Tratamente

Proceduri terapeutice utilizate in afectiunile vasculare

Tratamentul afectiunilor vasculare este important deoarece se pot preveni complicatiile

Este foarte important sa se obtina o modificare a factorilor de risc si sa se utilizeze in primul rand tratamente neinvazive, precum tratamentul medicamentos sau terapia medicala. In stadiile avansate ale afectiunilor vasculare, cand tratamentul medicamentos nu mai este suficient, vom recomanda interventiile cele mai eficiente si mai putin invazive, astfel incat sa putem controla cat mai bine simptomele.

Optiuni terapeutice disponibile

Medicatie antihipertensiva
Medicatia antihipertensiva se refera la medicamente care controleaza tensiunea arteriala (reduc tensiunea arteriala inalta). Medicatia cu efect vasodilatator este utilizata si boala Raynaud.

Medcatie antioxidanta
Medcatie antioxidanta se refera la  vitamine din grupele A,B,C si E care pot sa limiteze distrugerile tisulare produse de radicalii liberi.

Medicatie antitrombotica
Medicatie antitrombotica se refera la  medicamente care sunt utilizate pentru a preveni aparitia trombilor sangvini (cheagurilor de sange). Atunci cand sangele are tendinta sa se coaguleze se pot forma cheaguri de sange care se desprind de peretii vaselor, circula in curentul sangvin. Medicatia antitrombotica poate fi administrata pe cale orala sau pe cale injectabila.

Medicatie pentru a controla dislipidemia
Medicatie pentru a controla dislipidemia se refara la terapie pentru scaderea nivelului colesterolului si trigliceridelor, care opreste progresia aterosclerozei.

Medicatie pentru a controla glicemia
Medicatie pentru a controla glicemia  se refera la mentinerea in limite normale a valorilor glicemice

Medicatie antibiotica
Medicatia antibiotica este uneori  necesara pentru a trata infectiile care apar la nivelul plagilor cronice

Medicatie si pansamente pentru mentinerea unei bune igiene tegumentare
Pastrarea in conditii optime a hidratarii tegumentelor este importanta. Daca tegumentele sunt inflamate pot fi prescrise medicamente care sa reduca mancarimea, care sa protejeze pielea. Daca exista scurgeri de lichide- rani umede, atunci pot fi indicate pansamente umede care sa protejeze pielea si s amentina in acelasi timp vascularizatia, ajutand la vindecarea leziunilor.

Medicatie venotonica si vasoprotectoare
Medicatie veno-tonica si vasoprotectoare se refera la medicamente care cresc rezistenta peretelui venos, a peretilor capilari,  scad permeabilitatea vasculara, reducand staza venoasa.

Masajul limfatic se refera la o tehnica de masaj bland care are rolul de a pune in miscare lichidul limfatic. Masajul limfatic poate sa reduca inflamatia si imbunatateste circulatia lichidului din sistemul limfatic.

Este un tratament decongestionant, care trebuie efectuat de personal specializat, la recomandarea medicilor. Desi masajul limfatic poate fi efectuat majoritatii persoanelor, exista si categorii de persoane carora nu le este indicat acest tip de masaj, de exemplu cei care au infectii active, cei care sufera de cancer.

Insuficienta venoasa este o afectiune comun intalnita care are potential evolutiv.

Tratamentul are ca scop atat sa amelioreze simptomele cat si sa corecteze anomaliile existente, atunci cand este posibil.

Compresia graduala este o metode moderna de baza utilizata in tratamentul insuficientei venoase si limfatice. Boala venoasa profunda este mai refractara la tratament, spre deosebire de boala venoasa superficiala care poate sa fie tratata prin ablatie sau sceroterapie.

Purtarea ciorapilor de compresie este o metoda de terapie conservatorare care poate fi aplicata tuturor persoanelor care nu au, concomitent cu insuficienta venoasa, si  insuficienta arteriala. Exista diferite forme de ciorapi compresivi, de dimensiuni diferite, cu grade diferite de compresie de la 8 mm Hg pana la 50 mmHg.

Medicul vascular este cel care conduce aceasta forma de tratament, de cele mai multe ori optandu-se pentru combinarea acestei terapii cu tratamentul medicamentos.

In cadrul centrului ingrijim plagile (leziuni ale tesuturilor) acute si cronice. Plagile acute se produc fie prin taiere, fie ca urmare a unui traumatism.

O plaga cronica se produce in timp si reprezinta o consecinta a unei boli cronice precum insuficienta venoasa, sau in cazul unei boli arteriale- din cauza gangrenei, in diabet, intr-o boala neurologica- atunci cand apare un ulcer neuropat, sau la nivel plantar- ca urmare a modificarilor osteoarticulare. Din cauza modificarii punctelor de presiune de la nivel plantar, in anumite locuri apare o hiperpresiune, formandu-se astfel un ulcer.

Tratamentul non-chirurgical al varicelor include ablatia endovasculara si tratamentul sclerozant.
Tratament endovascular ablatic  reprezinta aplicarea unor tehnici mai noi care utilizeaza laserul sau unde de inalta frecventa pentru a crea caldura de intensitate mare in vena afectata. Cu ajutorul acestor forme de energie se inchide vasul afectat, fara a fi necesara inlaturarea tesuturilor, cee ce duce la scaderea la minimum a riscului de hemoragie. Pacientul va beneficia de scaderea durerii, de scaderea sangerarii, va reveni mai rapid la activitatile uzuale normale, iar rezultatele din punct de vedere esthetic sunt bune.

Scleroterapia se refera la injectarea unor solutii iritante in venele varicoase pentru a le colaba si a le face sa dispara. Uneori este necesar sa se repete procedura pentru a obtine rezultatele dorite. Tratamentul sclerozant ajuta la eliminarea durerii si disconfortului produs de venele varicoase si previne aparitia unor complicatii, precum hemoragia venoasa si .aparitia ulceratiilor. De asemenea, rezultatele estetice sunt bune.

Exista factori de risc care predispun la dezvoltarea si progresia bolilor vasculare. Dintre acesti factori de risc, o parte nu se pot schimba (precum factorii genetici sau varsta inaintata), dar cei mai multi fac parte din categoria factorilor care se pot schimba (factori care tin de stilul de viata).

Pacientii care au afectiuni ale vaselor periferice pot sa beneficieze de ameliorarea semnelor si simptomelor dupa aplicarea unor masuri care sa modifice stilul de viata.

Stoparea fumatului, mentinerea unei grutati corporale optime si aplicarea unui program de exercitii fizice sunt masuri simple, aflate la indemana pacientului care sunt benefice pentru stoparea evolutiei si prevenirea aparitiei complicatiilor.

Dintre complicatiile redutabile se numara ischemia, cu necrozarea tesuturilor si aparitia de gangrene sau ulcere care necesita amputatie,