recomandarea si interpretarea testelor diagnostice in vitro
  • Executarea si interpretarea spirometriei simple si cu bronhodilatator si a determinarii NO in aerul expirat
  • Indicarea, administrarea si monitorizarea imunoterapiei alergen specifice

 Este membra in urmatoarele societati medicale:

  • din 1996: Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC)
  • din 1999: Academia Europeana de Alergologie si Imunologie Clinica (EAACI)
  • din 2005: Organizatia Mondiala de Alergologie (WAO)

Adevar si Mit despre Alergologie

 Mitul 1

Alergologia se ocupa cu o singura boala – “Alergia”, o singura investigatie – “Teste” si un singur tratament – “Desensibilizare” sau “Antialergice”.

Realitate: Alergologia se ocupa cu zeci de suferinte produse prin mecanisme multiple si complexe, care sunt investigate fiecare in alt mod si tratate diferit si individualizat de la un pacient la altul.

Mitul 2

Orice rinita este alergica, orice eruptie cutanata este alergie (la “alimente”), orice prurit (senzatia de mancarime a pielii) semnifica o alergie.

Realitate: Doar o parte din rinite sunt alergice, putine eruptii cutanate sunt alergologice (si se produc extrem de rar prin mecanism alergic), iar pruritul cutanat izolat nu are semnificatie alergica aproape niciodata.

Mitul 3

Bolile alergologice sunt obligatoriu periculoase (amenintatoare de viata).

Realitate: Doar cateva diagnostice alergologice au potential de risc, acesta avand si variabilitate individuala. Insa, toate suferintele alergologice au impact semnificativ aupra calitatii vietii. De exemplu, rinita alergica afecteaza calitatea vietii mai mult decat astmul, iar urticaria cronica mai mult decat boala tripla coronariana.

Mitul 4

Alergologie = Teste cutanate (obligatoriu!)

Realitate: Alergologia se afla in prezent in epoca moleculara si a biomarkerilor, astfel incat diagnosticul actual si performant al afectiunilor alergologice este cel in vitro.

Toate aceste mituri sunt favorizate si intretinute de faptul ca alergologia este in special o specialitate postuniversitara, abia de cativa ani predandu-se studentilor in timpul facultatii si chiar in acest caz, optional!” – a subliniat Dna Dr. Dantzer.

Pentru mine, alergologia este un domeniu complex si extrem de dinamic, pe care imi place sa-l compar cu munca unui detectiv, criminalist sau investigator. Si acest lucru datorita faptului ca rezultatul unui anumit test nu stabileste el singur diagnosticul. Intotdeauna acesta va trebui corelat cu simptomele si istoricul medical al pacientului, acestea fiind esentiale in precizarea diagnosticului si recomandarea tratamentului si a masurilor de preventie. De aceea, este foarte important sa va adresati unui medic alergolog la cea mai mica suspiciune si cat mai rapid de la debutul simptomelor, dar fara idei preconcepute. Aveti incredere in medicul alergolog care va va recomanda investigatiile si tratamentul indicat in cazul dvs.” – a concluzionat Dr. Diana Dantzer.