Descriere
Vitamina C, sau acidul ascorbic, este o vitamină solubilă în apă, necesară organismului pentru sinteza colagenului, L- carnitinei și neurotransmițătorilor. De asemenea, vitamina C este implicată în metabolismul proteic. Vitamina C este un antioxidant puternic și intervine în regenerarea altor antioxidanți, precum vitamina E. Vitamina C joacă, de asemenea, un rol important în apărarea autoimună și favorizează absorbția fierului.
Vitamina C nu poate fi produsă în organismul uman, dar este disponibilă într-o gamă variată de alimente. Citricele sunt cele mai cunoscute surse de vitamina C, dar o găsim și în ardeiul verde, roșii, cartofi și alte legume.
Carența de vitamina C este rară în țările în curs de dezvoltare și excepțională în țările industrializate și determină apariția scorbutului. Lăsat netratat, scorbutul progresează spre complicații cu potențial fatal : hemoragie cerebrală, hemopericard, convulsii, hipotensiune și chiar deces. Manifestările scorbutului se ameliorează în câteva săptămâni, dacă se administrează adecvat vitamina C.
Indicatii
- Evaluarea deficitului de vitamină C
- Suspiciune clinică de scorbut sau deficiență de vitamina C (fragilitate capilară cu echimoze și purpură, ochi uscați, gură uscată, inflamații gingivale cu sângerări gingivale, fatigabilitate, indispoziție, dureri articulare, pierderea dinților, semne radiologice de scorbut infantil la nivelul oaselor)
Interpretari
Valori scăzute:
- Scorbut (dacă deficiența este foarte mare)
- Malabsorbție
- Alcoholism
- Sarcină
- Insuficiență renală
- Fumători
Valori crescute:
- Nivelul de toxicitate al vitaminei C nu a fost definit încă
- Aport excesiv
- Hipervitaminoza C poate produce uricozurie sau creșterea fragilității eritrocitelor (la pacienții cu deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza)