Ingrijire in Centrul de Chirurgie Fetala

Ingrijire specializata pentru mama si copil in sarcina cu risc crescut in Spitalul Baneasa

Ca urmare a riscului mare atat pentru copil, cat si pentru mama, in Spitalul Baneasa o echipa de specialisti este dedicata ingrijirii femeilor cu sarcina multipla complicata sau cu alt tip de sarcina cu risc inalt. Echipa este formata din medici specializati in medicina materno-fetala, ecografie de sarcina, imagistica fetala, hematologie, neonatologie, pediatrie, cardiologie pediatrica, neurochirurgie pediatrica, urologie pediatrica, chirurgie pediatrica si anestezisti.

Preocuparea noastra este sa oferim o ingrijire multidisciplinara coordonata cu scopul de a imbunatati sanatatea mamei, de a identifica si interveni prompt in cazul riscului de nastere prematura, de a optimiza starea de sanatate a fatului, de a decide daca este oportuna o interventie intra-uterina si de a furniza cel mai sigur si mai favorabil mediu de nastere a copilului. In plus, Sectia state-of-the-art de Terapie Intensiva Neonatala ofera prin expertiza medicilor neonatologi si tehnologia ultraperformanta o ingrijire exceptionala pentru nou-nascut imediat dupa ce s-a nascut.

Este important sa coordonezi toata ingrijirea, este esential ca obstetricianul, chirurgul pediatru, medicul anestezist pediatru, medicul neonatolog si echipa de asistente de la unitatea de terapie intensiva neonatala sa stie cand se va naste copilul cu o anomalie structurala sau o boala fetala, deoarece toti trebuie sa fie acolo si sa fie pregatiti”- ne-a declarant Dr. Hadi Rahimian, Directorul Medical al Spitalului Baneasa si medicul obstetrician care a supravegheat nasterea unui baietel diagnosticat cu hernie diafragmatica inainte de a se naste si care a fost operat in a doua zi de viata.

Teste prenatale de screening si diagnostic

Un diagnostic antenatal acurat optimizeaza ingrijirea in sarcina.

Sarcina este o perioada de anticipare – si anxietate. Probabil ca te intrebi si ai vrea sa stii daca vor aparea complicatii sau daca bebelusul va avea probleme de sanatate. Din fericire, cei mai multi copii se nasc sanatosi. Si totusi, multi parinti vor sa stie din timp daca copilul lor va fi sanatos.

Medici acreditati de Fundatia de Medicina Fetala efectueaza ecografia de prim trimestru de sarcina (translucenta nucala) si ecografia morfologica fetala de trimestru 2, investigatii foarte importante pentru evaluarea riscului ca fatul sa aiba sindromul Down sau alte anomaliile cromozomiale, respectiv pentru evaluarea dezvoltarii fatului si a organelor acestuia. Medicii nostri imagisti sunt foarte experimentati in efectuarea si interpretarea RMN-ului fetal care furnizeaza imagini ultra-performante a defectelor structurale cum ar fi hernia diafragmatica congenitala, mase la nivelul toracelui, leziuni cerebrale, defecte la nivelul fetei sau alte anomalii fetale.

Optiunile de diagnostic interventional efectuate in cadrul Centrului Fetal merg de la amniocenteza si biopsie de vilozitati coriale, pana la fetoscopie, cordocenteza si biopsie placentara. Cordocenteza ecoghidata permite aspirarea pe ac a sangelui din cordonul ombilical pentru evaluarea genetica, biochimica si hematologica. Biopsia placentara se foloseste atunci cand nu se poate obtine un esantion de sange fetal sau de lichid amniotic.

Tipuri de teste prenatale

Testele screening

Testele de screening prenatale pot identifica daca exista un risc crescut ca bebelusul sa aiba anumite afectiuni, insa nu vor permite stabilirea cu certitudine a unui diagnostic. In general, testele screening, de tipul analizelor de sange si ecografiilor, fac parte din ingrijirea de rutina in sarcina. Anumite teste specifice de screening, cum sunt cele pentru depistarea anomaliilor cromozomiale sunt de asemenea oferite in sarcina. Aceste investigatii nu sunt periculoase pentru mama sau copil.

Testele diagnostic

Daca testele screening indica o posibila problema – sau daca varsta, istoricul familial sau medical indica un risc crescut pentru a avea un copil cu o afectiune genetica – ti s-ar putea recomanda un test prenatal de diagnostic care este mai invaziv si care reprezinta singura modalitate de a confirma sau infirma un diagnostic. De asemenea, unele teste de diagnostic prenatal, cum sunt amniocenteza sau biopsia de vilozitati coriale au un risc redus de avort.

