Afectiuni limfatice

Limedemul este o afectiune cronica, poate afecta orice parte a corpului, dar apare mai frecvent la nivelul membrelor inferioare sau superioare.

Limfedem primar/secundar

Limfedemul se refera la edematierea tesuturilor (acumularea de lichide in exces si umflare) datorita obstructiei vaselor limfatice. Cel mai frecvet apare la nivelul membrelor superioare sau inferioare, dar pot fi afectate si alte teritorii – torace, cap.

Limfedemul primar poate fi prezent de la nastere, sau poate sa apara mai tarziu, la sugari, la pubertate sau chiar la adultul tanar, fiind asociat unor afectiuni congenitale.

Limfedemul secundar  apare dupa lezarea vaselor limfatice dupa anumite afectiuni si interventii, care au determinat necesitatea eliminarii unor noduli limfatici sau lezarea unor vase limfatice: traumatisme, arsuri, radiatii, tumori.

Insuficienta veno-limfatica a membrelor inferioare

Insuficienta veno-limfatica a membrelor inferioare este caracterizata prin simptome precum senzatia de greutate la nivelul gambelor, durere, amorteala, aparitia de varice, edemul membrelor inferioare, ulceratii. Deterioarea venelor, valvelor venoase poate sa determine revarsarea de lichid din vene in tesuturile inconjuratoare si depasirea capacitatii sistemului limfatic de a drena toata cantitatea de lichid acumulata.