Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Constipatia

Constipatia

De ce sunt constipata?

Una din cauze este cresterea nivelului hormonului progesteron care relaxeaza muschii netezi din tot corpul, inclusiv pe cei de la nivelul tubului digestiv. Asta inseamna ca alimentele vor traversa mai lent intestinele, ceea ce va duce la constipatie, Spre finalul sarcinii, pe masura ce uterul creste, problema poate fi agravata de uterul marit care apasa pe rect. Suplimentele de fier, in special in doze mari, ar putea, de asemenea, inrautati constipatia.

Ce as putea face pentru a trata constipatia?

Urmatoarele sfaturi ar putea sa te ajute sa previi sau sa ameliorezi constipatia:

  • Mananca alimente bogate in fibre, cum ar fi: paine si cereale integrale, orez brun, fasole, precum si fructe si vegetale proaspete in fiecare zi.
  • Bea multa apa – cel putin 8 cani pe zi. De asemenea, te poate ajuta sa bei un pahar de suc de fructe, in special suc de prune. La unele femei functioneaza sa bea un pahar cu apa calduta, imediat dupa ce s-au sculat.
  • Fa sport regulat. Mersul, inotul, folosirea unei biciclete de camera sau yoga pot ameliora constipatia si te pot ajuta sa te simti mai sanatoasa si intr-o stare fizica mai buna.
  • Miscarile intestinale sunt mult mai active dupa ce ai mancat, asa ca mergi la toaleta atunci. Asculta-ti corpul, niciodata nu amana nevoia de a avea scaun.
  • Daca vitaminele prenatale contin o doza mare de fier (si nu ai anemie), vorbeste cu medicul obstetrician pentru a alege un alt preparat cu o doza mai mica de fier.
  • Daca toate aceste sfaturi nu te vor ajuta, cere-i medicului sa-ti recomande un laxativ usor si suplimente de fibre.

Este constipatia o problema serioasa?

Nu, in cele mai multe cazuri, insa poate fi un simptom in cadrul unei alte probleme. Daca ai constipatie severa insotita de durere abdominala, diaree care alterneaza cu constipatie sau daca elimini mucus sau sange amestecat cu scaunul, mergi la medic imediat.

In plus, efortul pe care il faci atunci cand incerci sa elimini un scaun tare poate duce la formarea sau poate inrautati hemoroizii deja existenti, care sunt dilatatii ale venelor la nivelul rectului. Hemoroizii pot fi foarte neplacuti, desi rar pot deveni o problema serioasa. Frecvent, vor disparea la scurt timp dupa nastere. Totusi, daca durerea este severa sau ai sangerari rectale, mergi la medic pentru un consult.