Teste prenatale de screening si diagnostic efectuate in Spitalul Baneasa

Testele screening de trimestru 1: bitestul sau testul combinat

Ofera devreme in sarcina informatii despre riscul copilului de a avea anumite anomalii cromozomiale – sindrom Down (trisomia 21) si sindrom Edwards (trisomia 18). Se efectueaza intre saptamanile 11-14 de sarcina si presupune doi pasi: o analiza de sange care masoara nivelul a doi hormoni specifici sarcinii si un examen ecografic care masoara marimea spatiului transparent din spatele gatului copilului (translucenta nucala).

Testele screening de trimestru 2: triplutest si cvadruplutest

Daca ai inceput ingrijirea prenatala dupa saptamana 14 (prea tarziu pentru efectuarea ecografiei care deceleaza translucenta nucala) se mai poate efectua un test screening intre saptamanile 15-20. Acesta consta din masurarea din sangele mamei a patru hormoni si evalueaza riscul de a avea un copil cu sindrom Down (trisomia 21), Sindrom Edwards (trisomia 18), spina bifida sau anencefalia.

Amniocenteza este un test prenatal care permite obtinerea de informatii despre sanatatea copilului folosindu-se o cantitate mica de lichid amniotic. Principala indicatie este de a determina daca bebelusul are anumite boli genetice sau anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down si frecvent este efectuata intre saptamanile 15-20 de sarcina.

Cordocenteza ecoghidata permite aspirarea pe ac a sangelui din cordonul ombilicat pentru evaluarea genetica, biochimica si hematologica.

Biopsia de vilozitati coriale este un test prenatal de diagnostic care detecteaza anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down, precum si o serie de boli genetice. Medicul obstetrician va recolta celule pe care le va trimite la laborator de la nivelul unor proiectii in “deget de manusa” din placenta, numite vilozitati coriale.

Biopsia placentara se foloseste atunci cand nu se poate obtine un esantion de sange fetal sau de lichid amniotic.

In cazul sarcinii, ecografia este singura metoda imagistica prin care poate fi vizualizat copilul fara efecte adverse si fara limitarea numarului de examinari. Exista un consens unanim in efectuarea a cel putin doua examinari: prima ecografie - Morfologia de trimestru 1, intre saptamanile 11-13 si 6 zile  de sarcina, pentru identificarea sindromului Down (ecografia pentru screeningul translucentei nucale) si a doua ecografie - Morfologia de trimestru 2 care se face ideal intre saptamanile 20 si 22 de sarcina.

  • Ecografia de trimestru 1: translucenta nucala

    • Aceasta ecografie trebuie efectuata intre saptamanile 11 si 14 de sarcina, deoarece in acest interval de timp baza gatului este inca transparenta. (ultima zi cand o poti efectua este cand sarcina are 13 saptamani si 6 zile. Se efectueaza in combinatie cu evaluarea prezentei sau absentei osului nazal, precum si a unor teste de sange cunoscute ca testul combinat sau testul screening de trimestru 1 (bitestul).
  • Ecografia de trimestru 2: morfologie fetala

  • Ecografia 3D/4D: malformatii congenitale

Tratamentul fatului inainte de a se naste

O data ce o problema a fost diagnosticata la nivelul fatului, medicii nostri supraspecializati in chirurgie fetala pot oferi interventii si proceduri efectuate intra-uterin, cum ar fi transfuzia intra-uterina de sange in anemia fetala severa sau fotocoagularea laser a anastomozelor placentare in sindromul transfuzor-transfuzat.

  • Sunt toraco-amniotic pentru hidrotorax fetal
  • Sunt vezico-amniotic pentru obstructia de tract urinar (sindrom de valva posterioara, etc.)
  • Fotocoagulare laser fetoscopica a anostomozelor placentare in sindromul transfuzor-transfuzat
  • Fotocoagulare laser fetoscopica de valva posterioara (sindrom de valva posterioara)
  • Chirurgia fetoscopica laser pentru indepartarea bridelor amniotice
  • Ocluzie traheala fetala temporara cu balon pentru hernie difragmatica congenitala
  • Transfuzie intrauterina fetala pentru anemie severa
  • Amnioinfuzia - procedura prin care se poate creste temporar cantitatea de lichid amniotic
  • Amniopatch – sigilarea rupturii premature de membrana
  • Paracenteza fetala si perfuzie intrauterina de albumina pentru tratamentul ascitei fetale
  • Chirurgie cardiaca fetala - Valvuloplastie cu balon pentru stenoza pulmonara severa
  • Ocluzie traheala fetoscopica (FETO) pentru hernie diafragmatica congenitala severa
  • Chirurgie fetala deschisa pentru spina bifida - mielomeningocel
  • Chirurgie fetala deschisa pentru tumori pulmonare - CCAM (congenital cystic adenomatoid malformation)

