Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Consultatiile la ginecolog in trimestrul 2 de sarcina

Ingrijirea prenatala este o parte importanta a unei sarcini sanatoase si trebuie inceputa de indata ce afli ca esti insarcinata. Pe masura ce sarcina progreseaza, vei continua sa vii la medicul obstetrician regulat – probabil o data pe luna in cel de-al doilea trimestru de sarcina, adica intre saptamanile 14-27 de sarcina. Ingrijirea prenatala va consta in analize de laborator de rutina si teste care evalueaza cresterea si dezvoltarea copilului.

Iata la ce trebuie sa te astepti in trimestrul 2 de sarcina. Asemanator consultatiilor anterioare, medicul va verifica greutatea si tensiunea arteriala si te va intreba despre posibilele simptome sau semne pe care le-ai putea avea.

Va verifica greutatea

Unele femei considera ca este destul de suparator sa afle cat cantaresc la fiecare control, mai ales daca cifrele arata o greutate pe care nu au mai avut-o pana acum. Daca asta te supara, incearca sa nu te uiti la cat arata cantarul si spune-i medicului ca preferi doar sa te informeze atunci cand greutatea ta nu este in limitele stabilite. Ai grija ca de fiecare data cand te cantaresti sa-ti scoti pantofii si hainele voluminoase pentru a obtine o valoare cat mai precisa a greutatii.

Va verifica tensiunea arteriala si va face un examen de urina

Prezenta de proteine in urina poate fi un semn de infectie de tract urinar, iar atunci cand se asociaza si cu hipertensiune arteriala, poate fi un semn de preeclampsie. Daca nu exista proteine in urina, insa tensiunea arteriala este mai mare decat normal, atunci ai o conditie care se numeste hipertensiune gestationala.

Va recomanda o serie de analize de sange si urina

Vei face un test de sange care sa verifice daca ai anemie prin deficit de fier, iar pentru identificarea unei infectii de tract urinar, ti se va recomanda un test de urina.

Desi uneori la examenul de urina pot apare cantitati mici de glucoza, daca se depisteaza o cantitate anormal de mare, medicul obstetrician va recomanda efectuarea mai devreme a unui test pentru depistarea diabetului gestational, un tip special de diabet care apare in sarcina. In mod frecvent, cele mai multe femei gravide fac testul de screening (testul de toleranta la glucoza) intre saptamanile 24-28.

Daca esti Rh-negativa (o trasatura mostenita care se refera la absenta unei proteine specifice pe suprafata globulelor rosii), iar copilul este Rh pozitiv, sistemul tau imun va produce anticorpi anti-Rh. In mod normal, acesti anticorpi nu reprezinta un risc la prima sarcina, insa in cazul celei de-a doua sarcini, daca fatul mosteneste Rh-ul pozitiv de la tata, anticorpii anti-Rh produsi anterior vor traversa placenta si vor distruge globulele rosii ale copilului, ceea ce poate duce la aparitia anemiei fetale. In acest caz va fi nevoie sa faci un alt test – test screening pentru anticorpi anti-Rh in primul trimestru de sarcina si care va fi repetat apoi in saptamana 28.

Va examina uterul si va urmari in dinamica dezvoltarea copilului

Medicul va palpa abdomenul tau pentru a evalua marimea uterului in crestere. Incepand cu saptamana 20 de sarcina, medicul va masura inaltimea fundului uterului - adica distanta de la simfiza pubiana pana la varful uterului, pentru a estima rata de crestere a copilului. Astfel, incepand cu saptamana 20 si pana in saptamana 36 de sarcina, aceasta valoare exprimata in centimetri ar trebui sa corespunda in cea mai mare parte cu numarul de saptamani de sarcina. De exemplu, daca esti in saptamana 24 de sarcina, inaltimea fundului uterin ar trebui sa fie de 24 de centimetri.

Va asculta bataile cordului fetal

Este posibil ca medicul sa fi auzit deja bataile inimii copilului inca din saptamana 10 de sarcina folosind un dispozitiv Doppler sau ocazional un stetoscop special. Insa, in functie de pozitia copilului in uter, greutatea ta sau cat de precisa a fost data estimata a sarcinii, este mult mai probabil ca asta sa se intample pentru prima data in saptamana 12.

Verificarea batailor inimii copilului va deveni o examinare de rutina care se va efectua cu ocazia fiecarei consultatii urmatoare. Poti veni cu partenerul tau, astfel incat sa aveti sansa sa ascultati impreuna bataile inimii copilului vostru si sa impartasiti emotia acestui moment.

Va evalua miscarile copilului

Spune-i medicului cand ai inceput sa sesizezi fluturi in stomac sau lovituri. Frecvent, acest lucru este posibil in jurul saptamanii 20 de sarcina sau chiar mai devreme, daca ai mai fost insarcinata inainte.

Va discuta despre testele prenatale si va decide impreuna cu tine oportunitatea efectuarii lor

In trimestrul 2 de sarcina poti efectua diferite teste prenatale care vor oferi informatii despre riscul copilului de a avea anumite anomalii cromozomiale sau malformatii congenitale:

  • Teste de sange. Daca ai inceput ingrijirea prenatala dupa saptamana 14 (prea tarziu pentru efectuarea ecografiei care deceleaza translucenta nucala) se mai poate efectua un test screening intre saptamanile 15-20. Acesta se numeste cvadruplu test  si consta din masurarea din sangele mamei a patru hormoni.  Cvadruplu test se face pentru a evalua riscul de a avea un copil cu sindrom Down sau defecte de tub neural.
  • Ecografia fetala. Frecvent recomandata intre saptamanile 16-20 de sarcina, ecografia de trimestru 2 va evalua cresterea si dezvoltarea copilului si va verifica data probabila a nasterii. De asemenea, poate fi o oportunitate sa afli sexul copilului, daca iti doresti asta.
  • Teste de diagnostic. Daca rezultatele la testele de sange sau la evaluarea ecografica sunt ingrijoratoare sau daca istoricul tau medical si familial ridica suspiciunea pentru o anomalie cromozomiala, medicul va recomanda teste de diagnostic care sa confirme sau sa infirme suspiciunea, cum ar fi amniocenteza care se efectueaza frecvent in saptamanile 16-20 de sarcina. (Nu va mai fi nevoie de aceste investigatii daca deja ai efectuat in primul trimestru de sarcina biopsia de vilozitati coriale).

Deoarece exista un risc scazut de avort, unele femei vor astepta rezultatele de la testele prenatale de screening de trimestru 1 si 2 inainte de a decide daca vor efectua amniocenteza.

Iti va recomanda vaccinarea antigripala, daca vei fi insarcinata pe perioada sezonului de gripa – frecvent intre lunile octombrie pana la sfarsitul lunii martie. Vaccinarea antigripala este sigura in sarcina si previne gripa si complicatiile acesteia la mama, precum si potentialele probleme asupra sarcinii cauzate de gripa. In plus, va poteja impotriva gripei copilul odata ce s-a nascut. Nou-nascutii au un risc crescut de a face o forma severa de gripa, insa vaccinarea lor nu este permisa decat dupa varsta de 6 luni.

Va pune o serie de intrebari si te va incuraja sa-l intrebi despre tot ceea ce te preocupa

Desi in trimestrul 2 de sarcina ai o stare de bine, inca se mai pot intampla multe. Medicul iti va spune anumite intrebari specifice: Inca mai ai greata? Ai simtit deja ca bebelusul se misca? (iar mai tarziu – Copilul se misca la fel de mult ca inainte?) Ai pierdut lichid sau ai vreo sangerare vaginala chiar si numai sub forma unor picaturi de sange? Ai simtit deja contractii?

Medicul va dori sa stie cum te simti in general, atat fizic, cat si psihic. Vorbeste cu medicul tau obstetrician despre ce preocupari ai, chiar daca aparent par minore. Retine ca atunci cand este vorba de sanatatea ta sau a copilului tau, nimic nu este fara importanta.

Va face o serie de recomandari

La sfarsitul fiecarei consultatii medicul iti va spune despre schimbarile normale la care sa te astepti in perioada de timp pana la urmatoarea intalnire si care sunt semnele de alarma cand ar trebui sa suni imediat sau sa te prezinta la camera de garda.

Spre sfarsitul trimestrului 2, iti va explica importanta constientizarii miscarilor copilului si care sunt semnele de alerta pentru nasterea prematura sau preeclampsie.

De asemenea, medicul iti va spune despre cursurile de pregatire pentru nastere care iti ofera sansa sa intelegi ce se va intampla cu tine si cu copilul tau in acele momente, sa pui intrebari precise si sa-ti calmezi angoasele, astfel incat sa te simti pregatita si increzatoare in abilitatea ta de a aduce pe lume un copil.