Studiu REGINA MARIA: eficacitatea vaccinurilor impotriva SARS-CoV-2 ramane ridicata la trei luni de la prima doza


Studiul REGINA MARIA post vaccinare, lansat la inceputul acestui an, a finalizat faza a II-a, cea care analizeaza prezenta anticorpilor la 3 luni de la prima doza. Rezultatele arata ca:

  • Nivelul de anticorpi scade, in medie, cu 66% la trei luni de la vaccinare, insa raspunsul imun ramane puternic
  • In cazul pacientilor care s-au vaccinat si au trecut si prin boala, cantitatea medie de anticorpi ramane mai ridicata fata de persoanele vaccinate care nu au fost anterior infectate 
  • 2149 U/ml este cantitatea medie de anticorpi la 3 luni de la vaccinare, cantitate masurata prin testarea serologica marca Roche, prin metoda chemiluminiscentei 
  • Doar 1.26% din totalul persoanelor vaccinate incluse in studiu s-au infectat cu COVID-19 dupa vaccinare, toti pacientii avand forme usoare, care nu au necesitat spitalizare 
  • Din totalul de 395 de persoane testate, 33 (8%) au mai inregistrat cresteri ale nivelului de anticorpi, dupa prima testare
  • Persoanele supraponderale au inregistrat valori medii de anticorpi relativ mai mari decat cei normoponderali  

Bucuresti, 26 mai 2021. Peste 4 milioane de persoane sunt vaccinate impotriva COVID-19 in acest moment in Romania, dintre care peste 3 milioane cu ambele doze de vaccin. Constatam ca media zilnica a cazurilor a scazut, fapt care se datoreaza atat masurilor adoptate de autoritati, cat si procesului de vaccinare.

In ciuda vestilor imbucuratoare, persista in continuare o serie de intrebari legate de durata imunitatii dobandite dupa vaccinare. In acest scop, Reteaua de sanatate REGINA MARIA anunta rezultatele celei de-a doua etape a studiului ce evalueaza raspunsul imun postvaccinal. Aceasta etapa continua cercetarea lansata de REGINA MARIA in luna ianuarie 2021, cercetare ce a evaluat dinamica anticorpilor post vaccinare pentru a estima nivelul de protectie asigurat de vaccin impotriva infectarii cu SARS-CoV-2.  

Dupa debutul primei etape de vaccinare, REGINA MARIA a inrolat in acest studiu un esantion de 395 persoane vaccinate cu serul Pfizer, disponibil la acel moment in campania publica de vaccinare. Faza II a studiului consta in masurarea titrului de anticorpi la un interval de 3 luni dupa a doua doza de vaccin, urmand ca titrul de anticorpi sa fie reevaluat la un interval de 6 luni postvaccinare, in mod similar cu monitorizarea serologica aplicata in studiile clinice. Pentru a urmari dinamica serologica post-vaccinare, s-a masurat titrul anticorpilor anti SARS-CoV-2 cu ajutorul unei metode performante de testare serologica marca Roche, bazata pe tehnica chemiluminiscentei, cu evidentierea si titrarea anticorpilor lg anti-Spike. 

„In aceasta etapa a studiului, ne-am dorit sa analizam dinamica evolutiei titrului de anticorpi la 3 luni de la inceperea schemei de vaccinare si, mai ales, modul in care raspunde organismul uman in fata virusului. Concluziile noastre sunt imbucuratoare, pentru ca observam ca, desi se inregistreaza o scadere a cantitatii de anticorpi, eficienta vaccinurilor ramane la un nivel ridicat. Valoarea de referinta analizata de noi in cazul acestor teste este de 0.8 U/ml, iar valorile care depasesc acest prag indica prezenta anticorpilor specifici in esantionul de produs biologic analizat”, a declarat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicina de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice REGINA MARIA.

Potrivit datelor colectate in studiul REGINA MARIA, la 3 luni de la prima doza se observa o scadere a cantitatii de anticorpi, un fenomen normal care, insa, nu afecteaza eficienta vaccinurilor. Scaderea este mai accentuata in cazul persoanelor care au dezvoltat titruri mari de anticorpi, imediat dupa rapel, insa vorbim de o scadere procentuala a nivelului anticorpilor. In medie, nivelul anticorpilor a scazut, dupa 90 de zile de la prima doza de vaccin, de la 6.386 U/ml la 2.149 U/ml, procentul mediu de scadere fiind de 66%.

In cazul pacientilor post Covid, care au avut cantitati initiale mai mari de anticorpi, scaderea a fost mai accentuata – un procent de aproximativ 70%, cantitatea medie de anticorpi pastrandu-se in continuare mai crescuta decat in cazul pacientilor non-Covid. Media cantitatii de anticorpi pentru aceasta categorie este de 5.115 U/ml, fata 17.328 U/ml, cat era la 30 de zile post vaccinare. Spre diferenta, cantitatea medie de anticorpi la 90 de zile pentru persoanele care nu au fost anterior infectate cu noul coronavirus este de 1.618 U/ml. 

Cantitatea maxima de anticorpi inregistrata in studiul REGINA MARIA, la 90 de zile de la prima doza de vaccin, este de 33.081 U/ml 

Scaderea titrului de anticorpi era asteptata, insa eficacitatea raspunsului imun ramane ridicata, indicand un nivel ridicat de protectie in fata virusului SARS-CoV-2. Datele din studiul REGINA MARIA sunt consistente cu cercetarile stiintifice internationale. Un studiu publicat recent in prestigioasa revista „The New England Journal of Medicine”  a relevat ca nivelurile de anticorpi scad cu timpul, insa raman la un nivel protector eficient pentru a apara organismul in fata bolii.

1,26% din totalul persoanelor cuprinse in studiu s-au infectat cu SARS-CoV-2 dupa vaccinare

Un procent de 8% - 33 din totalul celor 395 de persoane testate au inregistrat cresteri ale nivelului de anticorpi fata de testarea anterioara. Aceste cresteri au variat intre 20U/ml si 13.472 U/ml. 6 dintre acesti pacienti au declarat ca au intrat in contact direct cu persoane diagnosticate cu COVID-19.
 
„Am acordat o atentie deosebita in cazul celor 33 de persoane ce au inregistat cresteri ale nivelului de anticorpi. Toti au realizat suplimentar testarea anticorpilor IgG anti-Nucleocapsida, anticorpii specifici COVID-19, pentru a vedea daca au trecut prin boala. Dintre acestia, 3 persoane au dezvoltat astfel de anticorpi, toti fiind anterior confirmati pozitiv prin testarea RT-PCR de diagnostic”, a mentionat Teodora Ionescu, Medic specialist epidemiolog, Reteaua de sanatate REGINA MARIA.

Din totalul persoanelor testate, doar 5 pacienti au fost diagnosticati cu Covid-19 dupa vaccinare – un procent de 1.26% din totalul persoanelor vaccinate incluse in studiu. Toti cei 5 pacienti au facut forme usoare, care nu au necesitat spitalizare, ceea ce dovedeste, inca o data, eficacitatea vaccinurilor impotriva formelor grave si a spitalizarii. Asa cum era de asteptat, acesti pacienti au inregistrat cresteri ale nivelului de anticorpi. Toate persoanele care au inregistrat cresteri ale titrului de anticorpi au fost testate pentru prezenta anticorpilor IgG anti-Nucleocapsida, care nu apar dupa vaccinare, 3 dintre rezultate indicand anticorpi specifici trecerii prin infectie.

“Datele studiului indica faptul ca exista pacienti care dezvolta anticorpi chiar si dupa trecerea celor 7 zile post rapel, cand schema de vaccinare se considera incheiata si cantitatea de anticorpi isi atinge potentialul maxim. O crestere a anticorpilor in timp nu indica neaparat o posibila infectie sau un contact cu un pacient confirmat pozitiv, ci poate indica faptul ca persoana in cauza dezvolta anticorpi intr-un timp mai lung de la momentul vaccinarii”, declara Corina Cristea, Medic specialist Epidemiolog, Reteaua de sanatate REGINA MARIA.

Impactul vaccinurilor in fata formelor grave a fost dovedit si intr-un studiu publicat in revista Lancet  care a analizat datele din teren ale tuturor persoanelor vaccinate in Israel. Schema completa de vaccinare este extrem de eficace in toate grupele de varsta in prevenirea infectarii simptomatice si asimptomatice cu virusul SARS-CoV-2, dar si impotriva spitalizarii pentru formele moderate si grave, inclusiv decesele, de Covid-19. Datele din Lancet, confirmate in Romania de concluziile din studiul REGINA MARIA, sugereaza ca vaccinarea ajuta foarte mult in controlul pandemiei. 

Persoanele supraponderale pot inregistra valori mai crescute ale nivelului de anticorpi

Datele din studiul REGINA MARIA indica o concluzie interesanta -  indivizii supraponderali au inregistrat valori medii relativ mai mari decat cei normoponderali, atat la o luna dupa vaccinare, cat si la 90 de zile. Scaderea titrului de anticorpi este mai putin accentuata in cazul lor, inclusiv pentru cei care au trecut prin boala anterior vaccinarii. 
Astfel, pentru subiectii supraponderali sau care pezentau forme de obezitate, cantitatea medie de anticorpi masurata la 90 zile a fost de 2.544 U/ml, fata de 1.856 U/ml cat a fost cantitatea medie in randul pacientilor normoponderali.

Studiul REGINA MARIA va continua conform metodologiei stabilite pentru a se masura valoarea anticorpilor la 6 luni de la inceperea schemei de vaccinare impotriva COVID-19.