Laborator dedicat explorarilor functionale vasculare
Simptomele bolilor vasculare pot sa fie nespecifice si pot aparea tarziu. Daca nu sunt depistate din timp, afectiunile vasculare evolueaza, producand complicatii: Diagnosticul afectiunilor vasculare se stabileste cu ajutorul metodelor moderne de investigatie imagistica, neinvazive.
Examinari si investigatii disponibile:
Examen clinic de specialitate
Examenul clinic complet va fi efectuat de medic si poate sa evidentieze diferite probleme de vascularizatie. De exemplu, poate sa constate un puls periferic extrem de slab, sau imperceptibil.
Medicul va examina cu atentie tegumentele unde poate sa observe raceala extremitatilor si semne de suferinta tegumentara, de la paloare, modificarea culorii pielii, absenta pilozitatii, atrofie musculara, pana la gangrene, ulceratii sau limfedem.
- Gangrena reprezinta moartea tesuturilor datorita unui aport sangvin insuficent, apare de obicei la nivelul extremitatilor la persoanele care au ateroscleroza, boli vasculare sau alte conditii care se asociaza cu o circulatie sangvina slaba.
- Ulceratii- leziuni ale tegumentelor, mai ales la nivelul membrelor inferioare, determinate de circulatia sangvina deficitara sau staza venoasa.
- Ulcere inschemice – sunt leziuni la nivelul mainilor sau picioarelor, care pot fi dureroase si care nu se vindeca. Uneori este nevoie d ecresterea fluxului sangvin pentru a se obtine vindecarea lor.
- Limfedemul se refera la edematierea, umflarea unui picior sau a unei maini datorita unui obstacol in circulatia limfatica.
Dupa efectuarea consultatiei de catre medicul de medicina vasculara, pacientul va primi indicatie pentru efectuarea investigatiilor de laborator, investigatiilor imagistice, sau altor investigatii de specialitate care se realizeaza tot la nivelul clinicii.
Ultrasonografia Doppler Vasculara
Exporarile ultrasonografice sunt teste ne-invazive (nu se utilizeaza ace, seringi, radiatii) si nedureroase (nu este nevoie de anestezie) care folosesc unde sonore de frecventa inalta (care nu pot fi auzite de urechea umana) pentru a examina circulatia sangelui in arterele si venele de la nivelul bratelor si membrelor inferioare.
Examenul Eco Doppler reprezinta metoda de diagnostic indispensabila, de prima intentie atunci cand se doreste planificarea unei interventii.
Pletismografia membrelor
In laboratorul de investigatii se afla unul dintre cele mai moderne aparate de pletismografie vasculara, cu ajutorul caruia se poate stabili un diagnostic precis al stadiului de boala.
Fotopletismografia este o metoda non-invaziva care utilizeaza o sursa de lumina infrarosie pentru a determina variatiile de volum ale circulatiei sangelui. Cu ajutorul acestei metode se pot evalua prezenta unor probleme vasculare precum detectarea aterosclerozei si rigiditatii arteriale.
In boala venoasa cronica pletismografia este de ajutor in stabilirea refluxului venos sau in diferentierea dintre incompetenta vasculara superficiala si cea profunda.
Determinarea Indicelui Glezna-Brat (ABI) in BOAP (boala ocluziva a arterelor membrelor inferioare)
Boala arteriala ocluziva periferica aflata in primul stadiu de evolutie nu va prezenta simptome care sa alarmeze pacientul, dar boala poate fi identificata in urma unor explorari cum ar fi indicele glezna-brat.
Indicele Glena-Brat se calculeaza ca raportul dintre valoarea tensiunii arteriale masurate la nivelul gleznei si cea masurata la nivelul bratului. Un rezultat mai mare decat 1 este normal. Un rezultat mai mic decat 1 este patologic si poate indica ingustarea sau blocarea arterelor la nivelul picioarelor. Este o metoda simpla care indica iscul de probleme circulatorii – posibilitatea aparitiei bolilor de inima sau a accidentului vascular cerebral.