Tratamentul nou-nascutului imediat dupa nastere

Centru Fetal colaboreaza indeaproape cu medici chirurgi pediatri astfel incat oferim o supraveghere intensiva antenatala a fatului, combinata cu efectuarea prompta a interventiei chirurgicale, imediat ce nou-nascutul a fost stabilizat in Sectia de Terapie Intensiva Neonatala.

Deosebit de importanta pentru ingrijirea unor copii cu malformatii congenitale de acest tip este prezenta sub acelasi acoperis a tuturor specialistilor implicati in diagnosticul, tratamentul si sustinerea acestor pacienti. Spitalul Baneasa este din acest punct de vedere unul din putinele spitale din Bucuresti care are sectiile de chirurgie pediatrica si neonatologie la un loc, astfel incat copilul nu trebuie sa fie transferat de la un spital la altul.”, a declarat Dr. Dan Cristea, medicul chirurg care a operat in a doua zi de viata un baiat diagnosticat antenatal cu hernie diafragmatica.

Hernia diafragmatica congenitala se caracterizeaza prin dezvoltarea incompleta a diafragmului, muschiul care separa cavitatea abdominala de cea toracica si care are rol in respiratie. Bresa din diafragm permite ca organele din abdomen - intestinele, stomacul, ficatul sau splina, sa se deplaseze in torace. In consecinta, plamanii nu vor avea suficient loc sa se dezvolte, o conditie numita hipoplazie pulmonara.

Interventia de reparare a defectului congenital depinde de progresul copilului in zilele imediat dupa nastere si poate fi realizata chiar in primele zile de viata. Printr-o incizie efectuata pe linie mediana, organele abdominale din cutia toracica au fost repozitionate inapoi in abdomen, iar diafragmul a fost reconstruit. Astfel, spatiul creat in torace va permite plamanilor sa continue sa creasca, copilul putand experimenta o dezvoltare compensatorie a plamanului pana la varsta de 8-9 ani. Pentru copiii cu defecte mari ale diafragmului sau chiar cu lipsa completa a acestuia pe o anumita parte, bresa este inchisa folosindu-se o mesa sintetica. Pe masura ce copilul creste, medicul chirurg se va asigura, in urma unor controale regulate, ca mesa ramane intacta. Afla mai multe

Inca inainte de a se naste, Tudor a fost diagnosticat cu o forma rara si severa de hernie diafragmatica dreapta, in care jumatate din ficat si aproape 90% din intestine erau migrate din abdomen in torace si comprimau plamanii. Copilul a fost intubat in primele minute de viata, inca din sala de nastere, si a fost dus in siguranta in Sectia de Terapie Intensiva Neonatologie unde a fost ventilat mecanic. In a sasea zi dupa nastere, Tudor a suferit o operatie complexa in urma careia organele au fost repuse in pozitie normala si diafragmul reconstruit. Afla mai multe

Ingijirea nou-nascutilor din saptamana 24

Unitatea de terapie intensiva neonatala este o resursa extraordinara a Spitalului Baneasa, fiind dedicata ingrijirii nou-nascutilor la termen sau prematurilor care necesita tratament complex, suport al functiilor vitale si monitorizare invaziva.

Spitalul Baneasa este prima optiune privata a medicilor ginecologi atunci cand au de asistat o sarcina cu risc, motivul fiind profesionalismul echipei de medici si asistente de neonatologie la care se adauga aparatura ultra-performanta si facilitatile de ultima generatie. In Spitalul Baneasa rata prematuritatii este de 15%, mai mare cu 5 puncte procentuale decat media medicala la nivel national. Procentul este rezultatul adresabilitatii crescute privind sarcinile cu risc de nastere prematura.

Echipa de neonatologi este prezenta inca din momentul nasterii, deoarece acesti copii vor necesita stabilizare imediata si adesea suport ventilator specializat. Medicii nostri neonatologi au experienta in utilizarea unor tehnici moderne de terapie respiratorie de tipul ventilatiei neinvazive, cat si al ventilatiei invazive conventionale sau cu frecventa inalta.