Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vaccinarea, cea mai buna metoda de a preveni infectia COVID-19

Vaccinurile au fost si sunt in continuare dezvoltate pentru a proteja populatia de diferite boli infectioase – boli care se transmit repede de la o persoana la alta, care pot avea un impact major asupra starii de sanatate, dar si asupra economiei. Vaccinurile se numara printre cele mai sofisticate si ingenioase inventii ale omului si datorita lor unele boli precum variola si poliomielita au fost in totalitate sau partial eradicate. Din pacate, nu exista cateun vaccin pentru toate bolile care afecteaza si scurteaza speranta de viata.

Virulenta noului coronavirus SARS-CoV-2 si povara dezastruoasa asupra sistemelor de sanatate si economiilor din intreaga lume au urgentat eforturile oamenilor de stiinta pentru a dezvolta vaccinuri eficiente impotriva infectiei COVID-19. Acestea sunt, fara doar si poate, cel mai important instrument de lupta impotriva pandemiei, calea cea mai rapida si sigura prin care putem reveni la o viata normala, considera asist. univ. dr. Sorin Motoi, medic primar Radiologie si Imagistica medicala, care ne explica in interviul de mai jos beneficiile imunizarii impotriva infectiei COVID-19, dar ne prezinta si posibilele efecte pe termen lung ale bolii.

Care dintre cele doua tipuri de imunitate la infectia COVID-19 este mai importanta?

Vaccinarea este un pas important pentru incetinirea, limitarea si chiar intreruperea circulatiei virusului SARS-CoV-2. Consider ca imunitatea dobandita dupa trecerea prin boala este riscanta si aleatorie, deoarece nimeni nu poate sti dinainte daca va face o forma usoara sau nu. De asemenea, niciodata nu poti anticipa momentul unei eventuale infectari.

Dvs. v-ati vaccinat impotriva infectiei COVID-19? De ce?

Da, am ales sa ma vaccinez, pentru a ma proteja pe mine si pe membrii familiei mele. 

Ce anume v-a determinat si in ce moment sa alegeti sa va vaccinati?

Dintotdeauna am crezut ca este mai bine sa previi decat sa tratezi, iar vaccinarea este de departe cea mai buna metoda prin care putem preveni orice boala. De asemenea, cresterea alarmanta a numarului de cazuri de infectie COVID-19 si umplerea pana la saturatie a saloanelor de terapie intensiva au cantarit considerabil in favoarea vaccinarii.

Cum i-ati descrie importanta vaccinarii impotriva COVID-19 familiei dvs, astfel incat sa ii convingeti sa se vaccineze?

Cred cu tarie ca vaccinarea impotriva infectiei cu noul coronavirus este singura sansa de a reveni la normalitate. Si cea mai rapida.

Stim ca o persoana vaccinata impotriva COVID-19 poate face, totusi, infectia. De ce este, insa, important sa ne vaccinam?

Prin vaccinare se asigura o protectie inalta si de durata, un raspuns imun exprimat prin niveluri crescute de anticorpi neutralizanti. Daca, totusi, boala se instaleaza, aceasta nu se va manifesta in forme grave care pot duce la deces. In acelasi timp, prin mecanismul de imunitate colectiva, virusul nu se va mai putea raspandi in acelasi ritm ca pana acum si, totodata, numarul de mutatii suferite va fi mai mic.

Ca medic radiolog care ati evaluat imagistic persoanele care s-au vindecat de COVID-19, ce efecte ale infectiei ati putut observa?

Modificarile reziduale, sechelare, apar, in general, la pacientii care au manifestat forme medii si severe de boala si constau in zone de fibroza interstitiala cu extensie variabila, cu topografie predilect periferica, in segmente pulmonare posterioare, asociata sau nu cu dilatare prin tractiune a bronhiilor. 

Cat de mare este riscul ca o persoana care face infectia COVID-19 sa ramana cu astfel de efecte pe termen lung?

Consider ca riscul este semnifictiv in randul pacientilor cu varste peste 50 de ani si, in special, in randul persoanelor cu patologii asociate. Leziunile pulmonare si cardiace preexistente, cum ar fi insuficienta cardiaca, emfizemul pulmonar si BPOC, reprezinta factori majori de risc pentru dezvoltarea unor sechele posibil importante dupa infectia pulmonara COVID-19. De asemenea, pacientii oncologici reprezinta o a doua categorie de risc. In cazul acestora, prezenta infectiei COVID-19 poate duce la o decompensare majora a mai multor sisteme anatomice.

Exista un caz al unui pacient evaluat post-COVID-19 care v-a impresionat cel mai mult? Ni l-ati putea descrie?

Va pot spune ca exista o categorie mai frecventa de pacienti care mi-a atras atentia. Este vorba in special de barbati, cu varste cuprinse intre 40 si 60 de ani, evaluati anterior pentru alte simptomatologii minore si care, postinfectie COVID-19, prezinta o afectare semnificativa pulmonara cu fibroza reziduala.  Aceasta afectare duce la o limitare permanenta a capacitatii respiratorii la 2-3 luni dupa incheierea episodului acut infectios.

In ce consta mai exact monitorizarea imagistica si nu numai a persoanelor care s-au vindecat de COVID-19? 

Monitorizarea imagistica pulmonara ar trebui inclusa pentru toata populatia confirmata la un moment dat cu infectie COVID-19, fiind stiut faptul ca pot sa existe pozitivari cu simptomatologie minora, dar cu aspect imagistic pulmonar care este in discrepanta cu lipsa de simptomatologie.

 

Interviul cu asist. univ. dr. Sorin Motoi face parte dintr-o mini-serie de materiale pe tema vaccinarii impotriva COVID-19, realizate cu medici imagisti care au evaluat radio-imagistic numeroase persoane care au trecut prin boala si care au putut observa efectele infectiei COVID-19 asupra organismului. Cu totii au vazut persoane care aveau post-infectie sechele pulmonare, iar in unele cazuri acestea au fost descrise ca fiind "cu adevarat impresionante". Va invitam sa cititi si interviurile cu: