Dictionar de analize

Examen Papanicolau conventional

100.00 Lei Contacteaza-ne

Descriere

Testul Babes Papanicolau reprezinta cea mai facila investigatie in depistarea precoce a cancerului de col uterin, iar o metoda avansata de efectuare a testului este aceea de recoltare a probelor in mediul lichid.

Testul face parte din examenul ginecologic de rutina, este neivaziv si usor de recoltat. Este important de retinut ca adesea nu exista semne si simptome de alarma cum ar fi, tulburari ale ciclului menstrual, secretie vaginala neobisnuita sau durere, sangerare dupa contactul sexual, sangereare dupa menopauza, de aceea este importanta efectuarea testului in mod regulat.

Depistarea si diagnosticarea precoce a modificarilor celulare cervicale scade cu aproximativ 80% riscul aparitiei cancerului de col uterin. Cauzele aparitiei acestei boli sunt multiple, cea mai frecventa fiind prezenta tipurilor oncogene a virusului HPV, a carui agresivitate asupra epiteliului cervical este favorizata de o multitudine de factori.

Indicatii

Se recomanda anual, ca examen de rutina, din momentul in care femeia devine activa din punct de vedere sexual, aproximativ varsta de 18-21 ani.

Buletinul de citologie contine in mod obligatoriu urmatoarele categorii:

  • Tipul specimenului: conventional, recoltare pe baza de lichid
  • Aprecierea calitatii frotiului(satisfacator, nesatisfacator, respins, prelucrat dar nesatisfacator)
  • Categorii generale de diagnostic - negativ pentru leziuni intraepiteliale sau pentru malignitate, celule epiteliale anormale sau altele

Interpretari

Un rezultat negativ arata:

  • Celule epiteliale anormale sau pentru malignitate-normal
  • Inflamatii: Trichomonas, Candida, Actinomyces, Herpes, etc
  • Alte modificari non-neoplazice: modificari celulare reactive, atrofie
  • Altele: celule endometriale la femei peste 40 ani