Interventii chirurgicale

Chirurgia minim-invaziva a glandelor endocrine

In ultimii 5 ani tehnologiile noi (MIVAT, ABBA etc) au permis abordul minim-invaziv, videoscopic al afectiunilor endocrine. Beneficiile pentru pacient sunt multiple – de la reducerea complicatiilor, lipsa oricarei traume si pana la recuperarea rapida. Pot fi tratate prin tehnici minim-invazive atat afectiunile benigne cat si cele maligne de la nivelul tiroidei.

Chirurgia glandei tiroide

Insumeaza majoritatea procedurilor de chirurgie endocrina efectuate in lume. Aceasta este indicata intr-o varietate de afectiuni – de la gusa polinodulara pana la cancerul tiroidian. In functie de patologia implicata operatiile presupun extirparea glandei tiroide (tiroidectomie), partial (lobectomie sau hemitiroidectomie), sau in totalitate (tiroidectomie totala). Rezectiille incomplete (tiroidectomia sub-totala sau aproape totala) sunt practicate, de asemenea, chiar daca mai rar.

Chirurgia glandelor paratiroide

Extirparea uneia sau a mai multor glande paratiroide se numeste paratiroidectomie si se face de regula in hiperparatiroidismul primar, pentru a inlatura tumora primara sau hiperplazia glandulara responsabila pentru producerea excesiva a hormonului paratiroid. Paratiroidele sunt glande pereche situate posterior pe fiecare dintre cei doi lobi ai glandei tiroide (exista insa si variatii anatomice). De regula, localizarea unei glande marite in volum este confirmata prin vizualizare cu substanta de contrast sau ecografic.

Chirurgia glandelor suprarenale

Suprarenalele (glandele adrenale) sunt o pereche de organe endocrine situate deasupra rinichilor si sunt responsabile pentru producerea unei varietati de hormoni precum adrenalina si hormonii steroizi (aldosteron si cortizol). Adrenalectomia reprezinta indepartarea chirurgicala a uneia sau ambelor glande suprarenale. Se recomanda de regula pacientilor cu tumori de glanda suprarenala, iar procedura se executa retroperitoneoscopic.